Model plan de afaceri pentru servicii software

0

Sinteza planului de afaceri

Societatea S.C Wizz Soft SRL este o societate comerciala nou constituita avand asociat unic. Societatea este persoana juridica din Romania, avand forma juridica de societate cu raspundere lumitata. Sediul societatii se afla in orasul Alba-Iulia.

Principalul obiect de activitate il constituie designul, implementarea si comercializarea de diferite solutii software, destinate intr-o prima faza persoanelor fizice si intreprinderi mici si mijlocii.

Tinand cont de faptul ca Romania este inca intr-o perioada de inceput in ce priveste infrastructura informationala, iar cererea de servicii IT este mai mare decat oferta de pe piata, patrunderea pe piata se poate realiza relativ usor.

Prin adoptarea unei strategii de management adecvata afacerii si prin realizarea de investitii periodice pentru sustinerea firmei, aceasta are toate sansele de a se mentine pe piata mult timp de acum incolo si chiar de a ocupa o pozitie pe piata cat mai inalta, intr-un viitor apropiat.

Strategia de inceput este oferirea unor produse superioare calitativ celor concurente, si la un pret diferentiat pe fiecare categorie de consumatori astfel incat sa putem satisface cerintele cat mai multori consumatori.

Descrierea afacerii

Tendintele actuale arata o crestere continua de la un an la altul a consumului de produse IT. Piata romaneasca se afla in continuare intr-un stadiu timpuriu al dezvoltarii sale, dar prezinta oportunitati de maturizare pe viitor.

Firmele mari se orienteaza spre clienti cu o putere financiara mai mare in special din strainatate, astfel ca cererea pentru produsele software la nivel national ramane nesatisfacuta de oferta existenta, in special pentru produse software destinate firmelor mici si mijlocii, si a persoanelor fizice.

La inceput firma va oferi o gama diversa si personalizata de produse software, destinata tuturor celor care au nevoie de aceste servicii in desfasurarea activitatilor lor.

Aceasta activitate are rolul de a oferi o viziune asupra ceea ce e nevoie pe piata si in functie de aceste nevoi se vor selecta acele produse soft care vor satisface cat mai bine acele nevoi si in acelasi timp ofera profitul dorit.

Concomitent cu oferirea unei game largi de produse se va incerca promovarea unui prim produs pe piata care vine in ajutorul administratorilor de bloc, pentru a le usura munca si a reduce timpul petrecut pentru calcularea cheltuielilor de bloc. Avem avantajul la acest produs ca nu mai exista pe piata altul asemanator, sau daca exista nu are o asa utilizare larga.

Oportunitatea crearii unei firme in aceasta perioada vine si din scaderea pretului aparaturii de calcul, datorita crizei financiare, ceea ce permite achizitionarea de echipamente de o calitate superioara la un pret inferior celui de anul trecut si probabil celui de anul viitor, cand este posibil sa se inregistreze anumite cresteri.

Analiza de risc

Pentru evitarea sau diminuarea riscurilor in cadrul firmei se vor realiza specificatii diferentiate in functie de complexitatea proiectului. Pentru proiecte de o complexitate mai redusa cum ar fi paginile web cu doar cateva elemente se vor realiza si specificatii mai putin detaliate. In schimb pentru proiectele complexe, ce necesita o perioada mai indelungata pentru a fi realizate documentatia trebuie sa fie una consistenta, solida.

Motivul diferentierii complexitatii documentarii proiectelor este acela ca si aceasta activitate necesita un timp pentru a fi realizata si implicit anumite costuri care cresc cu complexitatea.

Mai mult pentru proiectele complexe pentru documentare se va folosi metodologia RUP1, care este o metodologie larg documentata si astfel ofera un suport unui incepator, care are o experienta mai redusa in realizarea de documentari, sa poata realiza documentatii solide. Tot aceasta metodologie, propune realizarea proiectelor in iteratii succesive, in urma carora se va preda o parte a proiectului executabila si testata clientului. In urma acceptarii se va putea trece la urmatoarea iteratie. Acest lucru reduce posibilitatea esecului proiectului deoarece, daca o iteratie nu corespunde atunci se va porni din nou, de la iteratia precedenta, nefiind nevoie sa se ia de la zero totul.

Un alt risc ce poate aparea dupa finalizarea unei aplicatii, este acela de utilizare necorespunzatoare de catre utilizatori. Acest risc poate fi contracarat, prin planificarea inca din faza de proiectare a interfetelor utilizator si oferirea post-finalizare a unor traininguri prestate de persoane competente

Definirea pietei

Piata IT locala va scadea in 2012 cu 22%, pana la 1.53 miliarde euro, dupa ce in 2011 a inregistrat o crestere de 19%, la 2 miliarde de euro, arata un studiu al companiei de analiza a pietei PMR Research. Desi media de crestere a pietei IT din ultimii patru ani a depasit 20%, este inca imatura in conditiile in care peste 70% din cheltuieli merg in zona hardware, insa rata de penetrare a PC-urilor este de doar 25%, printre cele mai reduse din Europa.

In 2011, piata locala de IT a totalizat 2 miliarde de euro, dupa o crestere de 19% fata de 2010, potrivit unui studiu al PMR Research. 74% a fost generata de segmentul hardware, in timp ce softul si serviciile au totalizat putin peste o jumatate de miliard de euro. Cifrele tradeaza imaturitatea pietei locale de IT care, chiar in pofida investitiilor preponderente in hardware, tot se afla pe ultimele locuri la penetrarea PC-urilor in Europa cu 25%. In plus, orientarea spre hardware accentueaza expunerea la actuala criza, in conditiile in care achizitiile pe acest segment vor fi amanate. Pe tot anul, scaderea vanzarilor de hardware a fost estimata de jucatori la 30%, dupa ce in trimestrul 1 vanzarile prin canalul de retail s-au contractat cu pana la 50%. Scaderi sunt asteptate si de vendorii din software si de integratorii de sisteme. Pe termen mediu, maturitatea scazuta a pietei va constitui oportunitate de crestere, in special pe zona de software si servicii.

Clientii

Clientii spre care ne orientam in desfasurarea activitatii sunt persoanele fizice si intreprinderile mici si mijlocii, cel putin in prima faza. Prin oferirea unor servicii cat mai bune, care sa raspunda cerintelor clientilor si practicand un pret competitiv pe piata, speram sa atragem un numar cat mai mare de clienti, pentru a forma o baza pe care sa ne putem dezvolta pe viitor.

Pe viitor vom incerca sa atragem in randul clientilor nostri si investitorii de pe pietele de capital, oferind pe viitor un produs care isi propune sa ofere investitorilor rezultate mai bune decat cele obtinute de firmele de brokeraj in medie. Acest lucru va depinde desigur si de rezultatele obtinute de-a lungul a doi ani premergatori lansarii produsului pe piata.

Concurenta

Pentru a avea succes compania a urmarit indeaproape activitatea principalilor concurenti. S-a constatat ca exista o concurenta puternica in orasul Cluj, concurenta care nu se resimte insa la fel de puternic si in cartiere. Tocmai din acest motiv s-a ales aceasta locatie pentru a putea atrage cat mai multi clienti, fara a simti atat de tare ca si in zona centrala influenta concurentilor.

Concurenta se foloseste de instrumente publicitare cum ar fi afise, anunturi in ziare, reclame TV, radio. Pentru a putea patrunde pe piata este nevoie de o investitie mai substantiala in publicitate, preferabil superioara concurentei, de asemenea practicarea de preturi mai mici decat cele ale concurentilor si oferirea de produse si servicii superioare calitativ, si folosind diverse oferte promotionale.

Folosind aceste mijloace de patrundere pe piata si tinand cont de faptul ca piata este in continua crestere, firma are sanse ridicate de a ocupa o pozitie cat mai buna pe piata.

Descrierea produselor si a serviciilor

S.C Wizz Soft SRL incearca sa ofere consumatorilor:

 • O gama variata de produse-servicii;
 • Servicii-produse de calitate;
 • Modernitate si inovatie;
 • Cele mai bune preturi;
 • Tratament respectuos si disponibilitate maxima din partea personalului;

Categoriile de servicii-produse vandute:
Servicii legate de realizarea produselor software:

 • Analiza si design de proiecte software;
 • Implementare;
 • Testare;
 • Service si mentenanta.

Servicii asimilate:

 • Modficare programe existente in functie de dorintele clientilor;
 • Compatibilizarea unor aplicatii mai vechi cu noile tehnologii;
 • Realizare de programe soft.
 • Web hosting la aplicatiile web ale clientilor.

Produse pe care se va axa firma pe viitor:
a. Aplicatie dedicata administratorilor de bloc
Aceasta aplicatie este propusa spre implementare inca din primul an, dupa ce se realizeaza un studiu de fezabilitate in prealabil.

Este o aplicatie menita a usura munca administratorilor de bloc, de a le-o eficientiza, a scurta timpul necesar calcularii cheltuielilor in fiecare luna si de a le permite astfel de a administra chiar mai multe imobile.

Aceasta aplicatie se bazeaza pe rezultatele obtinute din cercetarea desfasurata pe parcursul a doi ani in cadrul masteratului de Inteligenta si Viziune Artificiala de catre asociatul unic al firmei, care vor fi cosmetizate, organizate pentru a putea fi grupate in cadrul unui produs comercial.

Aceasta aplicatie este propusa spre implementare dupa doi ani de activitate. In urma rezultatelor obtinute si a studiului pietei la momentul respectiv se va decide daca se va purcede la implementarea proiectului, sau se va considera mai oportuna o reorientare. Pe langa aceste servicii si produse de baza S.C Wizz Soft SRL mai ofera:

 • Ambianta placuta;
 • Seriozitate si profesionalism in prestarea serviciilor noastre;
 • Personal prietenos, cu deschidere fata de client;

[buton_vrei_plan]

Planul de marketing

Obiectivul principal este satisfacerea nevoilor clientilor, furnizand produse siservicii de cea mai buna calitate, la preturile cela mai avantajoase de pe piata. Cercetarea si buna cunoastere a acestor nevoi a condus la achizitionarea de echipamente de calcul de cea mai buna calitate, angajarea unui personal calificat si deschis spre client.

Societatea noastra se adreseaza mai multor categorii de consumatori, incepand cu persoanele de peste 30 de ani, care doresc sa obtina o pagina de internet pentru firma pe care o reprezinta, cat si tineri si prescolari care doresc sa aiba pagini de internet care arata cat mai profesionist, astfel incat prietenii lor sa poata sa le transmite mesaje, sa faca schimb de muzica, de filme care pot fi gasite pe site.

Piata vizata nu are in vedere doar populatia din cartierul unde este localizata firma ci si populatia din restul orasului si localitatile invecinate.

Piata utilizatorilor de Internet si a celor asimilate este in continua crestere, iar publicarea paginilor de Internet devine o nevoie in continua crestere. Datorita numarului mare de utilizatori de Internet firmele devin tot mai interesate de a intra in contact cu acestia, iar acest lucru se realizeaza prin intermediul paginilor web. De asemenea schimbul de informatii este realizat in principal prin aceste pagini web si iata un interes, o nevoie pe care ne propunem s-o acoperim intr-o masura cat mai mare.

Compania isi propune un ritm de crestere anual cat mai mare si o extindere si in alte cartiere, sau zone invecinate.

Atragerea, mentinerea si cresterea cotei de piata va presupune o continua inovatie in serviciile oferite si in preturile practicate, si presupune totodata preluarea noilor tehnologii aparute, pentru a putea ramane deasupra concurentilor.

Politica de pret si vanzari

Compania va studia in permanenta politica de pret a concurentilor si va incerca sa ofere preturi sub cele ale concurentei la anumite produse si servicii, alegandu-le alternativ. Strategia va fi bine planificata prin monitorizarea constanta a costurilor si asigurarea profitului.

Publicitate si relatii publice

Promovarea firmei se va face prin:

 • Afise amplasate in incinta, in diferite locatii din oras: scoli, licee, facultati, panouri publicitare;
 • Publicitate prin distribuire de fluturasi;
 • Atragerea unui numar cat mai mare de clienti prin practicarea unor mijloace promotionale:
  • Primul an de hosting gratuit pentru web-page-urile obtinute de la noi;
  • Discount de 10% pentru elevi si studenti;
  • Reducere la modificarea soft-urilor realizate de noi in trecut;
 • Existenta propriei pagini de internet, unde apar adrese de contact, informatii despre noi, serviciile pe care le oferim si unde clientii pot veni cu sesizari si reclamatii cu privire la produsele noastre;
 • Publicitate prin intermediul publicatiilor locale;
 • Alegerea unei sigle si a unui slogan care sa atraga clientii;

Planul operational

Fata de persoanele cu care interactionam:
Clientii nostri: ne propunem sa fim un furnizor de produse si servicii inovative, de cea mai buna calitate, la preturile cele mai avantajoase de pe piata.

Membrii personalului nostru: dorim sa fim un angajator care ofera conditii de munca dintre cele mai bune, sa oferim un mediu de munca dinamic, care ofera oportunitati pentru studenti si proaspat absolventi de a dobandi experienta si a lucra cu cele mai noi tehnologii de web-development care se afla pe piata.

Comunitatile in care operam: ne propunem sa fim un vecin responsabil, caritabil si constient de importanta protejarii mediului inconjurator, colaborator cu Administratia publica locala si pe masura dezvoltarii societatii noastre sa ne implicam in tot mai multe proiecte in folosul comunitatii.

Partenerii nostri: suntem colegi care construim si intretinem relatii cu beneficii reciproce, bazate pe respect, profesionalism si incredere.

Planul Operational pe 2 ani

Anul 1

Obiective

 • Realizarea unui studiu asupra necesitatilor software de pe piata ;
 • Inceperea demararii proiectului destinat Administratorilor de bloc;

Activitati pentru realizarea obiectivelor

 • Angajarea unei firme de cercetare a pietei;
 • Chestionarea mai multor administratori de bloc si aflarea nevoilor lor si modalitatile prin care un produs soft le poate satisface;
 • Pe baza informatiilor obtinute de la persoanele chestionate se va face un studiu de fezabilitate pentru acest proiect;
 • Daca proiectul se dovedeste a fi fezabil, se continua cu analiza si designul efectiv al programului, urmat de implementare, testare si in final lansare pe piata spre comercializare.

Anul 2

Obiective

 • Cresterea numarului de clienti constanti firmei la minim 35;
 • Inceperea demararii proiectului de asisare la investirea la bursa

Activitati pentru realizarea obiectivelor

 • Se vor atrage clientii in mare masura si prin publicitatea din gura-in-gura, datorita serviciilor oferite unor clienti anteriori, dar si prin alte mijloace (pliante, reclame proiectului de asistare la la TV/radio etc.);
 • Proiectul va avea ca fundament rezultatele cercetarii desfasurate de-a lungul celor doi ani si doar se va cosmetiza, adapta produsul pentru a putea fi comercializat.

Organizarea si managementul firmei

Compania are o structura organizatorica destul de simpla. Personalul firmei va fi urmatorul:

 • Manager;
 • 1 programator;
 • Contabil sau firma externa de contabilitate;

Managerul regional va fi ales din randul unuia dintre asociati, acesta avand grija de derularea normala a activitatii, iar pentru celelalte posturi personalul va fi selectat prin concurs.

Pentru programatori responsabilitatile sunt: crearea de aplicatii software folosind tehnologiile de ultima generatie care le sunt puse la dispozitie. In caz de angajare ulterioara pe pozitii mai avantajoase, se garanteaza oferirea de referinte.

Se vor oferi salarii atractive si recompense in functie de rezultatele obtinute, gradul de satisfactie al clientului, numarul de proiecte si valoarea lor.

Pentru a descarca materialul integral accesati linkul de mai jos:

Model plan de afacere Servicii software

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.