Nevoia de la care pleaca proiectul „Da glas generatiei tale” este aceea ca la nivelul municipiului Timisoara nu exista o politica de tineret coerenta si conforma cu nevoile tinerilor din comunitate. Acest fapt afecteaza calitatea vietii tinerilor si eficienta activitatilor tuturor actorilor implicati in lucrul cu acestia. Activitatile realizate de catre decidenti sau organizatii nonguvernamentale nu sunt ancorate in realitatea tinerilor, nevoile acestora fiind sprijinite aleator pana in prezent, consecinta a inexistentei dialogului intre tineri si reprezentantii autoritatilor.
Starea de fapt de la care porneste proiectul este inexistenta unei anchete sociologice a nevoilor tinerilor din Timisoara, a unei strategii de tineret pe termen mediu care sa ghideze politica de tineret implementata in Timisoara, inexistenta dialogului dintre tineri si autoritati si aplicarea partiala a Legii 350/2006 – Legea Tinerilor. Nevoia de a exista dialog structurat intre tineri si decidenti este sustinuta si de Carta alba a participarii tinerilor, politicile de tineret ale Uniunii Europene si ale Consiliului Europei.
OBIECTIVE
1. Realizarea unei strategii de tineret valabile pe perioada 2014-2019 la nivelul municipiului Timisoara.
2. Cresterea capacitatii a 10 ONG-uri din tara de a crea in comunitatile din care provin un cadru pentru realizarea dialogului structurat intre tineri si autoritati publice locale.
3. Realizarea de dialog structurat intre tineri, ONG-uri si autoritatile publice locale din Timisoara.
ACTIVITATI
1. In ceea ce priveste elaborarea de strategie locala in aceasta etapa se vor implementa urmatoarele:
- Organizarea de focus grupuri. Prin acestea se urmareste obtinerea de informatii relevante necesare elaborarii chestionarului utilizat intr-o ancheta de teren.
- Elaborarea si implementarea chestionarelor.
- Totodata, in identificarea problemelor tineretului timisorean vor fi implementate 2 metode de educatie non-formala: photo voice si cafeneaua mondiala, aceste metode de participare publica avand un rol deosebit in initierea dialogului structurat. Paralele cu aceste initiative se vor organiza si cele doua intalniri cu partenerii proiectului si cu alti actori relevanti implicati in munca cu tinerii la nivel de Timisoara – o intalnire de sintetizare a rezultatelor preliminarii ale datelor colectate de la focus grupuri si de la chestionare si o intanire de validare a rezultatelor preliminarii si de a stabilirea unui plan de actiune pentru implementarea strategiei.
- In urma implementarii chestionarelor se vor organiza intalniri de fundamentare a rezultatelor. Sunt prevazute 6 intalniri pe diferite teme sau cu diferite grupuri tinta.
- Elaborarea strategiei de tineret de catre o echipa de experti. Strategia va cuprinde si propuneri de mecanisme insitutionale care sa asigure implementarea si monitorizarea aplicarii acesteia.
- Conferinta intre tineri si autoritatile publice locale de la nivel de Timisoara. In cadrul acestui eveniment vor fi prezentate rezultatele anchetei sociologice, precum si strategia de tineret propusa a fi implementata. Evenimentul se adreseaza atat reprezentantilor autoritatilor publice locale, cat si tinerilor.
ONG-urile de si pentru tineret din Timisoara vor detine astfel o resursa foarte importanta, si anume, studiul de nevoi, pe baza caruia pot dezvolta proiecte cu un fundament solid si ancorat in realitate, iar pe de alta parte autoritatile publice locale vor avea strategia care poate reprezenta un real sprijin de indata ce ar fi adoptata, crescand astfel eficienta lor pe segmentul de tineret
- De indata ce strategia a fost prezentata la nivel local, focusul va fi concentrat pe incurajarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret de pe langa Primaria Municipiului Timisoara (CCPT) in a face lobby pentru adoptarea strategiei si a anexelor acesteia de catre Consiliul Local al Muncipiului Timisoara.
2. Organizarea unui curs de formare pentru cei 20 de tineri de la nivel national in vederea realizarii dialogului structurat:
- Cursul propriu-zis urmareste formarea a 20 de tineri in vederea realizarii dialogului structurat prin cunoasterea, experimentarea si intelegerea metodelor de educatie non-formala: photo voice, cafeneaua mondiala si biblioteca vie.
- Dupa incheierea acestui curs, cei 20 de participanti se vor intoarce in comunitatile din care fac parte si vor folosi cel putin una dintre aceste metode prezentate in vederea identificarii problemelor tinerilor din comunitatile din care provin. Asadar, acestia vor folosi metodele, vor ridica probleme care exista la nivelul comunitatilor lor, si impreuna cu autoritatile publice locale vor da startul procesului de dialog structurat. Astfel, acestia nu doar ca vor pune in practica cele invatate, ci implicit vor intelege si importanta realizarii dialogului structurat la toate nivelele, incepand de aceasta data cu nivelul local.
- Pentru a asigura buna desfasurare a sustinerii activitatilor la nivel local, participantii vor benefecia de suport si consiliere din partea echipei de coordonare, precum si de o suma modica care sa le ofere minimul necesar desfasurarii activitatilor propuse.
EVALUARE SI CONCLUZIONARE
3. Organizarea unei conferinte nationale la Timisoara.
- Ca o ultima activitate in cadrul acestui proiect este organizarea unei conferinte nationale in Timisoara timp de 2 zile, unde se vor prezenta rezultatele din Timisoara si rezultatele activitatilor locale ale participantilor din cadrul cursului de formare. Pe de alta parte, participantii din cadrul cursului de formare, promotorii proiectului, reprezentanti ai entitatilor active in domeniul tineretului se vor intalni cu reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si cu responsabilii politicilor de tineret in vederea promovarii procesului de dialog structurat realizat prin proiectul „Da glas generatiei tale”.
- Aceasta conferinta va avea rolul si de a evalua intregul proiect si de prezenta concluziile activitatilor proiectului.
Acest proiect este initiat de Institutul Intercultural Timisoara impreuna cu Primaria Municipiului Timisoara, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Timis, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis si Grupul de Initiativa ALTFEL.
Proiectul a fost prezentat si aprobat si de catre Consiliul Consultativ pe probleme de tineret de pe langa Primaria Municipiului Timisoara. Activitatile proiectului prezentate au fost concepute de catre partenerii proiectului astfel incat sa raspunda nevoilor tinerilor cu care partenerii proiectului lucreaza sau pe care ii reprezinta.
Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune, actiunea 5.1 – Intalniri ale tinerilor si responsabililor de politici de tineret, cofinantat de catre Primaria Municipiului Timisoara si sponsorizat de S.C. Inergy Automotive Systems Romania S.R.L.
Aceasta comunicare reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.