In primul rand depinde daca ai nevoie sa atragi fonduri pentru investitii, fie de la o institutie financiara fie de la un investitor privat. In acest caz, planul de afaceri este un instrument obligatoriu.
Chiar daca nu ai nevoie de capital, planul de afaceri poate avea un rol important in succesul afacerii tale pentru ca vei ajunge sa iti cunosti mai bine piata in care operezi (unul dintre capitolele planului de afaceri este analiza pietei), iar o mai buna cunoastere a pietei te va ajuta sa eviti mai bine riscurile si sa exploatezi oportunitatile aparute din mediu.
Pentru asta nu e nevoie sa creezi un documente de 70 de pagini cu grafice complicate, planul tau de afaceri poate avea 10-12 pagini care sa includa misiunea firmei si scopul pentru care acesta a fost creata, o analiza a pietei si a principalilor competitori, cateva informatii despre preturile pe care le vei practica si cum intentionezi sa iti promovezi produsul/serviciul. De asemenea ar trebui sa incluzi cateva detalii financiare: un buget de venituri si cheltuieli, costuri operationale si o analiza a pragului de rentabilitate.
Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.