Business in familie: povestea lui Ion, Octavian si Camelia Lazar

0

familiaza.lazar.bucurestiDin afacerile imobiliare si turism, familia Lazar din Bucuresti a reusit sa stranga in 24 de ani circa 60 de milioane de euro.

Familia Lazar este proprietara celui mai mare complex hotelier independent din Bucuresti, complexul Caro din zona de Nord. Pe langa activitatile din turism si servicii, familia Lazar este prezenta si pe piata imobiliara. Omul de afaceri Ion Lazar este actionarul majoritar al societatii „Editura Adevarul” in componenta careia se afla complexul hotelier Caro.

Complexul hotelier Caro a fost privatizat in 1994 prin metoda MEBO, Ion Lazar primind atunci aproximativ 60% din actiuni. La finalul anilor ’90, compania franceza EuroSiif a achizitionat de la actionari minoritari restul actiunilor. Principalele venituri ale proprietarilor – familia Lazar – veneau din inchirierea camerelor si din chiria pe care o luau lunar pentru cladirea de birouri de la intrarea in complex. Ion Lazar decide sa inchirieze toata cladirea de birouri companiei Unilever, care i-a platit anticipat 13 milioane de dolari pentru intreaga cladire pe o perioada de 15 ani. Cu banii luati de la Unilever, familia Lazar construieste inca un hotel de 50 de camere in complex, pe care il clasifica la trei stele, iar apoi dezvoltarea continua cu veniturile din cele doua hoteluri. Inchirierea intregii cladiri de birouri catre Unilever a fost una dintre miscarile pe care Ion Lazar, proprietarul complexului Caro, le-a facut pentru a putea dezvolta cat mai repede complexul. A introdus in 1996 sistemul de acces cu cartela la usi, „sistem necunoscut chiar si expatilor la acea vreme”, a avut mai multe momente cand masina personala a devenit „shuttle bus” pentru clienti (pentru a-i duce de la hotel la aeroport) si a investit toti banii care au intrat in familie pentru dezvoltare.

„Editura Adevarul” a terminat in anul 2009 cu o cifra de afaceri de 3,2 milioane de euro si un profit de 762.000 de euro. Suprafata de teren aferenta complexului Caro, situat in Nordul Capitalei, este de 50.000 de metri patrati. Complexul hotelier din Capitala, care opereaza 216 camere, este impartit in trei categorii, Caro Golf de patru stele, Caro Parc de trei stele si Caro Horoscop de doua stele, unitati in care lucreaza 140 de angajati. Complexul este condus de Ion Lazar, alaturi de cei doi copii ai sai, Octavian si Camelia. Octavian lucreaza impreuna cu tatal sau din 1990. „Am fost pe rand muncitor necalificat, paznic, receptioner, sef de receptie, iar din 2000 sunt directorul hotelului”, povesteste Octavian, al carui stil de conducere difera radical de cel al tatalui sau. „Eu lucrez cu referate pe hartie, el numai la computer. Eu ii dau telefon, el imi raspunde pe e-mail. Eu sunt putin mai dictator, ele este foarte permisiv cu angajatii. Eu am un buget general, schitat in mintea mea, pe care nu reusesc totdeauna sa-l comunic angajatilor, el lucreaza numai cu bugete clare, cu planuri pe hartie”, spune amuzat Ion Lazar. Iar diferentele se vad atat in vestimentatie, cat si in modul cum arata biroul fiecaruia. Chiar si acum, bugetul este controlat tot de tatal sau, care spune ca nu a dorit sa aiba copii de bani gata. „Am vrut sa-mi invat copiii de mici care este valoarea banilor. Asa ca, acum cativa ani, cand Octavian m-a rugat sa-i dau imprumut 10.000 de euro pentru ca sotia lui sa-si deschida o cofetarie, i-am spus ca am planuri mari de investitii si nu pot sa-i dau. In schimb, m-am oferit sa-i cumpar eu o parte din actiunile pe care le are la firma. Dar nu a vrut sa le vanda….”, relateaza Ion Lazar.

Asemeni altor familii de succes din Romania, familia Lazar, in urma schimbarilor politice si economice de dupa anul 1989, a venit cu unele idei anteprenoriale oarecum novatoare, investind in imobiliare si turism, ceea i-a permis in decursul timplului accederea in top 300 cei mai bogati oameni de afaceri din Romania. Familia Lazar este una dintre putinele familii cu bani din Romania care si-au aratat interesul pentru sutinerea manifestarilor culturale, declarandu-si public sprijinul pentru evenimentele muzicale organizate in capitala. Astfel, cei care organizeaza concerte in Bucuresti pot beneficia de cazare gratuita pentru formatiile invitate. Cultura si divertismentul trebuie sustinute de bucuresteni, in ciuda conditiilor economice nefavorabile. Concertele organizate in Capitala stimuleaza turismul si prin el o multitudine de segmente de afaceri, implicandu-i pe cetatenii orasului care au nevoie de noi oportunitati de business, dar si de relaxare si noutate. In plus, numarul de concerte organizate aici nu este la fel de mare ca cel din alte capitale europene, fiind intotdeauna binevenite cat mai multe posibilitati de divertisment. In speranta de a preveni amanarea sau anularea altor evenimente mult asteptate, familia Lazar s-a angajat in a sprijini pe organizatorii unor astfel de evenimente punandu-le la dispozitie in mod gratuit camerele hotelului Caro pentru trupele participante.

Sursa: Sociology or Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.