Managerii de proiect: lideri sau administratori?

0
liderManagerii de proiect ar trebui sa fie lideri sau administratori? Aceasta intrebare implica ipoteze si stimuleaza intrebari suplimentare. Ipoteza de la care se pleaca este strans legata de rolul pe care il joaca managerul de proiect in companie. In realitate, acest rol este diferit de la o organizatie la alta. Intrebarile suplimentare sunt, in aceste conditii, necesare. Spre exemplu, care este responsabilitatea adevarata a managerilor de proiect? Sunt doar responsabili cu supravegherea si gestionarea activelor, sau se asteapta de la ei decizii care merg dincolo de activitatea de zi cu zi?


Diferenta dintre leadership si administrare

Care este diferenta de fapt dintre cele doua concepte? Administrarea este, in general, perceputa ca managementul activitatile zilnice. Managementul se desfasoara, insa, in cadrul unor limite, precum domeniu de aplicare, scop prestabilit si cerinte care au fost deja definite. De la un administrator se asteapta ca toate activele care ii sunt in grija sa fie eficient utilizate in intreaga companie. Acest lucru nu presupune neaparat planificarea strategica, luarea deciziilor sau analiza riscurilor. Presupune, insa, gestionarea permanenta a personalului intern si extern si / sau orice parteneriat necesar. De asemenea, implica intalniri, delegarea muncii, primirea de notificari cu privire la progresele facute, precum si raportarea catre managementul superior.

Leadershipul
merge dincolo de rolurile si responsabilitatile unui administrator, in unele aspecte importante. Spre exemplu, de la un lider se asteapta sa priveasca inspre viitor si sa decida o directie pentru munca sa si a celor aflati in subordinea lui. E posibil ca acesta sa fie implicat si in aprobarea viitoarelor proiecte ale companiei. Acest lucru necesita un timp de evaluare cu privire la viabilitatea initiativelor propuse anterior de lider si capacitatea lui de a atinge telurile si obiectivele la nivel inalt. Liderii trebuie, de asemenea, sa aiba un cuvant de spus privind orientarea si dezvoltarea angajatilor din cadrul comunitatii de management de proiect. Ce angajati sunt necesari, luand in calcul competente, abilitati si aptitudini, pentru viitorul proiect? De ce traininguri este nevoie in cadrul companiei? In ce mod va construi si mentine organizatia relatii puternice intre echipele de proiect, un grad ridicat de motivare si un nivel ridicat al angajamentului si productivitatii? Toate aceste lucruri presupun un set de competente, care sunt, fara indoiala, in afara activitatilor de zi cu zi de administrare a personalului si a activelor companiei.

Managerii de proiect ar trebui sa fie lideri sau administratori?

Trebuie sa te gandesti la organizatia ta si la responsabilitatile care se cer. Si aici nu e deloc vorba despre descrierea postului. E posibil sa ai nevoie atat de aptitudinile unui administrator cat si de calitatile si abilitatile unui lider.

Deci, ce e de facut in cazul acesta?

Poate e nevoie sa revizui politica dupa care te ghidezi. Ce carti noi au aparut in domeniu? Ce cursuri poti urma? Ce pasi sunt necesari pentru a-ti dezvolta aptitudinile cerute si abilitatile pentru a avea succes? Incepe prin a-ti nota zonele cheie in care tu crezi ca trebuie sa te dezvolti. Apoi da un search pe Google. Sunt multe carti care poti fi citite online, gratis. Singurul cost este timpul si dedicarea ta. Apoi cand te simti pregatit, poti merge la un training. Asigura-te ca faci cursul potrivit, si aici, trebuie sa iei in calcul obiectivele de invatare propuse precum si mediul in care tu poti invata cel mai bine. E de preferat sa alegi un mediu interactiv si cu multe provocari. Invatarea pasiva este pentru administratori. Tu esti un LIDER!

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.