Calitatile esentiale ale unui antreprenor de succes

0

Ai oare tot ce trebuie pentru a fi un antreprenor de success? Nu toti intreprinzatorii sunt facuti din aceeasi stofa. Cu totii isi au originile in diverse locatii geografice, educatii, diverse clase sociale si categorii de venit. Desi inca nu s-a spart codul maretiei antreprenoriale, un lucru e sigur. Toti antreprenorii de success poseda urmatoarele calitati.

Fara dar si poate, determinarea e prima calitate pe lista. Stilul de viata antreprenorial poate fi luxuriant, dar in acelasi timp, luxul e compensat de cantitati uriase de stress. O afacere in secolul 21 contine foarte multe componente mobile care trebuiesc jonglate in continuu cu success. Expansiunea afacerii, cresterea vanzarilor, angajarea de oameni noi (si lista ar putea continua), toate acestea cer foarte multa determinare si vointa. Fara indoiala, determinarea reprezinta fundatia succesului in orice activitate, nu doar antreprenoriat.

Urmatorul factor de succes in afaceri e unul oarecum controversat. Multi se feresc de acest cuvant deoarece duce cu gandul la confruntare. Dar cat te poti feri cand viata insasi e o confruntare?! Una dintre calitatile esentiale pentru a fi un antreprenor de succes este competitivitatea. Fie ca-ti place sa recunosti sau nu, cu totii suntem in relatii de competitie unul cu celalalt. Unii sunt in competitie pentru aprobare, altii sunt in competitie pentru dragostea unei femei, dar antreprenorul concureaza pe piata pentru cel mai important lucru (pentru el) – banii.

Competitivitatea inseamna sa faci un anumit lucru mai bine decat competitorii de pe piata, la un pret mai atragator si in acelasi timp, profitabil pentru tine si business-ul tau. Pentru a realiza toate acestea trebuie sa ai un edge – macar unul – sau mai multe. Tradus in limba romana, edge inseamna avantaj. Conceptul de avantaj nu e intalnit doar in afaceri, ci, de exemplu si in complexitatea jocului de poker. Succesul constant in ambele activitati presupune posesia unuia sau mai multor avantaje – pe care competitia nu le poseda – si detaliul cheie, sa-ti folosesti toate avantajele din plin pentru a te diferentia pe piata si a obtine monopolul, daca e posibil.

Curajul e a treia calitate pe care toata lumea ar trebui s-o aiba, nu doar antreprenorii. si aici, prin curaj ma refer mai exact la curajul de a-ti asuma riscuri. Fie ca esti la inceput de drum sau ai un business si un brand bine puse la punct, pentru un antreprenor, riscurile nu sunt o optiune. Ele sunt o prezenta permanenta. Nu se pune problema daca, ci cand vor aparea pe radar. Ca viitor antreprenor, daca nu te simti confortabil cu ideea de asumare a unui risc (calculat), ai face bine sa incepi sa exersezi, asumandu-ti riscuri mici, dar ‘indraznete’, care nu ai spune ca-ti stau in fire. Dupa cum am spus, riscul e inevitabil si lafel de inevitabila e si acea oportunitate care ar putea sa te faca un om bogat, daca apesi pe tragaci…

Urmatorul factor de succes e strans legat de cel precedent. Acesta e increderea in sine. Fie ca e in afaceri sau in viata, increderea in sine conteaza enorm. Fara acest stalp al maturitatii, esti pierdut. La propriu. Cand nu ai incredere in tine si in propria ratiune si directie, esti plin de tot felul de indoieli. Iar acestea pot fi foarte periculoase. Ele te pot epuiza mental si emotional si in cel mai rau caz, poti ajunge la burnout. indoielile se elimina prin crearea unei viziuni clare a afacerii tale. Iar cand stii ce ai de facut, cu siguranta esti mai increzator.

Calitatea care urmeaza e poate cea mai importanta. Aceasta e urmatoarea – antreprenorul de succes intelege ca esecul face parte din joc si ca antreprenoriatul e un proces, o calatorie a dezvoltarii personale, presarata cu multe experiente de invatare, cu succese dar si multe fiasco-uri. Iar la un moment dat banii vor veni si ei, iar unii intreprinzatori de succes vor considera ca sunt un bonus in comparatie cu calatoria lor antreprenoriala, plina de suisuri si coborasuri, intamplari triste si fericite.

Acestea sunt cateva dintre calitatile necesare succesului in afaceri. Au fost mentionate doar caracteristicile care tin de atitudinea mentala a unui antreprenor de succes. De ce? Pentru ca atitudinea in afaceri bate talentul in afaceri.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.