Scrierea unui plan de afacere poate fi o sarcina coplesitoare si din cauza aceasta antreprenorii intampina probleme majore atunci cand trebuie sa decida cand si cum sa inceapa scrierea planului de afacere.
In mod normal, realizarea planului de afaceri trebuie sa parcurga urmatoarele etape premergatoare:
1. Stabilirea audientei si a tipului de finantare. Atunci cand incepi sa iti scrii planul de afacere trebuie sa stii foarte clar cine il va citi: este pentru uzul intern al companiei sau il va citi un potential finantator? Scopul final al planului de afacere este cel care determina structura, continutul si lungimea acestuia.
2. Stabilirea structurii planului de afacere. Structura planului de afacere este ce-al de-al doilea element, ca importanta, o data ce ai stabilit care este audienta careia te vei adresa. Stabilirea structurii planului si a capitolelor care urmeaza sa fie dezvoltate trebuie sa se faca inainte de a incepe cercetarea si scrierea efectiva a planului de afacere.
3. Realizarea cercetarii si colectarea informatiilor. O data ce ai luat decizia cu privire la oportunitatile de finantare existente pentru afacerea ta, este timpul sa treci la cercetare. Ca sa poti realiza un plan de afaceri viabil trebuie sa stii cat mai multe lucruri despre activitatea pe care te pregatesti sa o incepi, despre conditiile in care aceasta se va desfasura si despre piata in care vei activa.
4. Organizarea informatiilor. Nu este suficient sa aduni cat mai multe date si informatii despre afacerea pe care intentionezi sa o dezvolti. Diferenta este facuta prin modul in care organizezi, filtrezi, analizezi si exploatezi in mod efectiv aceste informatii.
Cea mai buna modalitate de a colecta si organiza informatiile obtinute in urma cercetarii este de a crea fisiere separate pentru fiecare sectiune din plan.
O data ce ai trecut de aceste etape, poti incepe sa iti scrii planul de afacere intr-un mod constient, informat si organizat.
Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.