De ce sa fii un manager curios…

0
manager_stickyIn ce fel este cartea „Alice” de Lewis Carroll legata de managementul proiectelor? Raspunsul la aceasta intrebare l-a oferit Guisi Meloni la Congresul PMI din Dublin. In momentul in care lucram cu oameni in implementarea proiectelor, primim in mod constant informatii pe care fara ei nu le-am fi observat. Putem lua informatia noua si sa o incadram in planul proiectului deja realizat sau putem sa ne indoim de valoarea ei. Potrivit lui Meloni, modul in care reactionam depinde de educatia pe care am primit-o si de cultura in care am crescut.

Ea a explicat faptul potrivit caruia curiozitatea este o calitate foarte importanta pentru un manager de proiect. Il ajuta sa-si inteleaga sponsorii mai bine, sa vina cu noi idei si sa se adapteze la fiecare nou proiect pe care il conduce.

Ce face un manager curios?

  • Isi pune intrebari.
  • Prefera noutatea si diversitatea.
  • Observa ca explorarea ideilor si a informatiilor se face cu usurinta
  • Ramane deschis pentru noi experiente chiar si atunci cand ideile familiare sunt contestate.
  • Este introspectiv.

Dupa cum Meloni a afirmat, potentialul este de doua tipuri: un potential care permite managerului sa faca fata unor situatii dificile si inca unul ce se refera la curiozitate. In ceea ce priveste primul tip de potential, pe o scara a valorilor, in cel mai inalt punct, acesta ii permite managerului sa lucreze cu date noi, iar la capatul opus, managerului nu ii pasa de noutati. Managerii care sunt niste curiosi innascuti vor sa afle noi lucruri in permanenta. Iar acest lucru ii ajuta sa descopere concepte noi si sa imbunatateasca procesele din implementare in mod continuu.

Poti invata sa fii curios

Potentialul ce se refera la curiozitate nu este unul prestabilit. Un manager poate invata sa-si dezvolte aceasta abilitate. „Fii mai cerebral si fii propriul tau critic” a sugerat Meloni. Cineva care se afla in conducerea unui proiect ar trebui sa fie obiectiv cand se gandeste la realizarile sale.

De asemenea, in momentul in care este mai introspectiv si mai constient de situatia in care se afla proiectul, oamenii din jurul sau ii vor simti prezenta si vor actiona in consecinta. Tot Meloni a oferit niste sfaturi pentru dezvoltarea acestei abilitati:

  • Abtine-ti prejudecatile.
  • Pune o multime de intrebari.
  • Evita sa pui etichete.
  • Descopera punctul de vedere al celorlalti.
  • Povesteste din experientele tale.

Insa, nu tot ceea ce este legat de curiozitate este pozitiv. Un exces al acestui potential poate impiedica managerul sa implementeze proiectul la timp.

Tu cum iti folosesti curiozitatea pentru a imbunatati implementarea proiectului?

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.