Brainstorming

1

BrainstormingBrainstorming-ul este o metoda extrem de simplu de folosit atunci cand ai nevoie de o idee noua. Exista mari sanse sa fi aplicat aceasta metoda cel putin o data in viata pentru a rezolva o problema, fara sa iti fi dat seama. Brainstorming-ul este folosit de zeci de ani pentru a genera idei noi sau solutii creative fara prea mare efort, fiind una dintre cele mai bune metode de acest tip.

Tehnica foloseste „haosul controlat” pentru a stimula creativitatea individuala sau colectiva, intr-o limita de timp data. Brainstorming-ul intr-un grup este mai productiv, insa nu este intotdeauna o regula. Este incurajata participarea tuturor, nicio idee nu este judecata ca fiind rea. Oricine are posibilitatea sa genereze o idee sau mai multe care pot fi cele potrivite.

Exista si dezavantaje printre care: haosul in gandire, multe idei pot fi generate insa nu toate pot conduce in directia potrivita, durata de timp care poate fi una mai mare decat cea preconizata. Prin urmare este nevoie de o gestionare ferma a discutiilor pentru a nu deraia de la obiectiv.

Din moment ce brainstorming-ul implica mai multe persoane, managerul de proiect trebuie sa faciliteze desfasurarea sesiunii. El este personajul cu cea mai mare influenta in  brainstorming, astfel este esential pentru acesta sa studieze metode de conducere a sedintelor de brainstorming.

Brainstorming-ul colectiv

Planificarea sedintei de brainstorming

Inainte de a incepe acest proces, ca manager de proiect trebuie sa definesti foarte clar problema si obiectivul, sa identifici participantii, care sunt, in cele mai multe din cazuri, cei asupra carora are impact problema. Pentru diversitate in gandire este indicat sa aduci si oameni din exterior.

In momentul in care oamenii au fost adunati in sala, trebuie numita o persoana care sa noteze ideile. Este dificil pentru manager sa fie atent la discutii si sa contribuie in acelasi timp. Daca participantii par rigizi, managerul trebuie sa gaseasca un subiect de discutie sau o activitate care sa destinda atmosfera.

Conducerea sedintei

Optimizarea sedintei de brainstorming se face prin asigurarea materialelor necesare pentru a crea o imagine de ansamblu. Spre exemplu, este indicata o tabla sau un flipchart pe care sa se listeze ideile.

Brainstorming-ul este momentul potrivit pentru a merge pe cantitate decat pe calitatea ideilor. Oamenii se exprima si gandesc diferit, astfel pot genera multe idei de pornire. Trebuie incurajata gandirea deschisa. Chiar daca ideile pot parea ciudate la prima vedere, in momentul in care sunt puse intrebarile potrivite, pot conduce la solutia asteptata.

Trebuie incercata combinarea ideilor in asa fel incat sa conduca in directia dorita. Problemele complexe trebuie divizate in probleme mai mici pentru a le putea examina independent. Daca grupul este restrans, praticipantii trebuie dispersati astfel incat fiecare membru sa analizeze independent problema. Brainstorming-ul colectiv urmat de cel individual aduce rezultate mai bune.

 Dupa organizarea ideilor generate si alegerea celor mai bune, trebuie luata o decizie comuna asupra solutiei. Regula de baza a brainstorming-ului este ca nicio idee nu este rea. Trebuie interzise comentariile negative sau critica si incurajata atmosfera informala. In momentul in care o persoana stie ca ideile sale pot fi ignorate sau criticate, nu va participa la sedinta.

Incheierea sedintei

In momentul in care sedinta este incheiata, participantilor trebuie sa li se recunoasca contributia pentru a-i motiva. De asemenea, solutia gasita trebuie monitorizata sa fie implementata si sa genereze rezultatul dorit.

Daca nu este posibila luarea unei decizii, se poate apela la votare sau la o matrice decizionala.

Brainstorming-ul individual

Brainstorming-ul individual poate fi folosit pentru dezvoltarea creativitatii, planificare, crearea unei prezentari, luarea unei decizii si organizarea ideilor. Orice initiativa este mai simplu de aplicat daca ideile sunt structurate. Uneori este dificil sa incepi un nou proiect pentru ca nu stii de unde si cum sa incepi. Brainstorming-ul genereaza o multitudine de posibilitati care ar putea fi omise pe parcursul proiectului.

Regulile unei sesiuni de brainstorming sunt aceleasi ca in cazul celei colective insa exista un singur participant.

Un simplu pix este aliatul tau cand vine vorba de structurare. Mai multe culori pot ajuta pentru o viziune de ansamblu. Creierul uman poate asimila mai bine ideile notate daca sunt pe aceeasi pagina de hartie. Astfel se pot evidentia mai bine legaturile dintre idei. Se pot scrie cu negru-substantivele, rosu-actiunile, verbele, albastru-adjectivele, verde-adverbele si galben-unitati de masura. Nu exista un standard. Fiecare poate utiliza orice culoare doreste, atata timp cat ii este de folos.

Share.

Un comentariu

  1. Citesc cu mare interes articolele publicate si mesajele pe care le primesc.
    Felicitari echipei si astept noile articole.

    Pe cand un subiect pe tema parteneriatului pentru inovare in stimularea afacerilor si antreprenoriatului??

    multa stima,

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.