Cand doriti sa contruiti o companie de la zero, doua sunt aspectele care se vor dovedi mult mai importante decat celelalte. Acestea sunt: timpul si resursele. Ca sa te poti bizui pe un plan de afacere eficient si pentru a te asigura ca strategia de afaceri este eficienta si nu iti pierzi timpul si banii, creati un plan de marketing uimitor.
Deci, stii ce iti trebuie pentru un plan de marketing de succes? Daca raspunsul la inrtebare este „nu”, iata mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le urmezi pentru ca planul de marketing sa aiba succesul garantat.
1. Cercetarea de piata. Cercetarea pietii este pentru un plan de marketing cum este sistemul nervos la oameni. Cercetarea de piata este coloana vertebrala a unui plan de marketing serios. Daca nu stii de unde sa incepi, cel mai bine ar fi sa faci primii pasi in biblioteca. Mai mult, in cazul in care nu aveti timpul necesar sa mergeti in biblioteca, incercati sa gasiti o biblioteca la care accesul se poate face si de acasa, prin intermediul permisului de tip card. In acest fel veti putea identifica obiceiurile de cumparare ale clientilor, dimensiunea pietei de desfacere, dar si trend-ul pietii.
2. Asigurati-va ca va cunoasteti bine piata tinta. Prin proiectarea si prin viziune in detalii asupra pietei tina, iti poti creste mult mai usor numarul de potentiali cumparatori. Mai mult decat atat, trebuie sa luati in considerare cel putin doua-trei nivele de segmentare. Spre exemplu, un antreprenor isi poate dori crearea unei afaceri axate pe indrumarea studentilor straini si a angajatilor sa isi imbunatateasca limba engleza, franceza sau germana.
3. Apoi, un pas important este autoevaluarea: cum percepi brand-ul creat in cadrul pietei de desfacere. Pozitionarea este una dintre cele mai importante componente care sa asigure succesul unui plan de marketing. Diferenta de perceptie intre piata tinta si modul in care esti perceput se numeste pozitionare. Foarte importante sunt branding-ul si mesajele de marketing concise care transmit clientilor cele mai importante lucruri care vor intra pe piata.
Citeste tot articolul (in limba engleza) pe Entreprenoria.com