Project Management Style – a guide to leadership

0

Ti s-a intamplat vreodata sa stii cum ar trebui sa stea lucrurile incat sa ne mearga mai bine in tara asta? Cu siguranta! Ai facut ceva in privinta asta?

Am realizat ca schimbarile importante nu sunt realizate de un singur om ci de o echipa sau o masa de oameni, care sunt conduse de un lider. Cred ca liderii nu sunt inascuti ci se formeaza in timp prin exercitiu si invatare continua. Daca te-ai saturat sa arati cu degetul schimbarile care ar trebui sa se intample si ti-ar placea sa faci mai multe pentru cei din jur, atunci incepe si exerseaza Project Management Style – a guide to leadership.

Daca parcurgi procesul acesta poti sa devii un lider mai bun si sa faci acele schimbari in jurul tau pe care ti le doresti sa se intample. Nu este un proces demonstrat stiintific, ci doar o interpretare a propriei experiente, cu bune si cu rele.

Pasul 1: alege o idee care te motiveaza si pasioneaza

Orice schimbare in bine porneste de la o idee. Poate este una noua sau poate este una care a mai fost promovata de altii dar asteapta sa fie implementata. Indiferent de ce idee alegi, asigura-te ca este una care te motiveaza si pasioneaza pentru ca altfel vei renunta pe parcurs la realizarea ei.

 

Pasul 2: promoveaza viziunea ta

Testeaza-ti ipotezele. Nu tot timpul ai dreptate, iar de aceea este important feedback-ul pe care il primesti de la beneficiarii ideii tale. Nu porni la drum cu ochelari de cal. Vei vedea ca ideea ta devine tot mai puternica pe parcurs ce primesti confirmari ca este nevoie de realizarea ei. Cu siguranta vei primi si sugestii de imbunatatire sau schimbare, dar asta e un lucru bun.

Proiectul Aducativ mi-a deschis ochii despre puterea unei viziuni impartasite.

Nothing is more powerful than an idea whose time has come

Pasul 3: ia initiativa, fii project manager

Nu este suficient sa ai idei bune pentru a fi lider. Este important sa te dedici sa le implementezi. Multe initiative mor in fasa din lipsa unui project manager. Dedica-te viziunii tale, ia initiativa si du proiectul pana la capat.

Pasul 4: construieste-ti echipa

La pasul doi s-ar putea sa dai peste multe persoane dispuse sa se implice mai mult decat in a oferi feedback. Nu ignora ajutorul. Stabileste care sunt resursele si competentele de care ai nevoie in echipa. Cauta persoanele cu care crezi ca poti lucra cel mai bine si care sunt motivate de scopul proiectului mai mult decat orice altceva.

Am lucrat atat in ONG-uri cat si in companii si mi-am dat seama ca voluntarii sunt mult mai motivati decat angajatii. Explicatia gasita este ca voluntarii pun mai mult suflet in ceea ce fac pentru ca in primul rand sunt motivati de o viziune sau o cultura organizationala decat de o recompensa materiala.

Pasul 5: condu echipa cu incredere

Atunci cand ai un plan de bataie poti conduce cu incredere. Echipa va simti asta si te va urma. Altfel s-ar putea sa pierzi credibilitatea si suportul membrilor echipei. Daca n-ai incredere, fake it until you become it.

„Confidence is contagious. So is lack of confidence.” Vince Lombardi

Pasul 6: mentine ritmul

Poate este pasul cel mai greu de facut. Cu totii avem zile bune si zile rele, insa nimanui nu-i pasa. Tine ritmul si bate fierul cat e cald, deja esti in hora. Daca crezi ca vei renunta intoarce-te la Pasul 1.

Pasul 7: fii un exemplu de urmat pentru echipa

Transparenta muncii este unul dintre cele mai bune metode de motivare si performare a echipei. Pe principiul practice what you preach, atunci cand conduci echipe fii parte din echipa.

Pasul 8: urmareste evolutia proiectului

Ca lider este imporant sa ai mereu viziunea de ansamblu. Este important sa cunosti provocarile echipei, lucrurile care se pot imbunatatii si sa urmaresti daca progresul merge in directia viziunii proiectului. Sunt unele lucruri care se schimba pe parcurs si trebuie sa fii pregatit sa le infrunti.

Pasul 9: incurajeaza initiativa

A crede ca membrii echipei vor sa faca doar cat li se da este foarte gresit. De cele mai multe ori am fost surprins de ideile bune pe care le-am primit de la persoane de la care nu ma asteptam. Toate initiativele sunt „bonusuri” pentru proiect. Nu poti decat sa te bucuri pentru ele si sa gasesti cel mai bun mod de a le integra in proiect.

Pasul 10: vorbeste din inima despre cei care fac o treaba buna

In cartea Drive, Daniel Pink vorbeste despre motivarea intriseca a oamenilor. Autorul explica faptul ca tuturor ne place sa vedem rodul muncii noastre. De aceea este important sa confirmam membrilor echipei cand fac o treaba buna. Incearca sa faci acest lucru din inima. Arata ca-ti pasa de ceea ce fac ei la fel de mult cat iti doresti ca proiectul sa fie de succes.

Pasul 11: dezvolta mereu alti lideri

Nu cred ca exista altceva mai frumos decat a ajuta pe altii sa creasca, sa devina mai buni si sa se autodepaseasca. De aceea „meseria” de  parinte este una din cele mai frumoase din lume. Ofera si altora uneltele tale, sa isi vada si ei ideile proprii realizate, sa ajute si ei pe altii sa devina mai buni. Pay it forward.

Personal cred ca rolul cel mai important al liderilor este de a forma alti lideri.

Pasul 12: urmareste-ti rezultatele, invata si imbunatateste-ti aptitudinile si atitudinea

In final nu uita ca fiecare proiect este despre tine. Invata din fiecare experienta si data viitoare fa mai mult si mai bine. Vei putea fi un lider pentru altii doar atunci cand vei ajunge unul pentru tine insuti.

Daca ti-a placut articolul lasa un comentariu mai jos cu parerea ta sau recomanda-l si altora.

Autor: Calin Biris.
Source: calinbiris.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.