Leadership antreprenorial

0

Leadershipul antreprenorial este maiestria cu care un manager isi construieste o echipa de top, este felul in care face ca echipa sa participe activ la dezvoltarea unei companii, este impactul pe care il are asupra dezvoltarii durabile pentru o afacere, este gestionarea optima a relatiilor dintre angajati.

Un lider adevarat detecteaza problemele inainte ca ele sa se produca. Ajustand, corectand, prevenind inrautarirea lucrurilor, el se asigura ca nu va suporta consecintele, iar oamenii il vor urma si sprijini pentru ratiunea sanatoasa continuta de ideile sale. Liderul functioneaza ca exemplu pentru cei pe care ii conduce. Ceea ce face el cauta sa faca si oamenii din preajma lui. Telurile lui devin si telurile lor. Viziunea lui devine si viziunea lor. Unde se indreapta el, se indreapta si ei, in directia cea mai buna sau cea mai gresita, spre succes sau esec. Viziunea este o imagine sau un concept al viitorului, care neindoielnic sta la baza planurilor si actiunilor liderului si care ii inspira si ii motiveaza pe adeptii sai.

In cadrul sectorului IMM si nu numai, un lider trebuie sa comunice, evalueze, masoare progresul, interactioneze in mod strategic. Un leader de succes trebuie sa stie cum sa comunice cu subordonatii sai, cum sa ii motiveze, cum sa le ofere feedback-ul necesar, cum sa le masoare progresul si cum sa ii ajute sa isi dezvolte abilitatile si compententele. Leaderii conduc prin puterea exemplului personal.

Poate printre cele mai importante lucruri pe care un lider e necesar sa le faca este sa pastreze directia de mers; mai presus de orice obiectiv precis, este sensul actiunilor care ajuta echipa sa revizuiasca valorile care o orienteaza si care sunt inradacinate in toate misiunile sale. Pastrandu-si directia de mers, liderul reuseste sa previna eventualele esecuri si pentru asta are nevoie de curaj pentru a le infrunta in cazul in care aceastea se produc. O buna directie de mers ofera o capacitate continua de a genera noi posibilitati si solutii catre decizii intelepte.

Liderul antreprenorial este totodata si factorul cheie intr-o afacere, este cel care ghideaza in acele momente in care, pe nepregatite, apar factori care dau alt sens business-ului si actiunilor echipei. Liderul este si mentorul echipei sale, este, daca putem spune, rampa de lansare catre performanta. Fara o minte stralucita, o experienta adunata de-a lungul timpului si o intuitie fina, niciun manager nu va putea sa fie liderul de care echipa sa are nevoie, pentru ca arta de a fi lider nu se obtine decat prin mult exercitiu si efort necontenit. Un antreprenor increzator in propriile sale puteri si cunostinte atrage succesul de partea sa intotdeauna. Adevaratii lideri invata, pregatesc, dau sfaturi si chiar ii ajuta pe oamenii care au nevoie de ei. Acestia inteleg faptul ca, cu cat ii ajuta pe ceilalti sa progreseze si sa avanseze, cu atat se desavarsesc mai mult pe sine, iar ei si afacerile lor vor prospera si vor atinge culmile succesului.

Ceea ce face ca un antreprenor sa ajunga un bun lider este faptul ca stie sa comunice in orice situatie. Comunicarea implica atat a-ti asculta interlocutorul, cat si a-l contrazice, implica negociere constructiva, impunerea punctului de vedere, dar poate insemna si empatie si atentie concentrata asupra celui de la celalalt capat al mesei.

Sursa: www.esimplu.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.