Modalitati de reducere a somajului in randul tinerilor

1

tineri_afacereConform unei alalize realizate recent, la nivel declarativ, peste 50% dintre studentii romani doresc sa isi deschida propria afacere in urmatorii doi ani.

Antreprenoriatul reprezinta o solutie demna de luat in seama pentru rezolvarea problemei legate de lipsa de locuri de munca care se intalneste in special in randul tinerilor.

In primul trimestru al anului 2014, numarul somerilor proaspat absolventi a crescut in Romania, stabilind un nou record de 25,7%.

O analiza recenta arata ce planurile pe care cei aflati pe bancile scolii si le fac in legatura cu integrarea lor pe piata muncii. „Tinerii romani sunt dispusi sa munceasca din greu pentru ceea ce isi doresc, conform unei analize recente realizate de EY impreuna cu Academia de Studii Economice in randul a 765 studenti. Conform aceleiasi analize, 52% dintre acesti tineri sunt interesati sa isi dezvolte propria afacere in urmatorii doi ani. Avand in vedere aceste date, tinerii romani trebuie sustinuti sa devina antreprenori prin masuri clare, care sa derive din masurile si schemele de succes aplicate in alte tari si adaptate realitatilor romanesti”, a declarat Mihaela Matei, coordonator al proiectului Barometrul Antreprenoriatului Romanesc si Special Projects Communication Officer, EY Romania.

Reprezentantii EY apreciaza ca sustinerea antreprenoriatului reprezinta o solutie de luat in calcul pentru problema somajului in randul tinerilor. „Studii recente dezvoltate de EY au aratat ca afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de munca decat marile corporatii in anul 2015 – cu 76% dintre antreprenori declarand ca intentioneaza sa-si extinda forta de munca in 2014, fata de 31% dintre executivii din marile corporatii”, se arata in analiza.

Nivel alarmant al ratei somajului in randul tinerilor

Potrivit EY, rata somajului in randul tinerilor din tarile OECD a ajuns la 15,7%, in timp ce in tarile UE a fost de 23,4% la inceputul lui 2014, cu mici variatii in ambele cazuri fata de anul anterior. In Romania, desi anul trecut rata somajului in randul tinerilor era sub media europeana, in primul trimestru din 2014 aceasta rata a atins 25,7%, dupa o crestere continua in ultimele trei trimestre.

„Somajul in randul tinerilor este o problema persistenta in intreaga lume, care, in ciuda imbunatatirii conditiilor economice, ramane la cote foarte ridicate. Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezinta una din cele mai bune cai de a trata problema somajului in randul tinerilor, atat datorita numarului mare de locuri de munca generate de antreprenori, cat si datorita implinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor”, a explicat Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania.

In acest context, EY a lansat a doua editie a studiului Avoiding a lost generation. Realizat in colaborare cu Alianta Tinerilor Antreprenori G20, raportul identifica si analizeaza aspectele legate de somajul in randul tinerilor cu care se confrunta tarile G20, si incearca sa ofere recomandari practice si exemple de scheme si politici antreprenoriale de succes deja implementate. Raportul Avoiding a lost generation include analiza schemelor de succes implementate in mod curent in tarile G20, cu scopul de a intocmi recomandari cheie de actiune, precum crearea de mecanisme de finantare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, in cadrul carora mentoratul si educatia financiara sa devina o conditie de finantare.

Citeste continuarea pe Evenimentul

Share.

Un comentariu

  1. Asa cum am scris in articolul DEZBATERE: O lege pentru sprijinirea antreprenorilor, ce este activ pe siteul dvs, voi scrie intr-un scut comentariu o lege ce ar putea ajuta sa ne redresam.

    Pentru a nu se ajunge ca un student/elev sa termine studiile si sa ramana „angajat” ca somer, trebuie sa avem in vedere ca acesti elevi/studenti sa fie incadrati in campul muncii inca de pe bancile scoli.
    In ziua de azi se cere sa ai experienta.

    Lucru care trebuie facut prin a stimula angajatorii sa ii angajeze inca din primul an de studii.
    Dau un scurt exemplu.
    Un elev la liceul mecanic auto are 4 saptamani pe an practica in timpul anului scolar si 3 sau 4 luni pe an, nu mai stiu exact, vacanta.
    Daca acest elev ar lucra pe parcursul acestor „zile” libere, pe langa posibilitatea ca el sa ramana angajat la acea interprindere sau sa-si gaseasca un post de munca fiind mult mai mare, mai are avantajul ca invata ceva, socializeaza altfel fata de la scoala, castiga ceva banii si se poate concentra mult mai mult pe „cum va arata viata lui dupa scoala”.
    Acum revin si va spun cateva avantaje ce le-ar avea un angajator.
    In primul rand, in momentul in care angajeaza un elev/stundet, salariul de angajare este mai mic decat cel al unui angajat pe durata nedeterminata sau determinata. Al-2-lea aspect ar fi ca, acest angajator, este scutit de anumite taxe si impozite fata de un angajator ce nu are elevi/studeti angajati. Al-3-lea aspect ar fi ca angajatorii isi formeaza viitorul angajat exact asa cum doresc ei, si multe alte aspecte pozitive.
    Acum sa nu credeti ca nu trebuie sa ne gandim si din alta perspectiva…
    Cum ar fi… studentul/elevul nu trebuie sa-si caute la fiecare saptamana de practica sau in fiecare vacanta un alt angajator. Contractul de angajare trebuie sa fie facut pe intreaga activitate scolara.
    O firma nu are voie sa angajeze mai mult de X% din numarul de angajati ce il are.
    O firma nu are voie sa rezilieze contractul elevului/studentului fara un motiv bine intemeiat….

    Bine inteles ca toate aceste vin strans legate de: Notele scolare, recomandarile profesorilor, activitatea la scoala sau locul de munca…

    Daca ne gandim, putem face legii ce pot sa ajute sa fim o tara inteligenta, frumoasa si bogata, dar legile trebuie sa mearga mana in mana.
    De exemplu aceasta lege impreuna cu ce-a descisa in primele randuri si cu altele…

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.