Web design reprezintă procesul de creare a unui website, proces care cuprinde mai multe aspecte, precum structura site-ului sau designul grafic. Website-urile sunt create folosind un limbaj numit HTML (HyperText Markup Language). Web designerii folosesc tag-uri HTML care definesc conținutul și metadata din fiecare pagină a site-ului. Structura și aspectul elementelor prezentate pe o pagină sunt definite prin intermediul CSS (Cascading Style Sheet), coduri care sunt folosite pentru a stiliza paginile web. Astfel, majoritatea website-urilor includ atât HTML, cât și CSS, de care depinde felul în care fiecare pagină a unui site se va afișa în browser.
Un web designer creează website-uri și pagini web folosind un mix de elemente de design: text, imagini, animații și video-uri. Un web designer poate crea de la zero un site sau poate updata designul și structura unui site existent – toate acestea reprezintă servicii web design.
Ce înseamnă web design?
Așa cum menționam la începutul articolului, web design definește procesul de creare a unui website. Web design desemna în special crearea de site-uri pentru browserele accesate pe desktop, însă, după 2010, web designul pentru dispozitivele mobile a devenit din ce în ce mai important.
În web design sunt folosite două sisteme pentru a crea un website:
- Hypertext Markup Language – taguri HTML, cu ajutorul cărora se creează structura website-ului. Sunt folosite taguri precum <head>, <title> sau <br> pentru a crea elemente specifice de design și a le „fixa“ în diferite locuri ale unei pagini web. Aceasta este „partea invizibilă“ a site-ului.
- Cascading Style Sheets – codurile CSS sunt folosite pentru a stiliza paginile web create. Astfel, ele permit schimbarea culorii, fontului și mărimii oricărui tag HTML. Prin intermediul CSS, vei schimba în mod activ partea vizibilă a site-ului.
Alți designeri web folosesc și alte limbaje de programare, cum ar fi Javascript.
Ce înseamnă un website de succes
Există anumite principii ce țin de web design, care, dacă sunt respectate, contribuie în mare măsură la succesul unui website:
- Trebuie să fie user-friendly (să poată fi accesat ușor, iar acțiunile realizate pe site să poată fi realizate, la rândul lor, cu ușurință)
- Trebuie să fie responsive (un webdesign responsive folosește coduri pentru a schimba automat elemente de design, în funcție de mărimea ecranului)
- Trebuie să fie optimizat SEO (Google afișează site-urile cele mai relevante și mai calitative pagini pentru cel care realizează o căutare).
Ce face un web designer – responsabilități și skilluri
Iată câteva dintre responsabilitățile unui web designer:
Se ocupă de designul vizual și de layout-ul site-ului. Cu ajutorul planurilor sau a hărții site-ului, web designerul organizează conținutul website-ului.
Realizează web design pentru afișarea pe mobil. Web designerul se ocupă și de felul în care paginile web vor arăta pe dispozitivele mobile.
Creează fișiere mockup statice. Web designerul creează imagini care vor reprezenta look-ul final al webpage-ului.
Editează imagini. Una dintre responsabilitățile unui web designer este și de a edita imaginile care vor apărea pe site.
Folosește limbaje specifice pentru designul web. Web designerul folosește HTML și CSS pentru a implementa și a testa design-urile realizate în browsere.
Pentru a realiza acțiunile de mai sus, web designer-ul trebuie să deține anumite skill-uri, cum ar fi:
- Să poată lucra în echipă: dacă este vorba de o agenție web design, web designer-ul va trebui să colaboreze cu departamentul SEO, cu web developerii și cu echipa de graphic design.
- Să poată rezolva probleme: o singură greșeală în coding poate afecta tot site-ul. Un web designer bun trebuie să fie capabil să rezolve rapid astfel de probleme.
- Să fie creativ: Potrivit siteefy.com, la ora actuală există 1.18 miliarde de site-uri. Creativitatea este cea care poate scoate în evidență un site.
Un site este un puternic element de legătură între o afacere și public. AdSymphony îți oferă servicii de web design de calitate, care contribuie la atragerea de clienți și, în final, la creșterea vânzărilor.
Surse:
https://99designs.com/blog/web-digital/what-does-a-web-designer-do/
Un comentariu
Mi-a placut articolul, multumesc pentru informatie!