Model plan de afaceri pentru firma de Web Design

2

Sinteza planului de afaceri

Obiectul principal de activitate al societatii il reprezinta furnizarea de servicii de web design pe piata din judetul Alba.

Sediul firmei va fi in orasul Ocna-Mures, iar livrarea serviciilor se va face prin internet. Atragerea clientilor se va face, in principal, prin contactarea telefonica a potentialilor clienti si prin utilizarea uneltelor de pe internet.

Avantajele pentru succes vor fi :

 • costuri sub nivelul concurentei;
 • calitatea crescuta a paginilor de web create;
 • productivitate crescuta prin folosirea unor biblioteci extinse de elemente grafice web.

Obiectivul companiei este sa identifice potentialii clienti de pe piata, fara ca acestia sa aiba initiativa si sa le prezinte o oferta extrem de competitiva cu care sa ii atraga in concretizarea unui contract.

Avand sediul in Ocna-Mures, compania va avea acces la o piata de resurse umane profesionista, dar care are un nivel al veniturilor inferior celui pus la dispozitie de locatia clientilor. Aceasta va conferi un avantaj covarsitor fata de piata de servicii locala a clientilor.

Descrierea afacerii

Serviciile oferite de aceasta firma vor fi dedicate web designului si web developementului. Calitatea serviciilor se bazeaza pe experienta in domeniu, expertiza tehnica a programatorilor si pe creativitatea designerilor.

Produsele oferite sunt : logo design, graphic design, website design si web consultancy.

Paginile web vor fi realizate in scopul de a face publicitate firmei care a apelat la aceste servicii.

Sistemul de operare folosit va fi Microsoft si in acest sens se va apela la licenta de Windows Seven. Designerii vor folosi licentele Adobe Photoshop si Adobe Flash.

Pentru secretariat se va folosi un computer cu programul Microsoft Office.

Definirea pietei

In ultimii ani piata serviciilor care au la baza Internetul (si implicit designul de pagini web) a cunoscut un progres extraordinar. Acest fenomen a fost sprijinit si de gradul tot mai mare de penetrare al calculatoarelor si al Internetului in randul populatiei. In mediul urban si indeosebi in orasele mari accesul la Internet este deja un lucru obisnuit.

Numeroase familii detin calculatoare si acces la Internet la domiciliu, altii la locul de munca / scoala, iar pentru cei care nu se incadreaza in nici una dintre aceste categorii exista deja o multitudine de Internet-cafe-uri, unde doritorii pot accesa toata gama de servicii web.

Pentru a fi competitiva pe aceasta piata, o firma trebuie sa ofere un pachet complex de servicii, compus din: web design (realizarea de situri cu continut cat mai variat si atractiv), prelucrarea si optimizarea de fotografii digitale, grafica web (design, prelucrare si corectare imagini, scanare, logo si tematica design pentru web, banere statice si rotative, Macromedia Flash, grafica originala – harti, traduceri), alte servicii.

[buton_vrei_plan]

Clientii

Clientii sunt in marea lor majoritate firme, care prin lansarea unui site pe Internet urmaresc sa isi faca oferta cunoscuta unui numar practic nelimitat de clienti (se estimeaza ca, la nivel mondial, peste 1 md de persoane au acces la Internet).

Solicitarile acestor clienti variaza in functie de resursele financiare pe care le aloca acestei activitati, de natura ofertei firmei, de optiunea acestora de a apela sau nu la anumite elemente cum ar fi: varianta de vanzare on-line, prezentarea unor liste cu produsele firmei si preturile acestora, harti cu localizarea firmei sau a punctelor de lucru, fotografii ale produselor/magazinelor/persoanelor importante din cadrul firmei, cele mai frecvente intrebari (FAQ), calendar al evenimentelor, stiri de ultima ora, linkuri, forum de discutii pentru vizitatori/clienti, informatii de contact etc.

Colaborarea cu clientii depinde foarte mult de comunicarea cu acestia, in special in faza initiala, de planificare a tuturor activitatilor si proceselor. Trebuie definite foarte clar motivele pentru care se creeaza pagina web, publicul caruia i se adreseaza, tipul de informatii care se doresc a fi prezentate si modul de prezentare, ritmul de actualizare (dupa momentul in care situl devine activ), alte mentiuni specifice pentru a asigura o intelegere perfecta a cerintelor beneficiarului de catre web designer.

Concurenta

Dupa cum deja am precizat, concurenta in domeniul constructiilor de pagini web este acerba. Exista cateva firme mari, care prin calitatea si diversitatea serviciilor oferite si au castigat deja o anumita reputatie, cat si o multime de firme mici si foarte mici, asanumite „de garaj”, care sunt adesea formate din una-doua persoane.

Promovarea

Dupa cum se poate banui, una dintre cele mai eficiente metode de promovare a designerilor de pagini web este chiar Internetul. Designerul trebuie sa lucreze cu multa atentie la propriul site, care sa cuprinda toate elementele ofertei sale, impreuna cu datele de contact, toate acestea intr-un format atractiv, care sa trezeasca interesul celui care viziteaza adresa respectiva.

In faza incipienta a afacerii, extrem de importante sunt insa si cunostintele personale, care se pot materializa in gasirea primilor clienti ai firmei.

Pe masura ce firma incepe sa aiba clienti si sa construiasca site-uri, isi poate spori notorietatea prin mentionarea numelui sau logo-ului in interiorul paginilor realizate, ca si prin crearea in pagina proprie a unui director (denumit de cele mai multe ori „Portofoliu”) in care sa fie prezentati cei mai importanti clienti si parerile acestora despre colaborarea care a avut loc. Se poate aloca si un buget de publicitate, care sa aiba ca scop plasarea de bannere publicitare pe alte site-uri sau Google Adwords.

Organizarea firmei si managementul acesteia

Personalul necesar pentru ca aceasta firma sa-si desfasoare activitatea in cele mai
bune conditii, ar trenbui sa fie alcatuit din :

 • un manager
 • director vanzari
 • agenti vanzari: 4 persoane
 • web designeri: 2 persoane
 • programatori: 2 persoane
 • asistent administrativ: 1 persoana

Sediul firmei este reprezentat de o camera ce face parte din casa managerului. Aceasta camera este in legatura cu o baie, un hol. Amenajarea in vederea furnizarii serviciilor consta in impartirea incaperii in doua prin intermediul unui paravan (sau perete fals), dotarea cu mobilier (mese si scaune) si computere si conectarea la internet.

Programul de functionare al firmei va fi intre orele 10:00 si 19:00.

Share.

2 comentarii

 1. PlanDeAfacere.ro on

  Multumim pentru atentionare. Linkul ducea la site-ul unui partener mai vechi. Nemaifiind de actualitate l-am eliminat.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.