Detii o idee de afacere extrem de buna, ai multa energie, entuziasm si ceva banuti si esti sigur ca toate acestea iti sunt indeajuns? Planul de afaceri este o pierdere de timp mai ales in contextul in care climatul de afaceri este intr-o continua dezvoltare si schimbare. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Noi iti oferim 10 motive extrem de bune pentru care sa te apuci sa iti scrii un plan de afacere. Cateva ore iti vor fi indeajuns pentru a asterne pe hartie exact ceea ce ai de gand sa faci.
1. Clarificarea si perfectionarea ideilor tale. Toate acestea deoarece in momentul in care te vei apuca sa le scrii, ele vor deveni mult mai clare in mintea ta, plasarea ta pe piata cat si resursele de care ai nevoie. Acestea sunt doar cateva aspecte care vor deveni mai limpezi odata ce te apuci sa iti scrii planul, insa pot sa apara si altele la fel sau chiar mai importante decat acestea.
2. Pentu a avea o harta si un traseu clar al afacerii tale. Planul de afaceri nu este o lista statica cu ceea ce ai de facut si o harta ce are rolul de a te ghida in implementarea acfacerii tale. Aceasta iti va oferi o perspectiva pe termen lung si mijloace nebanuite de actiune.
3. Te ajuta sa iti setezi obiective specifice. De asemenea si pasii pe care ii ai de urmat in indeplinirea acestor obiective. Te va ajuta si la urmarirea evolutiei periodice in atingerea lor dar si la nevoia de a face sa nu unele modificari.
4. Pentru a afla de cati bani ai nevoie pentru asustine financiar afacerea. Orice antreprenor la inceput de drum are nevoie de bani insa nu vei sti care exte aceasta suma pana cand nu vei stabili exact ce cheltuieli trebuiesc avute in vedere. Odata ce ti-ai stabilit acest buget te poti apuca de cautarea unor surse de finantare.
5. Strangerea de fonduri. Indiferent ca ai aplicat pentru un credit sau cauti un creditor, planul tau de afacere va fi cea mai puternica arma a ta in convinerea unor potentiali finantatori. Le va arata ca stii foarte bine ceea ce vrei sa faci si ca deja ti-ai fixat obiectivele.
6. Pentru a-i convinge pe ceilalti sa ti se alature. Poate ca noua ta idee este noul Google, insa trebuie sa ii convingi si pe ceilalti ca deea ta merita timpul lor, indiferent ca vorbim despre investitori, finantatori, clienti, angajati sau parteneri de afaceri. Planul tau de afacere le va demonstra ca esti pus pe fapte lucru care ii va convinge sa te asculte.
Citeste intreg articolul (in limba engleza) pe Entreprenoria.com
Un comentariu
Cei care am trecut prin etapele scrierii unui plan de afacere putem recunoaste ca motivul numarul 1 dintre cele enumerate este arhi-suficient. De acolo incepe totul. Cand te apuci sa pui pe hartie planurile, obiectivele si dorintele, bine de fapt in ordine inversa, incepi sa iti dai seama ca nu e chiar asa de usor precum in visurile tale.