Ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi a scăzut, în România, cu 3,9 puncte procentuale, în perioada 2018 – 2020 faţă de intervalul 2016 – 2018, arată datele publicate, vineri de INS.
Potrivit sursei citate, aproximativ un sfert din numărul total de salariaţi şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare.
Activități inovatoare în 10% din totalul întreprinderilor
Rezultatele cercetării statistice privind inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri, în perioada 2018 – 2020, au evidenţiat faptul că, din totalul de 27.196 de întreprinderi, un număr de 2.900 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare.
Dintre aceste 2.900, 2.750 sunt inovatori de succes, implementând cel puţin o inovaţie de produs şi/sau proces de afaceri. Unul dintre principalii indicatori ce caracterizează activitatea inovatoare este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică.
Pentru perioada 2018-2020, calculul acestui indicator arată că ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 10,7%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 89,3%.
Tipuri de inovare
Din totalul întreprinderilor, 4,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 3,1% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ.
Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse, cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 2,6%.
În funcţie de fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7% au avut cu cel puţin o inovaţie de produs, iar 5,7% au raportat cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1,5% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate.
Industria, cel mai inovator sector
Pe activităţi economice, întreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, cu o pondere de 10,8% în total întreprinderi din industrie, iar cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,6% din total întreprinderi din servicii.
În activităţile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deţine o pondere de 90,7%, restul activităţilor având ponderi mult mai mici: distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,5%), industria extractivă (2,5%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,3%).
De asemenea, în activităţile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi ale acestui sector, este deţinută de comerţul cu ridicata – cu 39,4%, urmată de sectorul transport şi depozitare (32,4%), informaţii şi comunicaţii (13,2%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (10,5%) şi intermedieri financiare şi asigurări (4,5%).
Citește articolul integral aici