Povestea lui Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai de succes afaceristi romani

0

adrian-porumboiuAdrian Porumboiu este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afacere din Romania. Afaceristul nascut pe 27 septembrie 1950 in Buzau este este arbitru roman, observator federal, fotbalist retras din activitate, economist, om de afaceri, finantator al echipei FC Vaslui. Ca fotbalist a jucat la echipa de juniori si tineret a FC Arges Pitesti si in echipa mare a Viitorului Vaslui.

Paraseste fotbalul si incepand cu anul 1976 imbratiseaza cariera de arbitru, la inceput in 1980 in divizia C, in 1982 in diviza B, iar din 1984 este arbitru in divizia A. In anul 1986 devine arbitru international FIFA. Ca arbitru international a condus la centru doua partide de fotbal la doua Turnee finale ale Campionatului european de juniori. Fiul sau este un regizorul si scenaristul Corneliu Porumboiu.

Renunta la arbitraj in 1997, iar in 1998 conduce Comisia de disciplina si judecata a arbitrilor din FRF. Incepand cu 1999 paraseste comisia de disciplina pastrandu-si doar functia de observator federal.

Incepand cu anul 1999 se dedica afacerilor fapt care i-a permis sa devina finantatorul echipei de fotbal din Vaslui. Detine grupul de companii cu activitati in agricultura si alimentatie Racova Com Agro Pan Vaslui. In anul 2008, avea in exploatare aproximativ 45.000 hectare, suprafata fiind cultivata prin intermediul a trei firme- Comcereal Vaslui, Agrocomplex Barlad si R-Agro Falciu. In anul 2011 averea lui Porumboiu era estimata la 115 milioane euro.

Adrian Porumboiu si-a dezvoltat un business integrat; productia agricola de pe cele 50.000 de hectare pe care le administreaza este procesata aproape in totalitate in fabricile sale. Doar productia de grau depaseste capacitatea de procesare.

1) PAINE. Adrian Porumboiu are noua fabrici de paine (doua in judetul Vaslui si sapte in judetul Suceava) si doua mori care le deservesc. Insa doar jumatate din productia de grau – cultiva anual circa 25.000 de hectare – o poate procesa, cealalta jumatate fiind vanduta.

2) ULEI ALIMENTAR SI BIODIESEL. Ulerom, fabrica de ulei detinuta de omul de afaceri vasluian, foloseste ca materie prima rapita si floarea-soarelui cultivate de el, dar cumpara si de la alti producatori agricoli.

3) LAPTE. Adrian Porumboiu detine fabrica de prelucrare a laptelui Ilvas, care foloseste ca materie prima laptele obtinut de la doua ferme proprii. Si in aceasta situatie, Ilvas achizitioneaza materie prima de la alti producatori locali.

4) VINURI. Cu 100 de hectare de vita-de-vie in comuna Tutova (judetul Vaslui), Adrian Porumboiu este un producator de vinuri de talie „mijlocie”. In 2004 a modernizat sectia de vinificatie, care are o productie anuala de 700.000 de litri.

„Achizitii” e cuvantul de ordine, fie ca e vorba de agricultura sau fotbal.- „Avem deschise trei linii de negociere in vederea unor achizitii”, spune Adrian Porumboiu, actinarul majoritar al grupului de firme Racova, unul dintre cei mai mari producatori agricoli din Romania, cu afaceri de circa 200 mil. euro anul trecut.

Intre doua meciuri ale echipei de fotbal FC Vaslui – vizibilitatea omului de afaceri vasluian este asigurata nu neaparat de afacerile din agricultura, ci mai degraba de reactiile si actiunile sale in calitate de finantator al echipei locale de fotbal -,Adrian Porumboiu lucreaza din mers la planul de extindere. Porumboiu, ale carui companii sunt prezente acum in mai toate judetele Moldovei, intentioneaza in acest an sa-si extinda businessul la nivel national.

„Acum sunt un jucator regional, iar dupa finalizarea achizitiilor aceasta situatie se va schimba”, spune Porumboiu. Ceea ce inseamna ca, e o noutate in strategia sa, tintele de achizitii – pe care se straduieste sa le tina secrete pentru ca, spune el, ar duce la cresterea pretentiilor financiare in timpul negocierilor – nu mai sunt neaparat din judetele Moldovei. „Cand cei de la Koket au vazut ca sunt interesat sa-i preiau, au crescut imediat pretul”- spune Porumboiu, adaugand ca este dispus sa plateasca doar „pretul corect pentru o companie” si ca tranzactiile de care face vorbire pot fi incheiate „peste doua zile sau peste patru luni”.

Pe langa deregionalizare, Porumboiu mai ofera un indiciu despre planul sau de extindere: dezvoltarea capacitatilor de procesare. „Pe grau avem productie cu mult peste capacitatea de procesare”- explica omul de afaceri vasluian. De altfel, Adrian Porumboiu declara acum trei luni pentru „Business Standard” ca s-a aflat in discutii pentru preluarea unui cunoscut producator de paine din Bucuresti.

Ca tot veni vorba de bani, Adrian Porumboiu spune ca va folosi pentru eventualele achizitii fondurile proprii ale companiei, insa are in vedere si imprumuturi bancare. „Putem folosi credite internationale”, afirma Porumboiu, care se bazeaza totusi pe autofinantare intr-o masura mai mare decat creditarea. Acesta este de fapt stilul in care fostul arbitru de fotbal a reusit sa se dezvolte, in principal reinvestind profitul, creditul bancar fiind doar o completare a finantarii. „Adrian Porumboiu este un exemplu fericit, pentru ca nu sunt multi care sa aiba cash acum”.

Desi spune ca este afectat de criza intr-o oarecare masura – in special din cauza fluctuatiilor de schimb valutar -, Porumboiu estimeaza ca in acest an va avea o crestere de circa 10%. Asta fara cele trei companii cu care se afla in discutii, companii despre care spune ca, in cazul in care achizitiile se vor concretize, vor genera „o crestere importanta” a cifrei de afaceri.

Dar poate cel mai important aspect al miscarilor facute de Porumboiu in ultima perioada il reprezinta descoperirea oportunitatilor, companii care sunt in dificultate din cauza crizei. De exemplu, Koket Vaslui se aliniaza profilului trasat de Porumboiu – compania a avut vanzari de circa 7 mil. euro in 2008 si are retea proprie de distributie -, fiind afectata de cresterea euro in raport cu leul. Proprietarul a inchis cateva magazine si a concediat 27% din angajati, ca o masura de limitare a pierderilor, insa Adrian Porumboiu crede in potentialul afacerii. „Ceea ce cumpar astazi poate fi profitabil peste 2-3 ani”, spune el.

Modul in care Porumboiu incearca sa fructifice oportunitatile crizei se poate observa, de altfel, si pe terenul de fotbal. In pauza competitionala de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, fostul arbitru a investit peste 3 mil. euro in achizitia unor jucatori de valoare pentru a-si intari echipa pe care o patroneaza, FC Vaslui, formatie cu care anul trecut a obtinut in premiera pentru micutul oras moldav o calificare in Cupa UEFA. Campania sa de achizitii a fost cea mai mare ca valoare dintre toate echipele care activeaza in Liga I de fotbal, depasind la acest capitol cluburi cu traditie ca Dinamo, Steaua, Rapid ori Poli Timisoara. El spera sa-si recupereze investitia prin calificarea in Euroleague – competitie care va lua locul Cupei UEFA incepand din acest an. Situatie in care s-ar putea ca si fotbalul sa se transforme incet-incet dintr-un hobby, cum era privit in mare pana acum de Porumboiu, intr-o afacere rentabila.

Profilul afacerilor, precum si natura acestora denota echilibru. Asadar Adrian Porumboiu poate fi caracterizat ca fiind un om echilibrat si corect.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.