Tipul planului de business care ti se potriveste!

3

business-plan-suitsToate planurile de afacere au anumite elemente comune precum analiza de piata, strategia de marketing sau estimarea financiara care sunt obligatorii, indiferent de tipul de activitate sau de motivul pentru care este creat planul. In mod asemanator, majoritatea planurilor au obiective comune indiferent daca vorbim de atragerea de capital sau de cautarea unui partener de afacere. Cu toate acestea, independent de aspectele comune, fiecare plan de afaceri este diferit la fel cum toate afacerile sunt diferite.

Bazat pe tipul de business si pe modalitatea in care intentioneza sa il utilizeze, planul poate diferi de la un antreprenor la altul. Mai mult decat atat, iti vei redacta planul intr-un anumit fel daca intentionezi sa il si prezinti unui potential investitor si in alt fel pentru utilizarea interna (pentru tine si echipa ta). Bazat pe obiectivele finale, planul de business va varia in ceea ce priveste structura, dimensiunea sau prezentarea dar si elementele pe care trebuie sa se axeze.

Adoptarea planului de business la tipul de functionalitate este extrem de importanta deoarece va avea un efect direct asupra potentialului succes pe care il va avea afacerea ta. Cu privire la scopul final, oricine si-ar dori sa isi plaseze business-ul intr-o lumina favorabila cat si intr-o maniera realista si relevanta.

Tipuri de plan de afacere

In general, planurile de afacere se impart intrei categorii: mini planurile, planurile operationale si planurile de prezentare. Mai jos iti prezentam o descriere detaliata a fiecarui tip de plan enumerat:

Mini-planul

Acesta cuprinde aproximativ 8-10 pagini si trebuie sa contine aspecte cheie ale afacerii: conceptul, surse de finantare, strategia de marketinf si estimarea financiara. Acest tip de plan este cel mai potrivit daca ai in vedere testarea unei idei de afacere, a gradului de interes al potentialilor parteneri cat si a potentialilor investitori. De asemenea, reprezinta un instrument foarte util prin care poti afla ideea exacta pe care se focuseaza afacerea ta. Acet tip de plan nu poate inlocui planul detaliat , asadar inainte de a-l trimite spre analiza unui potential investitor, asigura-te ca acea persoana nu se asteapta sa primeasca un lan mai complex.

Planul de lucru (operational)

Acest tip de plan este foarte frecvent urilizat in indeplinirea scopurilor de management. Contine o multitudine de detalii operationale, este scris intr-un limbaj semi-formal si serveste, de asemenea, la reviziurea operatiunilor si a progresului.

Un plan de business creat pentru a deservi scopurilor interne, nu poate sa contina anumite elemente care ar fi necesare doar unor persoana dinafara echipei.

Citeste articolul integral (in limba engleza) pe Entreprenoria.com

Share.

3 comentarii

  1. Carmen Nicolau on

    Buna ziua,

    Ma bucur mult ca am dat de acest articol, sunt la inceput in informarea despre ce inseamna un plan de afaceri. Ar fi fost de ajutor sa scrieti link-ul de unde ati preluat articolul. L-am cautat pe site-ul celor de la entreprenoria (pe care de altfel ma bucur ca i-ati citat) insa nu l-am gasit.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.