Identificarea ipotezelor si constrangerilor pentru un proiect

0
creion1Presupunerile si constrangerile apar frecvent in proiectele noastre. Managerii de proiect si analistii de business de succes sunt mereu atenti la ipotezele si constrangerile prezente in proiectele lor. In fond, acestea pot avea un impact asupra proiectului printr-o serie de variabile, inclusiv cerintele proiectului si solutia rezultata. Date fiind riscurile care se pot adauga proiectului, este recomandat sa stii cum sa le identifici si sa le manageriezi.

Oamenii fac mereu presupuneri cu privire la lucrurile care se intampla in fiecare zi. Cand a fost ultima data cand ai plecat de acasa cu gandul de a face cumparaturi, stiind exact unde anume te vei opri si cat timp vei petrece in trafic? Bineinteles, au fost mai multe dati cand presupunerile tale s-au dovedit a fi gresite si ti-a luat mult mai mult timp decat ai planificat initial din cauza traficului sau din alte motive.

In comparatie, constrangerile reprezinta anumite conditii sau limite cu privire la ceea ce poti face. Daca ne intoarcem la exemplul de mai sus, e posibil sa fii constrans de limitele de viteza ale drumului pe care mergi, de orele la care sunt deschise magazinele si de produsele pe care le poti sau nu gasi in magazine. Astfel, constrangerile sunt lucruri pe care nu le poti schimba dar de care poti fi constient.

Managerii de proiect experimentati sunt atenti la 3 elemente, in timp ce ei si echipa pot defini, analiza si documenta presupunerile si constrangerile pentru proiectul lor: ipoteze, constrangeri ale afacerii si constrangeri tehnice.

Ipotezele. Presupunerile sunt factori pe care noi ii credem a fi adevarati, desi acesti factori nu sunt confirmati a fi reali. Ipotezele adauga un risc proiectului deoarece este posibil ca acestea sa fie false. Ipotezele pot avea un impact asupra oricarei parti a vietii proiectului si a solutiei de implementare, fiind deci important sa fie analizate.

Constrangerile afacerii. Constrangerile afacerii limiteaza solutia luand in calcul starea actuala de organizare. De obicei, se concentreaza pe timp, bani si resursele disponibile pentru proiect. Constrangerile obisnuite includ buget si restrictii de timp, precum si lipsa de anumite abilitati. Spre exemplu, business case-ul proiectului tau poate contine ipoteze privind realizarea de beneficii pentru proiectul tau. Orice ipoteza cu privire la beneficiile afacerii ar trebui sa fie documentata si legata de cerintele necesare pentru a fi livrate acele beneficii. Acest lucru poate duce la un risc suplimentar, deoarece este posibil ca ipotezele asumate sa nu fie adevarate.

Constrangerile tehnice. Constrangerile tehnice au la baza adesea deciziile care limiteaza designul unei solutii. De obicei sunt inflexibile, nu pot fi schimbate si pot avea un impact asupra implementarii solutiei tale. Acestea includ domenii cum ar fi limbile de dezvoltare, hardware, software si alta infrastructura care trebuie sa fie folosita pentru proiectul tau.

Presupunerile si constrangerile reprezinta un aspect important al cerintelor proiectului tau. Trebuie sa te asiguri ca acestea sunt analizate corespunzator in proiectele tale. Echipa de proiect ar trebui sa foloseasca aceste presupuneri si constrangeri pentru a identifica potentiale riscuri care pot avea impact asupra implementarii sau livrarii sau care pot avea un impact negativ asupra asteptarilor utilizatorilor finali cu privire la solutia propusa.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.