5 greseli pe care trebuie sa le evitati in planificarea afacerii

0

Planificarea este o etapa cruciala in dezvoltarea afacerii. Desi este mai putin antrenanta si pare o pierdere de timp pentru unii antreprenori, planificarea este un proces ce nu ar trebui neglijat. Un plan consistent asigura un start bun si ofera directie. Din pacate insa, putini antreprenori pornesc la drum cu un plan bun iar mai tarziu se confrunta cu probleme pe care le-ar fi putut prevedea din timpul planificarii. Pentru a nu repeta greselile altor antreprenori, iata in continuare cinci dintre cele mai frecvente erori de planificare:

1. Ignorarea cash-flow-ului

In planificarea afacerii, foarte putini intreprinzatori calculeaza care este necesarul de bani cash pentru realizarea activitatilor de baza. Cele mai multe calcule se rezuma la costuri si la sursele de venit. Daca veniturile sunt mai mari decat costurile si se obtine profit, atunci investitia pare oportuna. Totusi, acesta nu este singura conditie pe care un model de afacere trebuie sa il indeplineasca. Disponibilitatea banilor la momentul potrivit este un alt criteriu pe care trebuie sa il luati in seama din etapa de planificare.

Pentru pastrarea unei evidente cat mai bune a banilor, utilizati template-ul Fluxul de numerar.

2. Omiterea riscurilor

Entuzismul pentru un business nou ii poate impiedica pe multi antreprenori sa omita riscurile care pot aparea in derularea afacerii. Desi este bine sa pornesti la drum cu optimism, nu este de prisos sa te gandesti si la riscurile ce ameninta afacerea. Planurile de rezerva sunt asul din maneca la care antreprenorul poate recurge atunci atunci cand scenariile negative se materializeaza.

Un instrument extreme de util in acest sens este Matricea de analiza a riscurilor.

3. Obiective vagi

Obiectivele pe care le propuneti pentru afacerea dumneavoastra nu trebuie sa fie sloganuri de marketing ci sa reflecte clar care sunt lucrurile pe care vreti sa le atingeti. Atunci cand definiti obiectivele, aplicati regula SMART (specific, measurable, achievable, realistic, time framed). Obiectivele clare si consistente sunt usor de urmarit si va ajuta sa mentineti directia afacerii.

Pentru a va formula cat mai corect obiectivele afacerii, va recomandam sa cititi articolul: Ce sunt obiectivele SMART.

4. Estimari nerealiste

Antreprenorii cad adesea in capcana estimarilor nerealiste pentru un business: numarul clientilor potentiali, costurile de productie, nivelul vanzarilor sau pretul la care pot vinde produsele si serviciile. Premisele de la care porniti sunt foarte importante pentru ca influenteaza toate deciziile de business ulterioare. Mai mult, datele nerealiste sunt usor de detectat de experti si va pot afecta credibilitatea.

In aceasta etapa va puteti usura semnificativ munca utilizand o aplicatie Excel pentru planuri de afaceri, un soft creat special pentru antreprenori si pentru care nu aveti nevoie de cunostinte de contabilitate extinse pentru a putea profita de avantajele lui.

5. Lipsa comunicarii si implicarii

O alta greseala frecventa este elaborarea planului de o singura persoana. Fiecare afacere are specificul sau si cuprinde arii care nu pot cunoscute de o singura persoana. Antreprenorul risca sa omita aspecte esentiale din planificare si din aceasta cauza sa intampine probleme in derularea afacerii. Parerea expertilor si a celor cu experienta in domeniul afacerii pot imbunatati mult planificarea afacerii.

[buton_apeleaza_consultant]

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Matricea de analiza a riscurilor
Matricea de analiza a riscurilor

Matrice-de-analiza-a-riscurilor.xlsx
21.3 KiB
Detalii...
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.