O noua prevedere din Codul Fiscal va reglementa plafonarea contributiei angajatului la asigurarile sociale de sanatate la 5 salarii medii brute incepand cu anul 2017. Aceasta modificare se va aplica doar contributiei angajatului, baza de calcul a contributiei angajatorului ramane aceeasi.
Aceasta plafonare la 5 salarii medii brute pe economie se refera strict la contributia individuala a angajatului, contributia angajatorului nu isi modifica bazele de calcul.
Momentan costa CASS este:
• 5,5% pentru contributia individuala;
• 5,2% pentru contributia datorata de angajator.
Castigul salarial mediu brut utilizat la calcularea bugetului asigurarilor sociale de stat este momentan de 2.681 de lei. Calculul acestei contributii individuale poate fi explicat in urmatorul mod:
5,5% x 5 x 2.681 = 737,275 lei
|
Suma finala de 737,275 de lei este CASS datorat la stat.
Daca pana in prezent, plafonarea s-a inregistrat doar pentru veniturile din chirii, incepand cu anul urmator, vor fi luate in considerare toate veniturile obtinute, indiferent daca persoana impozabila este sau nu salariat, si anume:
• venituri din activitati independente;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din investitii: venituri din dividende, din dobanzi, castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, etc.
In privinta persoanele care nu au venituri, acestea nu sunt obligate la plata CASS, ci vor putea sa aleaga daca:
• platesc CASS fie lunar – prin aplicarea cotei de 5,5% din salariul minim brut pe tara;
• achita direct la data la care opteaza pentru servicii medicale – contributia datorata pentru o baza de calcul de 7 x salariul minim brut national.
Daca persoanele fizice fara venituri aleg plata lunara a contributiei, aceasta trebuie realizata pana la data de 25 a lunii pentru luna precedenta. In schimb, daca aleg cea de-a doua optiune vor putea plati la momentul in care vor avea nevoie de serviciile medicale. Asadar, persoanele fara venituri care vor avea nevoie de spitalizare sau alte servicii medicale ce trebuie platitie (ex. urgente medicale) vor achita contributia individuala astfel:
Varianta 1:
5,5% x 1.250= 68,75 lei / luna
|
Varianta 2:
5,5% x 7 x 1.250= 481,25 lei |
Codul Fiscal prevede ca persoana fizica fara venituri sa specifice metoda de plata a CASS la stat, prin depunerea Formularului 604 „Declaratie pentru stabilirea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal”.
Cum sa iti usurezi munca?
Apeleaza la serviciile de contabilitate oferite de expertii autorizati Reinvent Consulting.
Cele mai bune oferte pentru tine si firma ta! Detalii despre tarife: CLICK AICI
Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!
Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.
Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.
Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.
Website: www.reinventconsulting.ro