Marius Vornicu: Programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” m-a ajutat sa ma aclimatizez cu mediul de munca din agricultura

0

Marius Vornicu este absolvent FEAA 2018 si viitor antreprenor. Marius efectueaza un stagiu de practica antreprenoriala in Croatia prin programul Erasmus pentru Tineri Antreprenori unde invata cum poate fi gestionata o afacere dintr-o industrie specifica.

1. Cum ai aflat despre programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” si cine te-a indrumat?

Programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” mi-a fost prezentat pentru prima data de catre profesorul meu de Corporate Social Responsibility, Marius Alexa. Dumnealui a fost indrumatorul meu si al altor colegi interesati de acest proiect, ajutandu-ne in mod constant cu informatii si feedback.

2. Care au fost asteptarile tale atunci cand te-ai hotarat sa mergi in Croatia? Ti s-au indeplinit asteptarile?

Sincer, nu stiam exact la ce sa ma astept, din pricina faptului ca nu eram familiarizat cu zona aceasta mediteraneeana si cu tara in sine. Croatia a fost a treia tara in care am aplicat si am avut discutii mai indelungate cu antreprenorul gazda, celelalte doua oportunitati fiind in Franta, respectiv Irlanda. Pe langa industrie, care era pe placul meu si despre care urma sa invat mai multe in urmatoarele 3 luni, un alt factor foarte important pentru mine, si chiar decizional as putea spune, l-a reprezentat frumusetea oraselului Vrbnik, loc in care este situata intreprinderea. Dupa o luna de sedere, pot sa spun ca nu incetez in a fi uimit de cat de open-minded si primitori sunt oamenii de aici, in special cei cu care am interactionat. Desi limba a reprezentat o bariera la inceput, am fost surprins sa aflu ca majoritatea oamenilor au un nivel foarte bun de engleza, ceea ce m-a ajutat enorm sa ma acomodez si sa ma integrez mai repede.

3. Povesteste-ne despre experienta ta de acolo.

Activitatea mea aici a inceput pe 30 iulie, cand antreprenorul gazda mi-a prezentat podgoriile, dupa care am ajutat la montarea unor sperietori si a unor dispozitive ce protejeaza via de pasari.

In continuare, pe parcursul urmatoarelor saptamani, am asistat la toate procesele de obtinere a vinului si a altor bauturi distilate (grappa, medica etc), precum: imbuteliere, etichetarea sticlelor, impachetarea acestora in cutii si, desigur, distribuirea produselor. Pe langa aceste activitati, am participat alaturi de antreprenorul gazda la Festivalul Vinului, ce s-a desfasurat in data de 24 iulie. De asemenea, am ajutat la traducerea continutului site-ului din engleza in romana.

Pentru ca una din retetele succesului este imbinarea utilului cu placutul, timpul liber mi-l petrec in mare parte fie la plaja din apropierea apartamentului in care stau sau vizitand imprejurimile (oraselele Punat si Baška).

4. Cu siguranta vrei sa devii un antreprenor de succes. Care este domeniul in care vrei sa activezi?

In copilarie, majoritatea vacantelor le petreceam la bunici, intr-un sat din apropierea Iasiului. Tind sa cred ca datorita lor am dobandit aceasta pasiune pentru agricultura. Planul de afaceri pe care l-am conceput pentru a ma putea inregistra in programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” a fost realizat in vederea dezvoltarii unei plantatii de lavanda, precum si alte plante aromate.

5. Cu ce te-a ajutat pana acum programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in domeniul tau de activitate?

Pana in prezent, programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” m-a ajutat sa ma aclimatizez cu mediul de munca din agricultura, care este caracterizat de perioade calme si de perioade foarte solicitante in care sunt culese roadele muncii de pe parcursul anului. Am avut prilejul sa observ care sunt trasaturile de caracter necesare pentru un antreprenor de succes. De asemenea, am avut ocazia sa experimentez transformarea de la materie prima la produs finit, in acest caz de la strugure la vin.

Cu siguranta, pana la finalul programului, voi reusi sa dobandesc multe alte abilitati si cunostinte ce ma vor ajuta in planurile mele de viitor.

6. Suntem siguri ca foarte multi tineri au idei de afaceri inovative si ar vrea sa acumuleze experienta intr-o tara europeana. Ce ii sfatuiesti?

Desi in Romania antreprenoriatul nu a fost bine sustinut in trecut, putem observa cu siguranta ca acest lucru incepe sa se schimbe. Tot mai multi tineri prefera aceasta alternativa in favoarea unui job obisnuit. Trebuie tinut cont insa ca un antreprenor are responsabilitati mult mai mari, de aceea tind sa cred ca antreprenoriatul este potrivit persoanelor pentru care acest lucru nu este un impediment.

Odata ce ai o idee de afaceri pe care o consideri buna, primul pas este sa pui totul intr-o forma scrisa. Un plan de afaceri bine realizat trebuie sa aiba in vedere o cercetare de piata amanuntita, o prevedere a unui buget initial si un cash flow pentru primii ani. In acest fel se poate observa in detaliu care ar fi cerintele pentru infiintarea afacerii respective.

Personal ma consider norocos pentru ca am avut sansa sa fiu indrumat catre programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori”, insa, cu siguranta, daca esti o persoana ce este obisnuita sa preia initiativa, oportunitatile nu vor inceta sa apara.

Daca esti viitor antreprenor sau ai inceput deja o afacere dar ai mai putin de 3 ani experienta trimite mesaj la [email protected] si afla cum poti acumula experienta in orice tara europeana in domeniul tau de activitate.

Asociatia Reginnova NE participa in proiectul Entrepreneurial Network of Growth Initiatives for New Entrepreneurs 2 (ENGI4NE-2), finantat de catre Comisia Europeana prin programul COSME EYE – Erasmus for Young Entrepreneurs, ciclul 10.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.