6 martie 2008
Companiile pot obtine sume nerambursabile din fondurile structurale pentru productie, servicii, constructii, turism, pentru tehnologia informatiei, pe diverse programe care devin active din luna martie. Mediul de afaceri privat a fost vitregit in ultimii ani de fondurile europene. S-au incheiat de multi ani finantarile PHARE, iar fondurile structurale abia acum devin operationale.
Programul Operational Regional (POR), cunoscut si sub numele Regio, este unul dintre cele finantate din fonduri structurale si se extinde pe perioada 2007-2013. "Proiectele in cadrul POR pe acest domeniu de sprijinire a afacerilor pot fi depuse incepand din aceasta luna, cand se va primi si ghidul solicitantului", a spus Marilena Bogheanu, directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia. Axa prioritara 4 a POR se numeste "Consolidarea mediului de afaceri regional si local" si este aplicabila in mai multe domenii. Bugetul total pe regiune este de 111,47 milioane de euro.
Domeniul 4.1 – este legat de "sprijinirea afacerilor de importanta regionala si locala" si va fi lansat in luna martie, cu un buget de 38,44 milioane de euro pe regiune. Concret, se pot obtine finantari pentru modernizarea si extinderea de cladiri si anexe aferente, exclusiv pentru activitati de productie si servicii pentru firme. Societatile mai pot primi fonduri europene pentru lucrari de construire sau modernizare a cailor rutiere, feroviare ori drumuri de acces catre companiile respective.
Proiectele trebuie sa aiba o valoare de minimum 500.000 de euro si maximum 25 de milioane, potrivit ghidului orientativ publicat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Contributia minima difera in functie de marimea firmei solicitante. intreprinderile mari (cu peste 250 de angajati si cu o cifra de afaceri anuala neta de peste 50 de milioane de euro) din Regiunea Sud-Vest trebuie sa contribuie cu cel putin 50% din valoarea eligibila a proiectului. Cele mijlocii (intre 50 si 249 de salariati si o cifra de afaceri de pana la 50 de milioane de euro) contribuie cu 40% din valoarea eligibila a proiectului, iar cele mici si microintreprinderile au o contributie de 30% din valoarea proiectului, restul fiind fonduri europene.
Potrivit ghidului amintit, sunt eligibile societati comerciale sau cooperative (inclusiv societati-administrator), camere de comert si industrie si asociatii ce reprezinta mediul de afaceri.
Domeniul 4.3 din cadrul Regio, denumit "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", are un buget pe Regiunea Sud-Vest de 40 de milioane de euro. Programul se adreseaza numai societatilor care au activitate de productie, de servicii sau de constructii. Contributia minima a firmei solicitante va fi de 30% din valoarea eligibila a proiectului. Proiectele de finantare trebuie sa porneasca de la minimum 20.000 de euro si ajung pana la 500.000 de euro. Agentii economici din clasa microintreprinderilor pot cere fonduri europene pentru achizitionarea de echipamente si tehnologii noi destinate activitatii de productie, servicii si constructii, pentru cumpararea de sisteme IT si pentru construirea, extinderea sau modernizarea spatiilor de productie, prestare servicii sau de constructii.
Finantarea nerambursabila pentru aceste categorii de societati trebuie sa se incadreze in "ajutorul de minimis", adica nu poate depasi 200.000 de euro primiti de la bugetul de stat pe parcursul a trei ani fiscali consecutivi.
Alt domeniu major al POR care se adreseaza mediului de afaceri privat este destinat "modernizarii infrastructurii de turism" (Domeniul 5.2), cu un buget de 46 de milioane de euro. Dupa cum spune ghidul informativ, eligibile sunt si IMM-urile din turism, pe langa autoritatile locale. Nu vor fi finantate pensiunile agroturistice, structurile de cazare de tip familial si nici unitatile de alimentatie publica (restaurante, baruri, discoteci), situate in afara spatiilor de cazare. Firmele din turism pot accesa finantari pentru: construirea de piscine, stranduri, terenuri de tenis, minigolf, paint-ball, echitatie. Se mai pot lua bani europeni pentru construirea de partii de schi, pentru crearea de porturi turistice sau debarcadere, amplasate pe lacuri de agrement. Trebuie precizat ca nu se finanteaza constructiile noi, decat daca se extind sau se modernizeaza cele existente.
Programul Operational Sectorial (POS) "Cresterea competitivitatii economice" este altul prin care se acorda fonduri europene, dar este desfasurat prin Ministerul Economiei si Comertului. "Asteptam sa fie aprobat ghidul solicitantului la Bruxelles, dupa care POS se lanseaza si devine operational, adica atunci pot fi depuse proiecte la noi la oficiu", a spus directorul Oficiului Teritorial Craiova al Agentiei Nationale a intreprinderilor Mici si Mijlocii si a Cooperatiei, Radu Mirea.
Prin Axa 1 a POS – "Sistem inovativ de productie", firmele pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri si pot obtine banii ca sprijin pentru integrarea societatilor in cadrul lanturilor de furnizori. intreprinderile mici pot primi finantari europene de 65% din total, iar firmele mijlocii – de 57,5% din costurile eligibile. Axa 2 a POS este destinata cercetarii si dezvoltarii. Companiile care desfasoara cercetare industriala pot primi 80% din fondurile necesare de la UE. si investitiile in infrastructura de cercetare-dezvoltare (laboratoare, centre de excelenta) pot fi finantate din banii proveniti de la UE. Cercetarea industriala primeste fonduri nerambursabile intre 50-80% din totalul costurilor, dezvoltarea experimentala – 20-50%, iar consultanta pentru IMM-uri – 50%.
Sursa: Gazeta de sud, 6 martie 2008