5 elemente care te ajuta sa gasesti ideea de afaceri perfecta pentru tine

2

business_idea

Una dintre cele mai mari provocari pentru viitorii antreprenori se refera nu numai la luarea deciziei de a se lansa in afaceri ci mai ales la alegerea celui mai potrivit tip de afacere in care sa se implice. Asa ca, mai jos prezentam 5 lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand evaluati diferite idei de afaceri pentru a vedea care este cea mai potrivita pentru voi.

Numarul 1 – Clientul. In primul rand, trebuie sa iti cunosti si sa iti intelegi clientul. S-ar putea sa ti se para ciudat sa iti cunosti clientul inainte de a sti ce fel de afacere vrei sa faci, dar raspunsul este relativ simplu: clientul este cel care defineste afacerea, asa ca fara clienti nu exista afacerea. Daca ai o idee de afaceri, nu incerca sa o dezvolti in jurul a ceea ce crezi TU ca au nevoie sau ca si-ar dori clientii, pentru ca risti sa proiectezi propriile tale idei si nevoi. Trebuie sa inveti cat mai multe despre potentialii tai clienti pentru a putea raspunde cat mai bine nevoilor si asteptarilor lor.

Numarul 2 – Pasiunea. In al doilea rand, trebuie sa fii pasionat de aceea ce faci. Dezvoltarea unei afaceri implica extrem de multa munca si dedicare: in perioada de inceput (asta inseamna uneori primii 2 ani) vei ajunge sa lucrezi cate 16-18 ore pe zi pentru a-ti pune afacerea pe picioare. Vei fi constant pus in situatia de a gasi noi modalitati de a-ti imbunatati si creste afacerea si de a ii convinge si pe altii sa ti se alature, fie in calitate de parteneri, de colaboratori, de angajati sau de clienti. Daca nu vei esti pasionat de ceea ce faci si nu iti place produsul sau afacerea ta iti va fi extrem de dificil sa investesti timpul si energia necesare sa o transformi intr-o afacere de succes.

Numarul 3 – Concurenta. In al treilea rand, trebuie sa iti cunosti si sa iti intelegi concurenta. Orice afacere are concurenta, fie directa, fie indirecta, asa ca, pentru a avea succes trebuie sa iti studiezi competitorii. Concurenta poate fi o buna sursa de inspiratie si un reper pentru propria strategie. In plus, daca nu iti cunosti concurenta si nu stii pana unde este dispusa sa mearga pentru a te scoate din piata ei, risti sa investesti timp si resurse intr-un razboi al preturilor in care ai sanse minime de castig, in loc sa te concentrezi pe dezvoltarea propriei afaceri.

Instrumente utile in acest proces sunt template-urile Analiza competitivitatii si Matricea de analiza comparativa a concurentilor.

[buton_vrei_plan]

Numarul 4 – Fluxul de numerar. Foarte multi intreprinzatori se lanseaza in afaceri plini de entuziasm si cu idei foarte bune, dar scapa din vedere un aspect care poate parea plictisitor la prima vedere, dar care se va dovedi esential pentru supravietuirea / succesul afacerii, si anume banii. Majoritatea se concentreaza pe aspectele financiare corelate direct cu crearea produsului / serviciului si uita faptul ca finantarea unei afaceri inseamna implica costuri de marketing (investitia in marketing este mai mare la inceputul afacerii), costuri de personal, costuri cu furnizorii si alte cheltuieli care pot parea mici luate separat, dar care se aduna, cum ar fi chiria, telefonul, abonamentul la internet, etc. O evidenta buna a fluxului de numerar este esentiala pentru a vedea daca toate costurile afacerii (atat fixe cat si variabile) pot fi acoperite din veniturile afacerii.

Pentru asta, puteti utiliza template-uri cum ar fi Costuri Start-up si Fluxul de numerar.

Numarul 5Tu. Tu reprezinti o resursa importanta pentru afacerea ta, de aceea este important sa te cunosti, sa iti stii punctele tari si punctele slabe si sa stii pana unde esti dispus sa mergi pentru a-ti transforma afacerea intr-un succes.

In plus, trebuie sa fii dispus sa investesti constant in educatia ta antreprenoriala si sa inveti atat din propria experienta, cat si din exemplele oferite de ceilalti.

Indiferent de tipul de afacere in care doresti sa te implici, daca pleci la drum tinand cont de aceste 5 elemente, ideea ta se va transforma in ideea de afaceri perfecta pentru tine.

Pentru inspiratie, viziteaza si sectiunea Idei de afaceri!

Mult succes!

Analiza competitivitatii
Analiza competitivitatii

Analiza competitivitatii.docx
1.2 MiB
Detalii...
Matricea de analiza comparativa a concurentilor
Matricea de analiza comparativa a concurentilor

Matrice-de-analiza-comparativa-a-concurentilor.xlsx
19.3 KiB
Detalii...
Costuri START-UP
Costuri START-UP

Costuri start-up.xls
53.0 KiB
Detalii...
Cash-flow
Cash-flow

Cash-flow.xlsx
22.0 KiB
Detalii...

Un material PlandeAfacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

2 comentarii

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.