Un proiect ramane tot un proiect

0
proiect_casaCand vorbim de managementul proiectelor, ne gandim automat la doua industrii: IT si constructii. Intr-adevar, cele mai multe persoane lucreaza la proiecte IT, mai mult decat in orice alt domeniu. Daca s-ar face o statistica pe intreg mapamondul, se va si putea observa acest lucru, insa lucrurile au inceput sa se schimbe o data cu recunoasterea managementului de proiecte ca si disciplina. Din ce in ce mai multe lucruri sunt numite „proiecte” si e nevoie de o abordare de tip management de proiect.

Multi dintre cei care au studiat managementul proiectelor de-a lungul anilor vorbesc despre universalitatea problemelor intampinate in proiecte, indiferent de natura specifica a proiectelor intreprinse. Si pana la urma, un program e un program, fie ca a fost creat pentru un proiect privind o constructie sau implementarea unui proiect IT. Argumente similare pot fi date si pentru instrumentele folosite la buget si alocarea de resurse. In principiu, daca ceva e potrivit pentru un proiect, atunci va fi potrivit pentru toate proiectele.

Este cu siguranta interesant modul in care experientele oamenilor care lucreaza pe diferite tipuri de proiecte sunt atat de asemanatoare. De asemenea, se stie ca managerii de proiect din constructii si managerii de proiect pentru software au multe lucruri comune de impartasit. Ambele grupuri folosesc adesea resurse imprumutate si se confrunta cu situatia similara in care managerii de proiect nu detin controlul asupra resurselor cu care trebuie sa lucreze. Si ambii activeaza in medii unde exista tendinta ca anvergura proiectului sa creasca pe masura ce proiectul este realizat.

Se pare ca am ajuns sa ne indreptam atentia spre circumstantele speciale in care este manevrata munca intr-un proiect pe diferite domenii ale afacerilor. In particular, suntem constienti ca provocarile unui proiect modern, bazat pe cunostinte, sunt diferite fata de provocarile cu care se confrunta industria constructiilor sau cea a apararii. Spre exemplu, proiectele bazate pe cunostinte sunt mult mai orientate catre bunurile necorporale.

Cunostintele in sine sunt efemere si intr-o continua schimbare. Deoarece cunoasterea este abstracta, este greu sa intelegi si sa captezi nevoile clientilor si sa le transformi in niste cerinte concrete. Acestea sunt tipurile de probleme cu care lucratorii la proiectele bazate pe cunostinte trebuie sa se confrunte zi de zi. Uneori cerintele sunt atat de greu de indeplinit, incat proiectul poate scapa de sub control daca nu sunt surprinse si cele mai mici detalii, totul cu precizia unui ceas elvetian.

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.