Model plan de afaceri pentru infiintarea unei firme de organizari evenimente

7

plan 19Sinteza planului de afaceri

S.C. Happy Events S.R.L isi desfasoara activitatea in scopul devenirii uneia dintre cele mai importante societati care activeaza in domeniul organizarii de evenimente speciale – in domeniul divertismentului, animatiei si alte evenimente sociale – in tara, dar si in perspectiva extinderii pe plan international, cu o oferta adresata atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.

Firma noastra doreste sa ofere clientilor sai confortul de a participa la diferite activitatii distractive, feriti de stresul si oboseala specifice organizarii pe cont propriu a unui astfel de eveniment.

Ca o evolutie fireasca in dezvoltarea afacerii, se doreste o diversificare a activitatii, si astfel satisfacerea cresterii cererii inregistrate in cadrul pietei de consum. In spatele tuturor realizarilor sta o echipa de oameni foarte bine pregatita din punct de vedere profesional, care acorda o importanta deosebita atat perfectionarii profesionale continuue, cat si mentinerii unui contact permanent cu clientii pentru a cunoaste cerintele acestora si pentru a veni in intampinarea lor cu solutii originale.

Descrierea afacerii

Firma noastra are toate sansele sa devina una de succes deoarece: va fi singura firma din Sebes care se ocupa de evenimente atat de variate (celelalte firme existente deja pe piata, concurenta, ocupandu-se doar de organizarea nuntilor sau botezurilor), si, nu in ultimul rand, preturile practicate de firma noastra sunt foarte atractive.

Apeland la firma noastra, clientii se pot bucura linistiti de petrecere fara a trece anterior prin stresul caracteristic al organizarii unui eveniment, si, de asemenea, ne remarcam prin asigurarea unor produse „de efect” la un eveniment, precum fantani de ciocolata (culoarea ciocolatei este la alegere si poate fi alba sau clasica), artificii, cuburi de gheata luminoase, animatori pentru petreceriile de copii, fantani de sampanie, echipament special pentru o seara de karaoke, aparatura foto-video de ultima tehnologie, cea mai buna muzica (selectata in functie de preferintele clientilor), si, posibilitatea inchirierii unor masini luxoase (atat limuzine pentru transportul mirilor, cat si alte marci consacrate de masini pentru transportul invitatilor).

Firma Happy Events S.R.L. are ca obiect de activitate organizarea de evenimente sociale precum nunti, botezuri, petreceri private, aniversari, petreceri cu tematica, cocktail-uri, etc. oferind servicii de catering, transport, ornamentare, foto-video, muzica.

Firma este organizata si condusa de cei doi asociati, Marius Georgescu si Ioana Padurararu si are un numar de 17 angajati printre care amintim doi soferi, un DJ, doi bucatari, patru chelneri, doi fotografi, doi cameramani, doi animatori, doua persoane care se ocupa cu realizarea decoratiunilor si aranjamentelor florale, o persoana care se ocupa de organizarea evenimentelor, un administrator.

Aceasta firma are un sediu localizat in orasul Sebes, pe strada Unirii, nr 84 , loc in care putem gasi birourile persoanelor de contact pentru a stabili orice fel de eveniment am dori sa organizam. De asemenea, aici se prepara mancarea, se realizeaza si se depoziteaza aranjamentele florale si decoratiunile. Tot aici putem vedea si alege din catalogul firmei accesorile pentru eveniment si putem afla preturile si discount-urile oferite de firma.

Sediul societatii poate fi schimbat in orice alt loc din tara prin decizia asociatilor, cu respectarea procedurii formale juridice consacrate prin lege. Societatea poate deschide filiale, reprezentatii, sucursale, sau alte unitati in tara sau in strainatate, in conditiile respectarii formalitatilor prevazute de lege. Firma este platitoare de TVA. Motivul pentru care am ales sa dezvoltam o afacere de genul acesteia este acela ca suntem constienti de faptul ca a organiza un eveniment, de exemplu, o nunta este o responsabilitate foarte mare, care presupune realizarea multor lucruri care ocupa mult timp, timp care, nu pentru toata lumea este disponibil.

De aceea, aceasta firma se angajeaza sa se ocupe de absolut toate detaliile, de la decorul floral si ornamental al bisericii unde va avea loc cununia religioasa si al salii de restaurant, pana la primirea invitatilor si pregatirea in detaliu a tuturor momentelor cheie din cadrul unei nunti cum ar fi primirea mirilor cu pahare de sampanie, dansul mirilor, furatul miresei, aruncatul buchetului, tortul miresei si scosul voalului.

Misiunea acestei firme este de a transforma orice eveniment obisnuit intr-unul spectaculos, de buna calitate si bun gust, si, de a multumii clientii prin serviciille oferite.

Astfel, pentru indeplinirea acestei misiuni, societatea si-a propus sa atinga o serie de obiective financiare, de marketing, de resurse umane si alte obiective, cum sunt:
– fidelizarea clientilor;
– organizarea de evenimente corporatiste in orasul Sebes;
– promovarea divertismentului prin petrecerile cu tematica si / sau karaoke;
– recuperarea investitiei facute initial si sporirea veniturile incasate;
– satisfacerea celor mai exigente dorinte ale clientilor;
– cresterea profitabilitatii firmei;
– promovarea firmei in judetele vecine;
– deschiderea unui restaurant propriu pentru a putea organiza in localul nostru evenimentele;
– pastrarea tuturor angajatilor in urmatorii 3 ani, si, angajarea mai multor persoane in momentul extinderii;
– plata salariatiilor sa se realizeze proportional cu contributia lor.

Definirea pietei

Din punct de vedere al analizei pietei, am efectuat o analiza primara, in cadrul careia am facut investigatii privind preturile practicate de concurenti pentru organizarea diverselor evenimente, pentru a ne putea stabilii ofertele proprii.

Piata noastra de desfacere este reprezentata de orasul Sebes. Acesta are o populatie de aproximativ 20.000 locuitori. Sa presupunem ca piata noastra tinta este de 20% din marimea pietei totale, adica aproximativ 4.000 potentiali clienti.

Clientii

Firma intentioneaza sa isi atraga clientii prin oferirea unor servicii de calitate, cu promptitudine si preturi accesibile. Clientii nostri sunt atat persoane fizice cu venituri peste medie, cat si persoane juridice. Suntem siguri ca impactul activitatii firmei va fi maxim, deoarece in cadrul clientelei noastre se afla un segment care este format din persoane foarte ocupate si care nu doresc sa se implice in activitatii care le-ar consuma timp si energie si care le-ar incarca si mai mult programul.

Acest segment de clientela este in general exigent si poate fi convins prin prezentarea unei oferte clare, bine structurate, atractive, cu mostre, cataloage, moderandu-se dupa exigentele financiare, calitative si cantitative ale fiecarui client.

Firma noastra va crea oferte distincte pentru fiecare categorie de clienti, dar si pentru fiecare client in parte, pe baza discutiilor purtate cu acestia in prealabil.

Clientii vor fi contactati la sediul lor, in cazul persoanelor juridice, si se va fixa, pe cat posibil, o intrevedere pentru a li se explica oferta firmei si pentru a li se pune la dispozitie materiale informative.

In cazul in care un client se arata interesat de oferta noastra generala, va fi tinut la curent cu calendarul evenimentelor sau i se va crea, la cerere, un eveniment personalizat sau orice alta actiune pe care acesta o doreste si pe care firma noastra este sigura ca o poate realiza.

In ceea ce priveste oferta pentru persoane fizice aceasta va fi conceputa in functie de cerintele clientului caruia i se va acorda consultanta necesara, in functie de solicitarea sa. Discutiile cu acest segment de clientela se vor purta la sediul firmei, dupa un orar de programari realizat de secretariat. Clientii au foarte multe motive pentru a apela la aceasta firma, dintre care putem aminti: multitudinea serviciilor oferite de firma si abilitatile personalului de a satisface pana si cele mai exigente sau extravagante cerinte.

Societatea este amplasata intr-o zona populata, ideala pentru ca aceasta sa fie usor observabila, se adreseaza in principal unei piete tinta reprezentata de majoritatea categoriilor de varsta. Potentialii clienti ai firmei pot fi considerati toate persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 – 55 ani cu venituri medii si peste medie.

Pentru serviciile oferite la nunti, segmentul de varsta reprezentativ este cuprins intre 20 si 30 de ani, pentru botezuri intre 25 si 35 de ani, pentru evenimentele corporatiste gen trainning-uri, cocktail-uri, segmentul de piata cuprinde persoanele cu varsta intre 27 si 55 de ani, iar pentru restul petrecerilor segmentul tinta privind varsta este nelimitat, putand apela la serviciile noastre orice persoana.

Concurenta

In orasul Sebes, exista mai multe firme de acest gen, dar, dezavantajul firmelor concurente este ca acestea organizeaza in exclusivitate nunti, botezuri si petreceri, neocupandu-se de segmentul de piata care organizeaza si alt gen de evenimente.

De asemenea aceste firme nu se ocupa de cele mai micii detalii care dupa cum stim, fac diferenta intre, un eveniment obisnuit si unul memorabil. Un alt dezavantaj al firmelor de profil este faptul ca nu ofera siguranta clientilor de a-i putea aproviziona cu toate cele necesare, de la lumanari pana la cele mai variate aranjamente tip arcade. Putem spune ca firma noastra are potential de a deveni lider pe piata, datorita complexitatii serviciilor oferite.

Descrierea produselor si a serviciilor

Firma noastra ce are ca obiect de activitate organizarea de evenimente sociale.

Gama de servicii oferita este foarte diversificata si poate fi adaptata cerintelor fiecarui client in parte, iar calitatea serviciilor este asigurata de pregatirea si experienta personalului in acest domeniu, dotarea cu echipamente si materii prime de buna calitate, precum si de contractele incheiate cu parteneri capabili sa le respecte.

Serviciile acestei firme se adreseaza persoanelor cu venituri lunare peste medie, precum si firmelor, strategia de piata urmand a fi adaptata acestor segmente de clientela.

Deci calitatea serviciilor trebuie sa fie corespunzatoare unor exigente inalte, calitate garantata, profesionalismul personalului, precum si de parteneriatele incheiate cu parteneri capabili sa ofere produse si servicii de inalta calitate.

Ca si exemple pentru afacerea noastra ne-am decis sa alegem serviciile pe care le oferim in cadrul unei nunti:
– cautarea si inchirierea salii;
– decorarea salii (imbracarea scaunelor cu huse si „esarfe” in functie de preferintele mirilor, aranjarea meselor), pozitionarea lumanarilor, facliilor, baloanelor cu aer / heliu;
– pozitionarea aranjamentelor florale pe mese;
– „decorarea” masinii mirilor;
– decorarea bisericii;
– consiliere in vederea alegerii cofetariei de unde vom livra in ziua nuntii tortul miresei, tortul nasilor si celelalte deserturi ce vor fi servite la nunta;
– artificii;
– lumanarile de cununie, de asemenea, pot fi achizitionate de la firma noastra si decorate pe gustul clientilor, care se pot inspira din cataloagele de prezentare;
– inchiriere limuzina (avem contract de colaborare cu firma Limuzine Hover);
– ospatari pentru servirea invitatilor in timpul petrecerii;
– servicii foto si video.

Pe langa nunti, vom organiza multe alte genuri de evenimente dintre care amintim petrecerile destinate copiilor, unde contributia noastra inseamna:
– inchirierea salii si decorarea acesteia;
– animatie;
– pictura pe fata;
– baloane modelate;
– jocuri pe categorii de varsta si concursuri interactive.

[buton_vrei_plan]

Planul de marketing

Activitatea de marketing are ca obiectiv informarea potentialilor clienti de ofertele si avantajele pe care le poate oferi firma noastra. In acest scop am elaborat materiale promotionale, constand in fluturasi promotionali si mape de prezentare a activitatii firmei.

Fluturasii promotionali au fost distribuiti prin intermediul colaboratorilor. De asemenea au fost angajati doi promoteri care timp de o saptamana, contra sumei de 100 ron fiecare, au distribuit fluturasii in cutiile postale ale orasului.

Suntem convinsi ca cea mai buna reclama va fi totusi calitatea serviciilor noastre, iar cel mai eficient mijloc de promovare vor fi chiar clientii nostri care vor recomanda serviciile si produsele noastre. Vom urmari, de asemenea, promovarea numelui si serviciilor prin incheierea de parteneriate cu posturile de radio si televiziune, precum si cu presa scrisa locala, pentru obtinerea de spatii publicitare cu costuri minime.

Bugetul pentru promovare
Am estimat suma de 300 lei / luna, timp de un an, ca fiind necesara si suficienta pentru promovarea serviciilor noastre.

Organizarea si managementul firmei

Locatia
La sediul firmei se realizeaza si se depoziteaza aranjamentele florale si decoratiunile. Tot aici pot fi consultate cataloagele firmei, si, aflate preturile / discount-urile oferite de firma.

Sediul societatii poate fi schimbat in orice alt loc din tara prin decizia asociatilor, cu respectarea procedurii formale juridice consacrate prin lege. Societatea poate deschide filiale, reprezentatii, sucursale, sau alte unitati in tara sau in strainatate, in conditiile respectarii formalitatilor prevazute de lege. Firma este platitoare de TVA. Motivul pentru care am ales sa dezvoltam o afacere de genul acesteia este acela ca suntem constienti de faptul ca a organiza un eveniment, de exemplu, o nunta este o responsabilitate foarte mare, care presupune realizarea multor lucruri care ocupa mult timp, timp care, nu pentru toata lumea este disponibil.

Personal
Pe langa cei cinci angajati ai partii administrative, societatea mai are in structura personalului inca 28 persoane care ajuta la crearea evenimentelor pentru a asigura originalitatea acestora:
– doi soferi
– un DJ
– doi bucatari
– 14 ospatari
– doi fotografi
– doi cameramani
– doi animatori
– doua persoane care se ocupa cu realizarea decoratiunilor si aranjamentelor florale
– o persoana care se ocupa de buna desfasurare a evenimentelor

Acesti angajati trebuie sa detina studii medii, si, trebuie sa dovedeasca printr-o diploma obtinuta in urma unui curs, calificarea lor. Salarizarea lor se face in functie de performantele obtinute, dar si de implicarea lor in indeplinirea obiectivelor propuse.

Pentru ca angajatii sa isi indeplineasca sarcinile, sa isi dovedeasca spiritul inovativ si creativitatea, societatea va rasplati eforturile lor prin acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, iar in perioada sarbatorilor prin acordarea de prime, bonuri cadou sau diferite bonusuri.

Personalul nu trebuie sa respecte un program fix, acesta fiind solicitat doar atunci cand firma este contactata pentru unul dintre evenimentele amintite in paragrafele anterioare.

Managerul va participa activ la toate procesele decizionale din cadrul societatii, va verifica cu atentie cheltuielile ce vor fi facute, si, nu in ultimul rand se va ocupa de sustinerea si coordonarea activitatiilor firmei.

Administratorul reprezinta societatea fata de autoritatiile de stat, terti si in justitie, efectueaza toate actele de administrare si gestionare a societatii, avand toate competentele necasare pentru a actiona in numele societatii, pentru a autoriza actele si operatiunile de gestiune si orice acte de dispozitie exceptand acele acte care trebuie semnate de directorul general. Administratorul deschide conturi in lei si valuta si poate utiliza fondurile financiare ale societatii, gestionandu-le in interesul obiectivelor societatii.

Directorul de imagine si creatie este o persoana cu multa imaginatie, spirit de observatie si viziune de ansamblu, calitati esentiale in munca pe care o desfasoara.

Atributiile lui se refera la conceperea scenariului de desfasurare a evenimentelor si supravegherea respectarii acestuia. Este un fel de „maestru de ceremonii” care transforma viziunea asupra evenimentului in realitate urmarind si gestionand atent fiecare moment.

Directorul artistic este persoana care trebuie sa stie foarte bine ce fel de client gestioneaza, ce fel de invitati vor participa la eveniment, care sunt asteptarile, preferintele si mai ales nivelul social si educational. Este o munca dificila in care este recomandata consultarea directa cu clientul, cu designerul si cu cel care a incheiat contractul cu respectivul client.

Seful de serviciu comercial trebuie sa se ocupe de relatia cu furnizorii, sa pastreze si sa imbunatateasca aceste relatii, sa negocieze preturile cu acestia de fiecare data cand trebuie sa solicite oferte de preturi, sa faca analize si comparatii intre ofertele de preturi la produsele si serviciile similare.

Graficianul se va ocupa de tot ceea ce inseamna tehnoredactarea bazelor de date ale societatii, atat cele privind clientii, cat si cele privind ofertele de la furnizori si potentiali furnizori si trebuie sa reactualizeze periodic ofertele provenite de la acestea.

Tot graficianul se va ocupa si de realizarile grafice si artistice (programe, mape de prezentare, fluturasi promationali, carti de vizita, etc.) precum si de ofertele de pret catre clienti.

Situatia economico-financiara a firmei

Valoarea investitiei initiale am estimat-o la suma de 15.000 euro. Ambii asociati vor contribuii cu cate 7.500 de euro fiecare. Investitia va fi recuperata integral in primul an de activitate, din profitul net realizat de firma.

Banii vor fi folositi pentru infiintarea firmei la Registrul Comertului, obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare, promovarea serviciilor noastre si pentru infiintarea unui fond de rezerva de 10.000 euro pentru plata angajatilor, in cazul in care, in prima luna de activitate, evenimentele vor fi sub numarul preconizat de noi.

Plan financiar
Pentru previzionarea veniturilor am ales unul dintre cele mai importante evenimente din viata unor persoane, precum si cel mai frecvent pe perioada de vara, si anume nunta. Estimam o perioada de 5 luni pe an (mai, iunie, iulie, august, septembrie) pentru prestarea acestui serviciu.

Pentru pregatirea evenimentului este necesara implicarea urmatorilor angajati:
– 1 manager
– 1 bucatar
– 7 ospatari
– 1 sofer
– 2 persoane pentru decorarea salii
– 1 cameraman
– 1 fotograf

La organizarea fiecarui eveniment va participa obligatoriu unul dintre cei doi asociati pentru supravegherea desfasurarii pregatirilor.

Venituri estimate

Pentru estimarea veniturilor totale la nivelul afacerii, pe perioade diferite de prognoza, vom porni de la estimarea acestora pe surse.

Astfel, apreciem ca in aceasta afacere putem identifica urmatoarele surse de venit:
– venituri obtinute din inchirierea salii
– venituri obtinute din decorarea salii
– venituri obtinute din lumanari
– venituri obtinute din faclii
– venituri obtinute din baloane cu aer
– venituri obtinute din baloane cu heliu
– venituri obtinute din flori
– venituri obtinute din impodobit masina miri
– venituri obtinute din impodobit biserica
– venituri obtinute din artificii tort
– venituri obtinute din lumanari de cununie
– venituri obtinute din buchet mireasa
– venituri obtinute din subinchiriere limuzina
– venituri obtinute din prestari servicii ospatari
– venituri obtinute din prestari servicii bucatar
– venituri obtinute din servicii foto si video

Aceste servicii reprezinta minimul ales pentru o nunta, prezentand astfel varianta minimalista a previziunii veniturilor. Estimam un numar de 5 nunti pe saptamana.

Pentru a descarca materialul integral accesati linkul de mai jos:

Model plan de afaceri Organizare evenimente

Share.

7 comentarii

  1. Alexandra on

    Asociati sunt la orice tip de intreprindere, la SA care e societate pe actiuni exista actionari…
    A nu se confunda asociatul cu actionarul

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.