Afacerile in franciza castiga teren in Iasi

0

11 septembrie 2008

Afacerile in franciza au inceput sa prinda din ce in ce mai mult teren pe piata ieseana. Multe persoane aleg sa intre in afaceri in acest mod, datorita investitiilor ceva mai reduse si faptului ca beneficiaza de un nume deja cunoscut.

Mai multi antreprenori descriu pasii care au fost urmati pentru a intra in posesia unei francize. Printre cele mai cunoscute afaceri de acest gen de pe piata ieseana se numara Fornetti, cu 17 puncte de lucru.

"Am ales o franciza Fornetti pentru a beneficia de avantajele unei marci deja cunoscute. Obtinerea ei a durat doua luni de zile si am negociat cu reprezentantul pe Moldova", ne-a declarat Cosmin Coman, director executiv, in cadrul Primariei Iasi, ce detine punctul de de lucru din supermarketul Carrefour.

Pasii care trebuiesc urmati in obtinerea unei francize Fornetti nu par a fi deloc complicati. Francizorul iti pune la dispozitie doar cuptorul pentru care se achita o suma de 1.500 de euro drept garantie. Un punct de lucru trebuie sa aiba minim doua cuptoare. In momentul in care se intrerupe colaborarea din suma achitata se scade uzura. Cosuletele, sorturile, pungile de ambalat si produsele se achita pe loc.

"Trebuie constituita o societate comerciala, sa detii un spatiu comercial sau posibilitatea inchirierii unuia, sa ai o casa de marcat, un cintar electronic, o lada frigorifica, o masa de vinzare tip tejghea si alimentarea cu energie electrica a spatiului de minim 16A/220v plus grup sanitar", a adaugat Coman.

Cu toate acestea ca afacerea sa mearga, magazinul trebuie amplasat intr-o zona foarte populata. "Ne intereseaza in mod deosebit pozitionarea magazinului, de preferinta in zone centrale cu un trafic pietonal de minim 100 de persoane pe ora sau in centre comerciale", se arata pe site-ul companiei Fornetti.

O zona necirculata nu va face afacerea deloc profitabila, cum este si cazul magazinului situat la bariera la Tigarete. "Am ales Fornetti pentru ca stiu ca merge si ai cat de cat profit. Dar aici in zona mea nu prea merge. Lumea nu prea trece, nu este o scoala dar nu am ce face ca doar aici am gasit. Probabil ca voi cauta sa ma mut in alta parte", ne spune administratorul magazinului, un tanar iesean de 32 de ani, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Fiind pe piata din 2007, acesta a adaugat ca a investit in franciza Fornetti 20.000 de lei. "In cazul unui incediu sau alt incident neplacut, eu suport toate pierderile. Practic prin franciza te folosesti de numele lor si de produse pe care le achiti la receptie", a completat tanarul.

Cei care au prins un loc unde zona este circulata, considera afacerea una dintre cele mai bune. "Vindem in trei puncte: in Copou, la gara si in Podu Ros. Noi avem rulote care sunt aduse din Germania si echipate aici. O rulota echipata pentru patiseria Fornetti costa in jur de 13.000-16.000 de euro, bani amortizati in 20 de luni. Nu a fost greu deloc sa obtinem franciza si am ales Fornetti pentru managementul foarte bine pus la punct si pentru marketingul lor. De sase ani de cand suntem pe piata, o singura data a intarziat cu comanda si asta pentru ca era viscol", ne-a declarat Lipan Florin, administrator Autosenna Iasi.

In ultimul timp au inceput sa fie francizate si bancile. Claudia Coste sotia notarului public Stefan Coste a deschis anul trecut un punct de lucru Volksbank (VBR) pe bulevardul Stefan cel Mare.

"Pentru deschiderea unei unitatii VBR nu s-a perceput niciun cost. Unitatea a primit un bancomat pentru care se plateste 500 de euro lunar pentru intretinere. Dupa doi ani de functionare se percepe taxa de franciza de 3% din cifra de afaceri, iar dupa cinci ani taxa va fi de 5%", a declarat Aida Tanasoaei, reprezentat VBR din Stefan cel Mare.

Potrivit acesteia pentru obtinerea francizei, beneficiarul trebuie sa propuna bancii locatia, care trebuie sa fie intr-un oras unde mai exista o sucursala VBR, dar distanta dintre cele doua banci sa fie de cel putin un kilometru.

Suprafata trebuie sa fie de 50-100 de metri patrati, intr-o zona stradala circulata, cu vitrine care sa permita dispunerea eficienta a materialelor publicatare a bancii. "Franciza poate fi obtinuta si intr-o saptamana cum este cazul doamnei Coste dar si intr-o luna", a adaugat Tanasoaei.

Potrivit acesteia nici franciza VBR nu ofera garantii in cazul unui incident neplacut. "Fiind o investitie 100% a partenerului francizat ramane in sarcina acesteia sa evalueze daca asigura sau nu locatia", a incheiat reprezentata Claudiei Coste.

Sursa: Ziarul de Iasi, 11 septembrie

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.