Aproape orice obicei avem, bun sau rau, e rezultatul mai multor decizii mici luate in timp. insa cat de repede uitam de ele cand vrem sa facem o schimbare? Zi de zi subestimam importanta deciziilor mici.
Dave Braislford, antrenorul principal al echipei de ciclism al Marii Britanii, in 2010, este pus in fata provocarii de a castiga Turul Frantei. Istoria ne arata ca Marea Britanie nu era o forta in ciclismul mondial, avand performante mediocre, cel mult. insa Dave credea intr-un concept care el il numea Agregarea Castigurilor Marginale. In termeni mai simpli, Dave explica Agregarea Castigurilor Marginale ca fiind acele imbunatatiri mici in tot ceea ce faci care, argate, vor duce la rezultate remarcabile.
El credea ca imbunatatind cu doar 1 % toate ariile din pregatirea si viata unui ciclist, rezultatele adunate vor aduce un avantaj substantial in cursa. Optimizarile au fost facute in arii uzuale ca si nutritia, structura antrenamentului, forma scaunului si greutatea pneurilor.
Si nu s-au oprit aici. Dave si echipa lui au cautat acel 1% si in arii pe care toate celelalte echipe le ignorau ca si cel mai eficient gel de masaj, cea mai buna perna si saltea, chiar si modul optim de spalare a mainilor pentru a evita infectia a fost o imbunatatire urmarita de Braislford.
Brailsford era convins ca daca urmeaza aceasta strategie, de a identifica si imbunatati cele mai mici detalii, vor castiga Turul Frantei in 5 ani.Au ajuns sa castige Turul Frantei de 2 ori in 4 ani.
Aceasta lectie o putem aplica in viata de zi cu zi in afaceri si in dezvoltarea noastra personala. Insa, daca privim aceasta lectie din perspectiva inceperii si dezvoltarii unei afaceri, primim cele mai pretioase lectii si anume:
1. Nu astepta succesul peste noapte, planuieste-l!
2. Fii atent la detalii!
3. Simplifica si observa!
Nu astepta succesul peste noapte, planuieste-l.
Succesul in orice, dar in special in business, nu vine peste noapte. Ceea ce vezi ca devine succes „peste noapte”, are multe luni sau poate chiar ani de munca in spate, e o suma de decizii si actiuni luate intr-o directie.
Primul lucru care Dave Brailsford l-a facut a fost sa stabilesca un obiectiv si sa evalueze unde se situeaza echipa in acel moment.
si-a planuit in cat timp vrea sa castige Turul Frantei si care sunt calitatile pe care ciclistii trebuie sa le aiba ca sa indeplineasca acel obiectiv.
Succesul e previzibil doar daca ti-l planuiesti, spune Brian Tracy.
Daca nu esti convins de ideea de stategie/ planificare, fa maine un exercitiu.
Noteaza tot ce ai de facut maine, in ordinea in care iti amintesti, dar atentie, nu lasa absolut nimic afara. Vei avea o lista destul de mare; dupa ce lista e gata, stabileste-ti prioritatile si noteaza-le cu:
A – cel mai important – trebuie facut cu prioritate;
B – important – trebuie facut, dar nu e foarte urgent;
C – mai putin important – ar fi bine de facut, insa nu e nici important, nici urgent;
D – delegare- tot ce poti pune pe altcineva sa faca, sarcini usoare care nu aduc valoare foarte mare (ex: expediat colete, facut facturi etc.), orice te face sa simti ca iti pierzi timpul facandu-le.
Regula e simpla: niciodata nu faci o sarcina B atat timp cat exista o sarcina A neterminata sau nu faci o sarcina C atat timp cat exista o sarcina B neterminata, nu faci nicio sarcina D daca exista o sarcina C neterminata.
Daca ai mai multe sarcini A, le poti nota in functie de urgenta cu A1, A2, A3, la fel si la B, C, D, insa sa urmezi aceeasi regula: nu faci sarcina B3 inainte sa faci sarcina B2.
Tot Brian Tracy zice ca un minut in planificare economiseste cel putin 10 minute in executie. Poate pare mult 10-15 minute pentru planificat la inceput de zi, dar merita pentru ca economisesti ore. incearca aceasta planificare/ prioritizare a timpului si vei vedea ca iti termini treaba in mult mai putin timp si o faci in ritmul tau. stii ca nimic nu e mai linistitor decat sa lucrezi in ritmul tau.
Daca cineva vine cu o „urgenta”, primul lucru e sa stabilesti daca e o urgenta si pentru tine.in caz contrar, „urgenta” merge pe lista si o vei face cand ii vine timpul.
Dupa cateva zile vei observa ca esti inaintea colegilor cu toate sarcinile, esti mult mai linistitit si mai putin stresat. Gandeste-te daca ai face asta pe un an, sau doi, sau cinci ani de acum incolo. Aceasta inseamna sa iti planifici viitorul, sa iti stabilesti obiective, sa iei tu rice decizie in loc sa reactionezi la ce ti se cere.
Fii atent la detalii.
Traim cu iluzia ca schimbarea trebuie sa fie notabila, trebuie sa fie mare. Brailsford a stiut ca nu e asa si ca fiecare detaliu in sine nu conteaza daca e scos din context, insa, impreuna cu sute de alte mici detalii, face diferenta intre locul 1 si locul 2 care de cele mai multe ori e doar o fractiune de secunda.
Jeff Olson, in cartea The slight edge, zice ca este usor sa faci micile schimbari si ca este, de asemnea, usor sa nu le faci tocmai din cauza ca sunt atat de mici.
Gandeste-te la o decizie, de exemplu decizia de a bea un pahar de suc carbogazos in locul unui pahar cu apa. Fiindca e vorba doar de un singur pahar, iti zici ca nu poate sa faca prea mult rau. Aici apare paradoxul pentru ca ai dreptate: un singur pahar nu face rau, insa un pahar la fiecare masa pentru un an de zile?
Doar aceasta mica schimbare, inlocuind un pahar de suc la fiecare masa cu un pahar de apa, poate face in 10-20 ani diferenta intre boala si sanatate.
La fel cum de maine ai lua o decizie de a citi 10 pagini dintr-o carte pe zi, e normal ca a doua zi nu te vei trezi mai destept, insa intr-un an vei fi citit 15 carti.
Sa zicem ca lucrezi in vanzari; 15 carti de vanzari citite te pun peste orice coleg din departamentul de vanzari si iti pot schimba radical viziunea si viitorul.
Deciziile mici pe care le luam zi de zi sunt singurul lucru care conteaza peste 1 an, 5 ani, 10 ani de acum incolo cand vei fi suma acelor mici decizii.Simplifica si observa
Simplifica si observa
Brancusi zicea ca Simplitatea e complexitatea rezolvata. incearca sa aduci totul la forma cea mai simpla si pe urma observa ce se intampla, unde te afli fata de obiectivul tau in fiecare zi.
Tot ce ai invatat vreodata a fost din feedback. Chiar si atunci cand ai pus mana pe o tigaie incinsa, durerea a fost feedback-ul primit, drept pentru care nu ai mai pus mana pe tigai incinse. La fel ca atunci, observa ce „doare” sau e bine facut, ce trebuie intrerup si ce trebuie facut mai mult.
Daca ai o afacere la inceput sau care nu merge, observa fiecare paticica si incearca sa optimizezi peste tot cate putin. Daca inca nu ai o afacere, analizeaza-te pe tine, desi e poate mai complicat. Cand e vorba de noi insine e cel mai greu sa fim obiectivi, insa daca faci un efort si esti sincer cu tine, castigurile pe termen lung sunt extraordinare.
Sa luam exemplul lui Jay Abraham: cum a reusit sa-si creasca afacerea. El spune ca sunt 3 moduri sa cresti o afacere:
1. Prin cresterea numarului de clienti
2. Prin marirea valorii tranzactiei
3. Prin marirea frecventei de recumparare
De cele mai multe ori cand vrem sa crestem un business, ne focusam doar pe cresterea numarului de clienti. Daca in loc sa crestem doar intr-un loc, cum ar fi numarul de clienti, am incerca sa crestem cate putin peste tot, la final aceste cresteri se agregheaza si rezultatul e remarcabil.
De exemplu, daca vom creste cu 20 % numarul de clienti, cu 20% valoare tranzactiei si cu 20 % frecventa de recumparare, obtinem o crestere a cifrei de afaceri de 72 %. Cum e posibil ? Vezi mai jos:
In concluzie, daca vrei sa ai succes in afaceri sau in viata, trebuie sa-ti planifici succesul. Nu exista succes fara munca si cel mai important de retinut este ca suntem suma deciziilor mici luate zi de zi. Asa ca la urmatoarea masa alege apa in locului sucului carbogazos:)
Articol scris de Sebastian Pantea – Extreme Training