Tehnici de invatare accelerata

0
litereCare este primul lucru care iti vine in minte atunci cand auzi cuvintele „invatare accelerata„? Poate ca iti imaginezi o persoana care rasfoieste o carte intr-un ritm rapid, retinand fapte si concepte cu viteza luminii. Sau poate ca te gandesti la un copil geniu care a terminat liceul la varsta de 12 ani.
Tehnicile invatarii accelerate nu sunt doar pentru persoanele care sunt genii sau indivizi extrem de talentati. Tehnicile acestea pot fi insusite de catre toti cei dornici, cu putina practica si dedicare.

Principiul de baza a invatarii accelerate se refera la dobandirea capacitatii de a face mai rapida, mai usoara si mai distractiva invatarea si stapanirea de noi competente.

Mai jos sunt prezentate 4 componente de baza ale invatarii accelerate.

1. Constientizare: inainte sa iti dai seama ca nu stii un anume lucru, esti, in mod inconstient, incompetent. Cand devii constient de lipsa competentei, ajungi la nivelul in care realizezi acest lucru. Constientizarea este primul, si probabil, cel mai important pas al invatarii, pentru ca atunci cand constientizarea se combina cu scopul, drumul invatarii este deja stabilit in mintea ta.

2. Cunoastere: acesta este nivelul la care oamenii acumuleaza informatii cu privire la subiectul respectiv. Cunoasterea unui subiect se manifesta prin capacitatea de a aminti faptele si de a sintetiza informatiile din domeniu destul de bine pentru a raspunde la cateva intrebari, dar si prin exprimarea libera asupra temei.

3. Aptitudine: se refera la nivelul la care oamenii pot folosi ceea ce stiu pentru a indeplini o anumita sarcina.

4. Stapanire: se refera la capacitatea oamenilor de a obtine rezultate consistente cu ajutorul aptitudinilor lor. Spre exemplu, gandeste-te la abilitatea pe care ai obtinut-o in conducerea masinii. Cel mai probabil, produci rezultate constante de succes (ajungi la destinatie), de fiecare data cand o conduci. In cartea Outliers, Malcolm Gladwell descrie „regula celor 10.000 ore”, si afirma ca, pentru a avea succes si a fi maestru intr-un domeniu trebuie sa practici timp de aproximativ 10.000 de ore.

In timp ce multi oameni stiu ca invatarea necesita timp si atentie, multi oameni au tendinta de a uita ca aici nu e vorba doar de cat de mult studiezi si cat de multi termeni retii. Invatarea accelerata se bazeaza pe intreaga-minte, intregul corp si intreaga experienta a acelei persoane.

Mai jos sunt cateva sfaturi de retinut pentru a fi un bun candidat al invatarii accelerate:

„Hraneste-ti” mintea: daca iei in considerare abordarea invatarii accelerate, vei fi atent la ceea ce mananci. Proteinele si carbohidratii complecsi sunt de mare ajutor in procesul invatarii. Carbohidratii complecsi aduc creierului tau un flux constant de glucoza, generand energia de care are nevoie creierul tau pentru a functiona optim. Proteinele se digera intr-un ritm mai lent decat carbohidratii si duc la imbunatatirea absorbtiei de aminoacizi importanti in creier, care sunt folositi pentru a sintetiza neuro-transmitatorii care sunt esentiali pentru o gandire clara.

Pe de alta parte, zaharul rafinat si cofeina intra in categoria opusa. Creierul tau are nevoie chiar de o suplimentare a glucozei pentru a functiona normal. Cele doua elemente pot afecta capacitatea de concentrare si chiar starea in care te simti.

Misca-te: numeroase studii arata ca o depresie banala poate accelera declinul mental, in timp ce stresul excesiv de-a lungul timpului poate duce la depresii severe. Miscarea are numeroase beneficii pentru minte si trup, de aceea este foarte important sa faci miscare si sa te ridici de cate ori ai ocazia de pe scaun.

Ia o pauza: exact cum muschii tai au nevoie sa se recupereze dupa un efort sustinut, asa si creierul tau are nevoie de pauze pentru a se reface. O pauza poate fi luata la cateva ore si poate fi de 10-20 minute, timp in care tii ochii inchisi. In timpul pauzei, trebuie sa lasi deoparte toate grijile si stresul zilei si sa te relaxezi.

Acum, cand auzi cuvintele „invatare accelerata” ce iti trece prin minte? Sper ca e imaginea unei diete sanatoase, exercitii, perioade de relaxare, toate combinate cu momente de maxima concentrare pe obiectivele invatarii pentru insusirea aptitudinii pe care doresti s-o stapanesti cu succes.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.