scris de Ing. Marius GAITAN
PM Consultant & Civil Engineer
EUROPROIECT ESTATE
Desi ar trebui sa incep prin a defini Project Managementul, consider ca cei care aloca timpul necesar pentru a citi acest articol, cunosc deja ce este Project Managementul iar daca nu, oricum voi reveni mai tarziu, pe parcurs la continutul notiunii de Project Management.
Deoarece vreau sa vorbim aici de Project Manageri, definitia cea mai generala a Project Managerului ar putea fi „PM este o persoana care angajeaza procesele de management ale proiectului”. Desi aceasta este o definitie simplificata, ea prezinta esenta a ceea ce trebuie sa fie Project Managerul. Daca ne-am referi la proiecte de diferite dimensiuni, atunci definitia ar trebui nuantata, dar daca va uitati dupa o „pozitie noua” in organizatie, fie ca aceasta se numeste Project Manager, Project Coordonator sau Project Supervizor sa stiti ca este de fapt acelasi lucru.
Putem spune ca exista trei grupe de abilitati pe care un PM trebuie sa le aiba pentru a fi eficace:
un grup de abilitati tehnice (sa stie totul despre task-urile din proiect din punct de vedere tehnic),
un grup de abilitati de Project Management (abilitatea de a crea planificari, si bugete, abilitatea de a implementa si a face managementul sistemului de control al schimbarilor, abilitatea de a implementa si face administrarea sistemului de management al riscurilor si abilitatea de a implementa si managerui multe altele din cadrul proiectului si un grup de abilitati pentru lucrul cu oamenii (denumite uneori „soft skills” sau „people skills” – printre cele mai importante fiind: abilitati de leadership, abilitatea de a anticipa problemele, flexibilitate operationala, abilitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit, abilitatea de a negocia, de a convinge si a determina, abilitatea de a intelege „mediul proiectului”, abilitatea de a revizui, monitoriza si controla, abilitatea de a face management intr-un mediu in continua schimbare (volatil) … etc.
Toate aceste abilitati depind intr-o oarecare masura si de unele caracteristici personale pe care, in calitate de PM trebuie sa stiti sa le folositi. Si asta deoarece Proiectele si Programele cu un numar mare de oameni au nevoie de un manager care intelege nevoile oamenilor si a modului in care trebuie sa-i organizeze pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.
Proiectele si Programele cu valori mari au nevoie de un PM cu abilitati administrative dezvoltate (planificare si bugetare) dar care trebuie sa se implice si in celelalte taskuri. Proiectele cu un continut tehnic ridicat necesita un PM care intelege toate disciplinele incluse in proiect si care sa se poata implica si in proiectarea tehnica sau rezolvarea problemelor tehnice pe care ceilalti le ignora . Proiectele sau Programele cu continut legal necesita un PM care intelege problemele legale dar nu ca un avocat „on site”.
Toate proiectele si Programele necesita un PM care trebuie sa aiba una dintre cele mai importante abilitati: leadership. Leadership inseamna sa poti influenta „nici prea mult nici prea putin”, astfel incat sa poti face ca proiectul „sa mearga”.
Calea catre succes ar putea fi exprimata foarte simplu prin formula:
Cunostinte + Experienta + Performanta Personala = Succes
Cunostintele sunt o combinatie intre educatie si training. Experienta inseamna aplicarea cunostintelor iar Performanta Personala este data de atitudinea ta ca PM fata de echipa de proiect si impreuna cu aceasta fata de client. Performanta este cel mai important factor deoarece daca nu este creat, ceilalti factori nu mai pot fi pusi in valoare iar produsul cerut de client sau nu asigura nivelul de profit planificat sau proiectul esueaza. Project Managementul este un subiect fierbinte deoarece proiectele asigura vitalitatea companiilor.
Daca nu vreti sa-i lasati pe altii sa ia decizii care sa va afecteze cariera, trebuie sa stiti: ce, unde, cand, de ce si cum si sa decideti daca Project Managementul este pentru voi!
Principalele Organizatii din lume in domeniul Project Managementului sunt: (PMI) Project Management Institute – USA (cu peste 100.000 membri in peste 125 tari, este recunoscuta pe plan mondial si ofera Certificari peste tot in lume),
(IPMA) International Project Management Association, (APM) Association for Project Management – in Marea Britanie (fondata in anul 1988, a adoptat PRINCE – PRojects IN Controlled Enviroments dezvoltat de Central Computer and Telecommunications Agency (CCTA) si acum utilizat ca standard propriu. Updatat de guvernul britanic la PRINCE 2, standardul este acum folosit de APM ,
(AIPM) Australian Institute for Project Management – in Australia (peste 3000 membri – a documentat si dezvoltat standardul „Australian National Competency Standards for Project Management – NCSPM, utilizat de AIPM”), fiecare dintre acestea stabilind procese ce stau la baza unor Standarde, Cunostinte si Certificari din sfera de influenta a fiecareia.
Fara sa fac acum si aici o istorie cronologica a aparitiei fiecaruia dintre aceste institutii, voi prezenta Certificarile oferite de fiecare dintre acestea:
In Marea Britanie APM (www.apm.org.uk) foloseste PRINCE2, oferind patru niveluri de Certificare pe baza criteriilor oferite de PRINCE 2:
- Certificated International Project Manager (CIPM)
- Senior Project Manager (Level 3)
- Certified Project Manager (Level 2)
- Associate Project Management Professional (Level 1)
In Statele Unite ASAPM – American Society for the Advancement of Project Management (www.asapm.org) – creata in 2001 are ca misiune principala furnizarea oportunitatilor pentru industria Statelor Unite si persoanelor de a-si imbunatati competentele in PM. Exista o multitudine de programe si schimburi de informatii ce demonstreaza „bunele practici” ale profesiei de PM, certificind urmatoarele tipuri de competente :
- Senior Management sau Project Sponsor (SP)
- Ressource Managers (RM)
- Project Office Manager (PO)
- Project Directors sau Program Managers pentru projecte multi-organizationale complexe (aCPM3)
- Project Manageri pentru proiecte complexe, mari (aCPM2)
- Project manageri pentru proiecte medii sau mai putin complexe (aCPM1)
- Project Team Members (TM)
Certificatele pentru Project Manageri ASAPM (aCPM) sunt in momentul de fata in dezvoltare. Aceste certificari incorporeaza ASAPM National Competency Baseline, Global Project manager Performance – bazat pe Standarde competitive si PMBOK (Project management Body of Knowledghe) al PMI, care cere ca aplicantii pentru certificare sa fie practicieni in project management. Procesul de certificare este bazat pe competente mai mult decit pe cunostinte si urmeaza in general linia IPMA (International Project Management Association) si necesita un proces specific extensiv de intervievare atenta efectuata de project management.
IPMA (www.ipma.ch) ofera patru niveluri de Certificari in PM bazate pe IPMA Cempetence Baseline (ICB) :
- Certificated Projects Director (Level A)
- Certificated Projects Manager (Level B)
- Certificated Project Management Professional (Level C)
- Certificated Project Management Practitioner (Level D)
Project Management Institute (PMI) a fost creat in anul 1969 in New Castle Pennsylvania, fiind cea mai de seama organizatie de project management din Statele Unite, cu peste 100.000 membri in intreaga lume. Primul PMBOK a fost lansat in anul 1986, fiind inbunatatit permanent prin editiile PMBOK 2000, PMBOK 2004 urmind ca urmatoarea editie sa apara anul acesta PMBOK 2009.
PMI (www.pmi.org) furnizeaza trei niveluri de Certificare:
- Program Management Professional – PgMP
- Certified Associate in Project Management – CAPM
- Project Management Professional – PMP
Majoritatea organizatiilor doresc ca standardele lor sa fie acceptate la cel mai inalt nivel. Pentru a realiza asta, organizatiile dezvoltatoare trimit aceste standarde la autoritatile de cel mai inalt grad pentru a fi evaluate, comparate cu altele din acelasi domeniu si pentru a face recomandari, daca este necesar. In acest fel standardele sunt imbunatatite si apoi acceptate. In prezent ANSI – American National Standards Institute a acceptat PMBOK ca standard. NSSN – National Standards System Network, ASQC – Americam Society for Quality Control si ISO – International Organization for Standardization au tinut cont de aceeasi miscare. Bineinteles, IPMA a trimis catre ISO normele sale, din aceleasi motive.
In completarea standardelor de project management veti intilni standardele multor organizatii care vor afecta aspectele tehnice ale proiectelor.
Aceste standarde sunt mentionate in documentatia de referinta a fiecarui proiect. Deoarece, asa cum am mentionat, aceste standarde afecteaza aspectele tehnice ale proiectelor voastre, si este responsabilitatea voastra sa va asigurati ca aceste standarde sunt la indemana oamenilor tehnici atunci cand acestia isi realizeaza taskurile.
(va urma )