Planul de afaceri in 6 pasi

0

Atunci cand va hotarati sa va lansati in afaceri si sa va faceti planul de afaceri, luati in considerare acesti 6 pasi pentru a va usura munca:

Pasul 1. Incepeti cu o evaluare a dumneavoastra: cine sunteti, ce abilitati si competente aveti si mai ales ce resurse detineti care sa poata fi investite in viitoarea afacere. O lista completa cu intrebari la care ar trebui sa aveti raspunsul inainte de a va lansa in afaceri gasiti in articolul 20 de intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte de a te lansa in afaceri.

Pasul 2. Decideti ce tip de afacere va doriti si ce tip de produs sau serviciu veti oferi. Stabiliti care este venitul minim pe care aveti nevoie sa-l obtineti din afacere.

Pasul 3. Faceti cercetarea. Adunati cat mai multe informatii despre afacerea pe care intentionati sa o incepeti. Stabiliti care sunt potentialii dumneavoastra clienti si incercati sa aflati cat mai multe detalii despre acestia. Incercati sa aflati direct de la ei care sunt asteptarile lor cu privire la tipul de afacere initiat de dumneavoastra.

Aflati care sunt principalii dumneavoastra competitori si care sunt punctele lor tari si punctele lor slabe. Instrumente utile pentru aceasta analiza sunt template-urile: Matricea de analiza comparativa a concurentilor si Analiza competitivitatii.
Interesati-va care sunt reglementarile legale pe care trebuie sa le respectati in desfasurarea activitatilor afacerii. Incercati sa nu lucrati cu presupuneri, ci sa obtineti informatii exacte direct de la sursa pentru a nu avea surprize ulterior.

Pasul 4. Stabiliti de cati bani veti avea nevoie pentru a incepe afacerea si care vor fi costurile operationale initiale. Pentru a face asta, utilizati template-ul Costuri de start-up. Analizati care va fi aportul dumneavoastra financiar si cat va trebuie sa imprumutati din alte surse.

Faceti o cercetare cu privire la potentialele surse de finantare: familie, prieteni, institutii de creditare. Pentru mai multe detalii cu privire la finantarea afacerii va recomandam sa cititi si Sursele de finantare ale afacerilor.

Faceti un plan de managementul riscului: intrebati-va: „Ce ar putea merge prost?” si gasiti solutii pentru fiecare scenariu.

[buton_vrei_plan]

Pasul 5. Stabiliti-va obiective realiste pentru volumul vanzarilor, incasarile preconizate, dezvoltarea generala a facerii. Asigurati-va ca luati in calcul toti factorii care va pot influenta afacerea: conjunctura economica, nivelul concurentei, inflatia etc.

Pentru a va crea o imagine de ansamblu, faceti o analiza SWOT a afacerii dumneavoastra. Mai multe detalii despre analiza SWOT gasiti in articolul Rolul analizei SWOT in planificarea afacerii.

Obiectivele stabilite trebuie sa fie SMART – specifice, masurabile, accesibile, relevante si incadrate in timp. Pentru a vedea exact cum trebuie formulate aceste obiective, puteti citi articolele: Stabilirea obiectivelor unei afaceri si Ce sunt obiectivele SMART. Stabiliti activitati specifice pentru atingerea fiecarui obiectiv si prioritizati-le in functie de importanta si impactul lor. Evaluati ce resurse aveti nevoie pentru atingerea fiecarui obiectiv.

Pasul 6. Faceti un plan de afaceri scris care sa includa toate informatiile pe care le-ati aflat pe parcursul primilor 5 pasi. Rugati un prieten sau un membru al familiei sa va citeasca planul de afacere si sa va spuna aparerea lui.

Planul de afaceri puteti sa il utilizati pentru a obtine finantare din partea unui investitor sau sa il pastrati doar pentru uzul intern al firmei, pentru a va ajuta sa va administrati mai bine afacerea. Mai multe detalii despre cum se completeaza planul de afaceri gasiti aici: Ghid pentru realizarea planului de afacere (1) si aici: Ghid pentru realizarea planului de afacere (2).

Speram ca aceste informatii v-au fost utile si va dorim mult succes in scrierea planului de afaceri!

Matricea de analiza comparativa a concurentilor
Matricea de analiza comparativa a concurentilor

Matrice-de-analiza-comparativa-a-concurentilor.xlsx
19.3 KiB
Detalii...
Analiza competitivitatii
Analiza competitivitatii

Analiza competitivitatii.docx
1.2 MiB
Detalii...
Costuri START-UP
Costuri START-UP

Costuri start-up.xls
53.0 KiB
Detalii...

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.