MSP este o metoda structurata de management de program. Avand la baza principii deja verificate, MSP ne ofera o harta in managementul de program pentru orice companie si pentru diverse programe.
Organizatiile pot astfel sa integreze metoda MSP cu diversele lor programe pentru a construi un cadru flexibil pentru realizarea cu succes a programului de lucru si pentru a castiga beneficii masurabile din schimbarile in afacere.
MSP are la baza 3 concepte: principii, teme de guvernanta si procese.
MSP are la baza un set de principii de bun-simt ce ghideaza managerul programului si afacerea, accentuand schimbarea si realizarea de beneficii dupa aceasta schimbare. Cele 7 principii de utilizare a MSP sunt:
1. A ramane aliniat la strategia corporatiei
2. Invatarea din experienta
3. Proiectarea si livrarea unei capacitati coerente
4. Adaugarea de valoare
5. Focusarea pe beneficii si pe amenintarile posibile
6. Viziunea si comunicarea pentru un viitor mai bun
7. Conducerea schimbarii
MSP foloseste 9 teme de guvernanta pentru a descrie aspecte critice ale managementului programului care trebuie avute in vedere in mod contiunuu si in paralel pe intreaga durata a acestuia. Ele au in vedere modul in care programele sunt definite, masurate si controlate in companie. Fiecare tema se concentreaza pe un aspect-cheie in disciplina managementului programului. Definirea si gestionarea tuturor celor 9 teme in ciclul de viata al programului este esentiala pentru atingerea succesului. Cele 9 teme ale MSP sunt:
1. Viziune
2. Organizare
3. Managementul calitatii
4. Business Case
5. Managementul riscurilor
6. Planificare si control
7. Proiectare si livrare
8. Managementul realizarii de beneficii
9. Leadership si devotamentul partilor implicate
MSP isi foloseste fluxul transformational pentru definirea ciclului de viata al programului in organizatie. Acest flux il poarta pe managerul programului pas cu pas prin ciclul de viata al programului, intr-un mod controlat. Fiecare pas din acest flux vine cu activitati recomandate, produse si responsabilitatile aferente pentru fiecare individ in parte. Cele 5 procese identificate in acest flux sunt:
1. Identificarea unui program
2. Definirea programului
3. Livrarea capacitatii
4. Realizarea beneficiilor
5. Inchiderea programului
Managerii de program care isi doresc consolidarea cunostintelor, aptitudinilor si credibilitatea profesionala ar trebui sa ia in considerare o certificare MSP.