Romania nu si-a invatat inca lectia in atragerea de fonduri europene si prezinta un proiect fara viziune pana in 2020

0

Expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE este valorificata.

Observatiile au fost transmise de catre expertii Comisiei Europene (CE) prin intermediul misiunii Romaniei la Bruxelles, la sfarsitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizata in luna octombrie.

Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai avansata decat un simplu draft si indica modul in care autoritatile romane si-au propus sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, a fost prezentata, in octombrie, membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Anterior, in 25 iulie, ministrul Toedorovici declara ca Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi „un document de buna calitate”.

Declaratia era sustinuta dupa ce o prima forma a documentului care stabilea modul in care vor fi cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020, conform informatiilor transmise atunci de MEDIAFAX, generase deja criticile Comisiei Europene, care l-a catalogat „incoerent si fara prioritati clare”, astfel incat trebuia refacut pana in septembrie.

In decembrie, Ministerul Fondurilor Europene a informat ca, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii inainte ca documentul final sa fie aprobat la sfarsitul lunii ianuarie 2014.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat ca aceste observatii au fost preluate in documentul care urmeaza sa fie aprobat la sfarsitul acestei luni.

Un document obtinut, vineri, de MEDIAFAX si care include toate aceste observatii releva ca expertii CE i-au atentionat pe oficialii romani ca textul final al Acordului trebuie ajustat, deoarece dimensiunea documentului a devenit acum „excesiva” cand, de fapt, ar trebuie sa se concentreze asupra datelor si indicatorilor relevanti.

Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate. Necesitatile identificate descriu o gama foarte larga de probleme fara sa fie mereu demonstrata o viziune strategica globala asupra provocarilor de dezvoltare. Aceasta lipsa a unei abordari strategice este valabila si pentru unele politici sectoriale, pentru care nu exista strategii eficiente si avizate. Provocarilor de dezvoltare economica nu li se poate raspunde fara o strategie coerenta de competitivitate, cuprinzand suportul public pentru operatorii economici, dar si prin politici de cercetare si inovare si investitii in capitalul uman„, se arata in document.

Vezi continuarea pe ZF.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.