25 de femei din satul Letea, cea mai izolata comunitate din Delta Dunarii, au invatat sa realizeze obiecte din papura, cea mai veche indeletnicire traditionala a localnicilor.
Initiativa a apartinut Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, iar cursurile s-au desfasurat la inceputul lunii decembrie, in cadrul unui proiect cofinantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Activitatea face parte din proiectul „Economia sociala, o solutie pentru mediul inconjurator„, al carui obiectiv general este integrarea sociala si pe piata muncii a grupurilor vulnerabile prin sustinerea dezvoltarii structurilor economiei sociale. Cu acest scop au fost infiintate opt structuri ale economiei sociale, in patru regiuni distincte ale tarii: Sud-Est, Nord-Est, Bucuresti-Ilfov si Sud Muntenia.
Intreprinderea sociala de la Letea, comuna C.A Rosetti, Tulcea se va ocupa de gestionarea si valorificarea deseurilor vegetale (stuf, papura) si a deseurilor de ambalaje. Deseurile naturale reprezinta materia prima care va sta la baza revigorarii unor mestesuguri traditionale din Delta Dunarii si vor fi realizate acoperisuri din stuf, peleti de stuf si impletituri din papura. Stuful este un material izolator foarte bun, pastreaza caldura in timpul iernii si racoarea pe timpul verii. Este un material usor si fiabil care poate rezista si 50 de ani daca este ingrijit corespunzator.
Intreprinderea Sociala Letea va oferi locuri de munca pentru 20 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile socio-economic, respectiv cele care fac parte din comunitatile izolate. Izolat in mijlocul Deltei, Letea este cel mai bine conservat sat traditional, fiind reprezentativ pentru patrimoniul cultural, iar intreprinderea sociala este o oportunitate pentru locuitorii satului.
Sursa: SalvatiDelta.ro