Esti antreprenor, lucrezi in vanzari sau ocupi o functie de management si vrei sa stabilesti o colaborare de business? Inainte sa bati palma cu potentialul partener de afaceri, ar fi bine sa-i verifici activitatea, ca sa te asiguri ca negociezi termenii acordului in cele mai bune conditii pentru tine. Descopera, in continuare, cum poti sa verifici un posibil partener de afaceri, din punct de vedere financiar, legal si comercial.
Apeleaza la o companie specializata in verificarea altor firme
Cel mai bun lucru pe care il poti face daca iti doresti sa primesti o radiografie completa a businessului potentialului partener de afaceri este sa apelezi la o companie specializata in verificarea altor firme. O astfel de companie iti va demonstra, pe baza unor date colectate din mai multe surse oficiale, precum Registrul Comertului sau Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, ca persoana cu care iti doresti sa inchei un parteneriat are un business sanatos. O companie care evalueaza starea altor afaceri iti va pune la dispozitie un pachet complet de solutii. Asemenea solutii sunt: verificare CUI firma, indentificarea dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata, analize sectoriale de risc si evolutia profitului in ultimii ani.
Documenteaza-te pe cont propriu
Ca sa te verifici pe cont propriu un posibil colaborator de business procedeaza ca si cand te-ai pregati pentru un interviu de angajare. Primul pas ar fi sa accesezi site-ul firmei potentialului partener. Apoi, foloseste motoarele de cautare si conturile pe care le are respectiva firma pe diverse retele de socializare, cum ar fi Facebook si LinkedIn, ca sa afli informatii suplimentare. In timpul procesului de documentare noteazea-ti atat aspectele pozitive, cat si cele negative pe care le descoperi. Totodata, trece-ti intr-o agenda si intrebarile la care nu gasesti raspunsurile potrivite in etapa de documentare.
Discuta cu prietenii si rudele
Ai prieteni, rude sau alti parteneri de business care au facut afaceri cu posibilul tau colaborator? Daca da, profita de fiecare dintre ei si adreseaza-le cat mai multe intrebari. Roaga-i sa-ti prezinte partile placute si mai putin placute, daca au existat, ale acordurilor pe care le-au avut cu potentialul partener de afaceri.
Analizeaza nu doar firma, ci si persoana
Chiar daca parteneriatul de business se va derula intre firma ta si o alta entitate juridica, ar fi bine sa te documentezi si in ceea ce priveste persoana cu care vei interactiona. Cel mai simplu pentru tine ar fi sa verifici persoana in cauza cu ajutorul motoarelor de cautare. De asemenea, daca persoana respectiva este activa pe retelele de socializare, „scaneaza-i” toate mesajele pe care le transmite in mediul online.