Ne punem aceasta intrebare deoarece trebuie sa avem un raspuns clar, un enunt simplu, cat mai strans, care sa cuprinda ce vrem sa realizam prin proiectul nostru. Prin acest raspunsconstruim o notiune de tip framework a proiectului, in urma careia putem sa ne stabilim directia de actiune, reperele comunicationale si ne asiguram ca restul persoanelor implicate, au acces la informatiile esentiale si ca intelegem cu totii motivul pentru care proiectul exista.
Este necesar sa ne setam un obiectiv principal pentru proiectul nostru astfel incat la finalul acestuia, sa nu avem neplacuta surpriza ca am deviat de la ideea initiala sau ca rezultatul proiectului nu este multumitor. Toate schimbarile ce pot sa apara pe parcursul proiectului, trebuie comparate cu acest obiectiv principal. Cu cat este schimbarea mai importanta, de un impact mai mare, trebuie sa vedem daca este in concordanta cu obiectivul proiectului sau daca are/nu are relevanta pentru proiect. Prin urmare, este de o importanta vitala, sa intelegem corect acest aspect dar sa-l si punem in practica.
Exemple a unor devieri de la obiectiv:
Construim o cladire. Aceasta cladire este o casuta mica, o casa normala, o vila, o cabana sau o anexa la alta constructie? Nu am precizat de la inceput daca aceasta cladire are mansarda dar acum dorim ca la final sa o avem. Aceasta schimbare ridica o serie de intrebari si implica schimbari ca regandirea bugetului, refacerea documentatiei, reautorizarea etc.
Construim un site. Este un site de prezentare, un site de continut, un site comercial, un portal sau altceva mai complex? La inceput am dorit sa fie un site corporativ care sa asigure prezenta virtuala a firmei, acum dorim ca el sa fie si un site comercial. Am ales la inceput CMS-ul X iar intre timp am descoperit ca mai potrivit ar fi CMS-ul Y. Ce implica aceaste schimbari, ce buget am alocat initial, avem resurse umane interne pentru asta sau externalizam?
Enuntarea clara, inteligibila, din care oricine poate sa intelega daca activitatile ce le realizam isi au locul in cadrul proiectului sau nu, ne asigura piatra de fundament pentru proiectul nostru, fiind obiectul fundamental al activitatii ce o vom realiza.
Pe langa aceste mici exemple, practica ne poate oferi nenumarate situatii in care proiectul nostru se loveste de schimbari de directie si devieri de la obiectivul principal. Pentru a evita aceste schimbari, trebuie sa ne stabilim de pe inceput tinte si obiective clare spre care dorim sa ajungem. O planificare minutioasa fiind centura noastra de siguranta. Planificand in amanunt, putem sa prevedem riscurile posibile dar si sa conturam un obiectiv clar pentru proiectul nostru.
Legat de cele prezentate, pentru final, citam pe Richard Newton: „Daca obiectivul dumneavoastra nu poate fi definit decat printr-o serie intreaga de enunturi, care nu pot fi legate intre ele sub forma unei singure fraze decat folosind conjunctia „si” de mai multe ori, atunci ar trebui sa va intrebati daca e vorba, in mod logic, de un singur proiect sau de un ansamblu de lucrari fara legatura directa intre ele.„