Leadership mai eficient in 4 pasi

0
leadershipChrismon Nofsinger, autorul cartii The Shift from One to Many: A Practical Guide to Leadership, sustine ca sunt doar 4 pasi de facut in calatoria spre a deveni un lider fara cusur. Din pacate, cei mai multi oameni cu greu fac pana si cel de-al doilea pas.

Cei 4 pasi descrisi de Nofsinger pentru managerii de proiect care doresc sa devina lideri de succes sunt:
1. Eu
2. Noi
3. Deleaga
4. Transfera

Eu

Acesta este primul nivel al leadershipului, la care probabil ca cei mai multi dintre noi au ajuns deja. De fapt, la acest nivel nu poate fi vorba de leadership in adevaratul sens al cuvantului. Nofsinger afirma ca cei care sunt orientati catre ei insisi sunt preocupati in a sti exact ceea ce se asteapta de la ei.

Semnele dupa care ii poti observa usor pe acesti oameni sunt urmatoarele: ei folosesc excesiv de mult cuvantul Eu cand vorbesc despre sarcini si activitati; nu sunt foarte priceputi in a folosi numele altor persoane in discutii.

In termeni de management de proiect, oamenii care sunt la acest nivel in calatoria spre leadership accepta sa fie condusi si sunt capabili sa isi duca cu succes sarcinile pana la capat. Acest lucru reprezinta o veste buna pentru managerii de proiect, insa oamenii focusati catre ei insisi sunt atat de concentrati spre efortul personal incat le este greu sa ii asculte si pe altii. Uneori, nu iau in considerare opiniile celorlalti, iar sedintele cu echipa de proiect sunt percepute ca fiind zgomotoase si pline de conflict.

Noi

Acesta este nivelul la care liderii fac parte in totalitate din echipa. Multi manageri de proiect vor lucra la acest nivel al leadershipului. Ei vorbesc despre noi si despre valoarea muncii in echipa. Echipa conlucreaza intr-o maniera colaborativa; in timp ce liderul este cel responsabil, grupul lucreaza avand un anumit grad de autonomie. Liderul transfera anumite sarcini, fiecare stie ce se asteapta de la el, iar laudele sunt oferite atunci cand se considera momentul potrivit. Toti stakeholderii sunt implicati in mod corespunzator in cadrul proiectului.

Pe scurt, Noi este nivelul cel mai recunoscut la o echipa de proiect condusa de un manager de proiect competent.

Deleaga

Acesta e nivelul la care liderul nu face parte efectiv din echipa. Aceasta este o schimbare mare pentru multi manageri de proiect care sunt inclusi intr-un program de management sau detin rolul de manageri generali. In acest rol, poti deveni coach sau manager de linie. Oamenii care sunt la acest nivel (aminteste-ti ca Nofsinger sustine ca cele mai multe persoane nu ajung niciodata la acest stadiu) al leadershipului cauta punctele tari si slabe in fiecare membru al echipei.

Managerii de proiect si de program care ajung la acest nivel in calatoria leadershipului sunt obiectivi. Munca in cadrul unui proiect este distribuita intre membrii echipei pe baza aptitudinilor si abilitatilor fiecaruia. Nu ai alta optiune decat sa ai incredere ca ceilalti isi vor face munca, astfel incat tu sa nu mai fii nevoit sa tii cont de fiecare detaliu al proiectului, daca ai delegat anterior sarcinile.

Transfera

Ce ar putea fi mai mult orientat catre leadership decat delegarea sarcinilor? Autorul afirma ca urmatorul pas in dezvoltarea leadershipului este momentul in care iti impartasesti cunostintele. Este mult mai mult decat a fi un coach: e vorba de devotament in totalitate spre a-i sprijini si ajuta pe ceilalti, iar Nofsinger crede ca trebuie sa iti petreci 50% din timpul tau ca sa faci asta.

Se poate ca un manager care se afla la acest nivel sa fie in continuare implicat in multe proiecte, insa scriitorul considera ca odata ce ai ajuns in varful piramidei, joci mai degraba rolul de senior manager. Acest rol implica, cum spuneam, transferul cunostintelor, mult coaching si dezvoltare.

Este important ca si lider, sa te asiguri totusi ca transferul cunostintelor tale se face catre destinatarii potriviti.

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.