Despre auditul energetic și avantajele pe care le oferă

0

Auditurile energetice vă permit să furnizați informații specifice și să identificați posibilitățile reale de economisire a energiei. Acestea constau, practic, într-o examinare detaliată a modului de utilizare a energiei, pe baza celei mai stricte înregistrări a consumului și a costurilor.

Cu excepția IMM-urilor, companiile din România sunt obligate prin Legea 121/2014 să realizeze un audit energetic o dată la 4 ani. Auditul energetic, pe lângă determinarea unui set important de date și parametri energetici, oferă o mulțime de informații care vor declanșa „punctul de plecare” pentru controlul și stabilirea obiectivelor sistemului energetic al instalației.

Auditul energetic se desfășoară conform următoarelor etape:

  • Diagnoza stării inițiale a proceselor tehnologice;
  • Realizarea schemei fluxului tehnologic și de proces;
  • Propunerea unor măsuri și recomandări;
  • Elaborarea unor programe de măsuri privind creșterea eficienței energetice.

Avantajele auditului energetic pentru companii:

– oferă un raport detaliat al proceselor derulate în companie și implicarea acestora în cheltuielile rezultate din consumul de energie. Majoritatea companiilor se bazează pe faptul că au o cunoaștere completă a tuturor proceselor care se desfășoară în cadrul afacerii, cu toate acestea, există întotdeauna un anumit proces care rămâne în urmă. Fie că este un proces computerizat, mecanic sau manual, un auditor energetic va putea identifica fiecare problemă funcțională și va oferi soluții inovatoare care promovează reducerea consumului de energie.

– este o investiție bună pe termen lung. Chiar dacă auditul energetic este obligatoriu pentru companiile din Romania (cu excepția IMM-urilor), conform legii 121/2014,  acesta este un proces care va oferi multe beneficii pe termen lung. Astfel, modul în care se desfășoară auditul garantează o evaluare eficientă care va dura în timp.

– oferă cele mai noi alternative pentru reducerea consumului de energie. Astăzi există diferite sisteme și dispozitive care acționează inteligent și folosesc mijloace concepute special pentru a economisi energie. Chiar dacă soluțiile care vizează reducerea consumului de energie vor necesita o investiție inițială, aceasta va fi recuperată rapid prin economiile obținute din facturile de energie, de-a lungul timpului.

Așadar, principalul avantaj oferit de auditul energetic în cazul organizațiilor și companiilor este impactul pozitiv pe care îl generează prin reducerea costurilor de producție și, în același timp, îmbunătățirea competitivității pe piață, datorită faptului că, în urma efectuării auditului energetic, se realizează o optimizare a consumului de energie în procesele de producție.

Astfel, un audit energetic reprezintă o analiză a consumului de energie al companiilor, în urma acestuia rezultând programe de măsuri pentru creșterea eficienței energetice, reducerea consumului și costurilor.

Dacă dorești să efectuezi un audit energetic pentru clădirea ta, Elsaco se ocupă de realizarea auditurilor energetice pentru companii. Fiind o firmă autorizată ANRE, Elsaco deține autorizațiile și pregătirea necesară pentru realizarea de: audituri energetice și analiza consumurilor de energie pentru companii care sunt înregistrate ca operatori economici în România și care, din punct de vedere legal, trebuie să facă o astfel de lucrare o dată la 4 ani.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.