Ce ii face pe oameni sa aiba incredere in tine?

0
incredereIn calitate de manager de proiect ai multe responsabilitati. Trebuie sa conduci si sa motivezi o echipa spre un tel comun. E posibil sa nu ai o autoritate directa asupra acestor oameni, asa ca trebuie sa gasesti calea potrivita de a te intelege bine cu ei.

Increderea ajuta. Daca membrii echipei de proiect au incredere in tine, e mult mai usor sa creezi si sa impartasesti planuri, sa construiesti bugete si sa livrezi cu succes proiectele. Deci, ce ii poate face pe ceilalti sa aiba incredere in tine?

In cartea The Power of Presence: Unlock Your Potential to Influence and Engage Others (Amacom, 2011), scriitorul Kristi Hedges descrie „ecuatia increderii”. Increderea este o combinatie de credibilitate, siguranta, prietenie, temperate de orientarea catre sine.

Incredere = credibilitate + siguranta + prietenie / orientarea catre sine

Credibilitate

Credibilitatea este rationala. Nu este usor de masurat, insa este usor de vazut. Este vorba despre domeniul tau de cunostinte, deci despre abilitatea ta de a programa proiectele in mod precis, de a manageria riscul, de a face fata provocarilor si de a lucra cu finantele. Credibilitatea este, de asemenea, demonstrata si prin diplomele tale, astfel ca certificarile tale in domeniul managementul proiectelor precum PMP sau PRINCE2 pot demonstra pentru tine ca esti o persoana credibila.

Managerii de proiect credibili stiu cum sa isi prezinte punctele de vedere in fata stakeholder-ilor si a sponsorului. Mare parte din credibilitate este strans legata de cuvintele pe care le folosim si de impresia pe care o lasam persoanelor cand lucram cu ele.

Siguranta

Siguranta este demonstrata cu ajutorul actiunilor pe care le intreprinzi. Managerii de proiect de incredere fac ceea ce spun ca fac. Ei ofera rapoartele pe proiect atunci cand trebuie sa o faca. Ajung la intalniri intotdeauna la timp si au pretentia ca si ceilalti sa faca la fel.

Nu vom fi recunoscuti ca manageri de proiect siguri si de incredere in urma unei singure actiuni / fapte. Increderea si siguranta se demonstreaza de-a lungul timpului, asa ca nu te astepta ca doar in urma unei interactiuni cu un stakeholder sa fii vazut a fi un om de baza. Oricum, poti incepe sa iti creezi imaginea in fata celorlati, asigurandu-te ca faci intotdeauna ceea ce promiti.

Prietenie

Apropierea / prietenia, dupa Hedges, apare atunci cand vorbim de emotii. Oamenilor le place sa lucreze cu alti oameni (si sa aiba incredere in ei), deci este important sa nu fii vazut drept un manager de proiect de tip robot la locul de munca. Poti fi credibil si de incredere insa daca nu esti perceput drept autentic, oamenilor li se va parea dificil sa relationeze cu tine si, in consecinta, sa aiba incredere in tine.

Pentru a genera aceasta latura sensibila a colegilor tai, trebuie sa ai abilitatea de a-i asculta si de a-i face sa vorbeasca si despre ceea ce simt.

Orientarea catre sine

Orientarea catre sine este ceea ce tempereaza (sau, in unele cazuri, o distruge in intregime) increderea. Este limita pana la care te pui pe tine pe primul loc. Daca pentru tine interesele personale sunt peste cele ale echipei si stakeholder-ilor, atunci te vei trezi in situatia in care vei pierde increderea acestora.

Spre exemplu, daca, in cadrul unui proiect, alegi sa faci doar sarcinile care iti revin, si in rest delegi restul task-urilor catre colegii tai din proiect, acest comportament va fi rapid observat de catre toata lumea. Un alt exemplu: daca nu iti dai interesul intr-un proiect sau faci doar minimul necesar, astfel incat in restul timpului sa participi la intalniri de afaceri pentru cariera ta, iarasi colegii tai vor observa acest lucru si vei pierde increderea pe care o aveai in ochii acestora.

Trebuie sa gasesti un echilibru intre propriile tale interese si interesele celorlalte persoane implicate in procesul respectiv.

Increderea este un lucru extrem de fragil. Se castiga greu si se poate distruge imediat; de aceea, in cadrul proiectelor, este bine de stiut cum poate fi increderea incurajata si activata.

Ce alte „secrete” mai cunoasteti pentru a castiga increderea celorlalti?

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.