Metodologii pentru proiectele tale

0
carte2Orice activitate, careia i-a fost data numele de „proiect”, e foarte probabil sa implice resurse, ca timp, bani si oameni. Asadar, este evident ca oricine a autorizat acel proiect vrea sa fie sigur ca proiectul va avea un rezultat pozitiv, ca se va incadra in timpul si bugetul alocate. Un sponsor se va astepta, de asemenea, ca riscurile sa fie administrate si controlate in mod eficient.

Prin urmare, o companie va dezvolta o strategie pentru minimalizarea riscurilor si ghidarea proiectului catre succes. Asemenea strategii implica metodologii care s-au dovedit a fi valabile pentru proiecte din variate sectoare de industrie. Metodologiile din managementul de proiecte au un singur tel si anume: succesul.

Dar prin natura lor, acestea sunt create pentru cele mai complexe dintre proiecte si, deseori, proiectele la care se lucreaza nu sunt chiar atat de complicate sau mari. Ne punem, deci, intrebarea „Este nevoie sa folosim o metodologie formala pentru cerinte specifice sau ar trebui luate in considerare circumstantele fiecarui proiect in parte in momentul in care luam o decizie manageriala?

Exista multe persoane care ar argumenta ca proiectele mici pot fi administrate cu un calendar, o fisa de lucru si comunicare eficienta cu echipa de proiect. In unele cazuri, chiar asa este, dar ce se intampla cand apare un risc neprevazut sau programul este decalat?

In acest context, o metoda formala ofera solutii pentru astfel de inadvertente. In momentul folosirii unei metodologii, evaluarea riscurilor deja va fi facuta, planurile de urgenta vor fi facute si apoi comunicate actionarilor, astfel incat nimeni sa nu fie luat prin surprindere. Mai important este faptul ca o procedura bine documentata ofera unelte managerului de proiect sa apere echipa de acuzatii pentru esecul survenit.
Daca totusi se crede ca un proiect mic ar putea fi prins in aceasta birocratie, se poate consulta o metoda formala si culege acele aspecte care pot aduce beneficii managerului si echipei de proiect. Exista o gama larga de factori care trebuie luati in considerare cand sunt luate orice fel de decizii care merg de la minutiozitatea frecventei raportarii pana la costurile proiectului. Indiferent ca metoda este una recunoscuta international sau este o metoda proprie companiei, exista factori care indica folosirea unei metodologii formale, indiferent de marimea si complexitatea proiectului.

Acestea sunt:

  • manager de proiect neexperimentat,
  • un nou tip de proiect, produs sau tehnologie,
  • riscuri mari,
  • costuri mari,
  • program lung,
  • sub-contractati implicati.

Este clar ca proiecte diferite au diferite modalitati de implementare si control, dar nicio echipa de proiect nu ar trebui sa ignore aspectele pe care le poate oferi o metodologie formala si o documentatie completa, daca se doreste cea mai buna sansa pentru succes.

Tu ce metodologie folosesti?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.