Dintre toate resursele folosite in cadrul proiectelor cea mai complexa si greu de gestionat poate fi resursa umana – echipa de proiect. Daca echipa noastra este motiva, putem sa realizam task-uri greu de atins si sa atingem nivelul de performanta dorit. Motivarea este o arta complexa, implica people skills la un nivel foarte ridicat iar atunci cand echipa noastra este motivata sa atinga the extra mille, atunci si proiectul nostru are sanse crescute de reusita.
Deci, sa motivam!
1. Porneste cu tine, pentru a motiva pe cei de langa tine trebuie in primul rand ca noi sa fim motivati si sa avem o atitudine pozitiva. In felul acesta puteam crea o atmosfera placuta. Nimanui nu-i place sa lucreze cu oameni morocanosi si posomorati. Noi trebuie sa fim schimbarea ce vrem sa o vedem in ceilalti. Zambeste! Nu doare si poti sa incerci chiar acum! 😀
2. Impartaseste informatia, asigura-te ca toata lumea intelege ce se intampla si ca informatia ajunge la toata lumea. Nu ezita sa faci scurte « sedinte » in care sa vezi gradul de informare a echipei. Discutati, cautati idei.
3. Daca ai probleme legate de munca ce o faceti, primul tau ajutor este echipa. Apeland la echipa pentru consultari, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face. Nu-ti fie frica ca o sa decazi in ochii echipei pentru ca nu ai rezolvarea la o problema, munca ce o facem este intotdeauna munca de echipa. Nu facem one man show-uri.
4. Sa nu facem o dictatura. Este important ca echipa sa se simta bine la locul de munca si sa considere ca lucreaza intr-un post comod lor. Este importanta disciplina dar sa incercam sa nu formalizam mai mult decat trebuie atmosfera. In general angajatii se simt incomod cand au pe cineva cu mitraliera in spatele lor si/sau seful le sufla in ceafa permanent.
5. Apreciaza eforturile si reusita echipei de proiect. Arata-le ca te bucuri de lucrurile bune facute de ei si recunoaste eforturile depuse.
6. Asculta of-urile celor din jurul tau si incearca sa oferi un sprijin acolo unde le este dificil. Nu toti suntem buni ascultatori dar putem sa incercam sa ascultam ce au in minte si pe suflet cei cu care lucram.
7. Permite echipei sa fie creativa. Incurajeaza-i sa vina cu idei noi, sa caute posibilitati de imbunatatire a atmosferei de la locul de munca. Ingeniozitatea poate fi de mare valoare.
8. Permite o pauza de 10-15 minute din cand in cand sau atunci cand este posibil. Puteti sa consumati pauza impreuna. Discutiile din timpul pauzei pot fi foarte interesante.
9. Creaza pentru echipa un mic loc recreativ. Un loc unde sa-si poate consuma tensiunea. De exemplu, instaleaza-le un Darts, creaza posibilitatea pentru cate un joc de table, carti, etc.
10. Nu le limita accesul la retelele de socializare si la programele de mesagerie. Sa nu fim control freaks. Vor gasi intotdeauna o cale alternativa prin care sa le foloseasca. Cauta ca ei sa-si realizeze munca bine, sa fie toata lumea multumita chiar si cu riscul ca din cand in cand sa-si consume minute din munca pe Facebook.
La final de zi poate ca nu vom avea cea mai motivata echipa de pe glob dar o sa avem o echipa mai incurajata, imbunatatita si care va da un randament mai bun. Intr-un final, totul depinde de noi. Sa fim pozitivi si cu orizonturi largi iar restul o sa vina de la sine.