Cine scrie planul de afacere? Sau altfel spus: e bine sau nu sa externalizam realizarea acestuia, sau il putem scrie noi, ca proprietari de afaceri?
In primul rand, stabiliti de ce aveti nevoie de un plan de afacere. Daca acesta va fi folosit doar pentru uz intern, in cadrul companiei Dvs., sau va fi realizat pentru a fi prezentat/trimis catre potentiali investitori.
Daca sunteti la inceput, probabil va ganditi ca realizarea unui plan de afacere nu este necesara si se poate dezvolta o afacere si fara sa realizati un plan pentru afacerea pe care ati pornit-o, sau pe care urmeaza sa o deschideti.
Nu toate afacerile au nevoie de un plan detaliat de afacere si in aceste perioade de incertitudine financiara globala, realizarea unui plan detaliat, pe multi ani inainte, poate parea initial un demers fara un sens precis.
Planul de afacere trebuie sa fie harta afacerii pe care o demarati si trebuie revizuit constant. Asta inseamna ca, cel putin de doua ori pe ani, dedicati timp si resurse pentru a analiza evolutia afaceri si pentru a modifica obiectivele din planul scris.
Daca planul este dedicat cautarii unei solutii de finantare, fie bancara, fie de la un investitor, fie prin programe guvernamentale, puteti apela la un consultant specializat in scrierea de planuri de afaceri.
Deseori, am intalnit urmatoarea situatie: ’’Cu ce este mai bun un consultant, decat proprietarul afacerii respective? Doar el stie foarte bine ce vrea sa faca si cum va face, asadar nu e nevoie de consultanta in acest demers’’.
Argumentatia poate parea initial justa, dar la o analiza complexa, lucrurile nu sunt asa de simple.
In primul rand, un consultant profesionist, nu va fi tentat sa ’’creasca’’ fictiv cifrele, pentru a realiza o varianta optimista a dezvoltarii afaceri.
In al doilea rand, va avea o analiza de ansamblu a pietei in care se dezvolta, sau se va dezvolta afacerea. Din experienta pe care acesta o are, si pe care este recomandat sa o verificati, prin: solicitarea unui portofoliu, parteneriate, testimoniale, dovezi ale lucrurilor dezvoltate anterior, consultantul va putea sa clarifice si sa dezvolte ideile Dvs, intr-un plan coerent. Lucrati impreuna cu acesta si cereti si oferiti sprijin reciproc.
Pe de alta parte, externalizarea totala, fara absolut nici un control, a realizarii planului de afacere, va poate pune in situatia, in care la final, sa aveti in fata in plan stufos de afacere si care sa nu prezinte relevanta pentru afacerea pe care o aveti.
Lucrati impreuna cu echipa consultantilor si fiti atenti la clauzele contractului de consultanta pe care il semnati cu acestia: cand si ce vor livra, care sunt termenele din contract, care sunt drepturile si obligatiile pentru fiecare dintre partile implicate in contract.
De asemenea, puteti stabili de la inceput si detalii privind implementarea planului de afacere, pentru a evita stituatii neplacute in care aveti planul gata, aveti finantarea, dar va trebui sa gasiti o noua echipa de consultanta, pentru a implementa planul de afacere, pentru a realiza efectiv investitiile mentionate in acesta, daca vorbim de un plan de investitii.
Articol semnat de Iulian Serban, fondatorul Think Business, un proiect al STEPS Business Consulting, companie creata pentru a oferi pachete complete de servicii: consultanta, dezvoltarea carierei, training, evenimente. Think Business a aparut din nevoia reala de a fi legatura dintre cel care dezvolta sau va dezvolta o afacere si resursele, oamenii si serviciile, de care este nevoie pentru a atinge potentialul maxim.
2 comentarii
Mar interesa ideile de afaceri
Mi-a placut articolul, multumesc pentru sfaturi!