
In ciuda denumirii, management de proiect nu inseamna doar proiecte, ci presupune si o retea complexa de indivizi, resurse, tehnologie si comunicatii in cadrul unei companii.
In urma unui studiu facut pe 252 de companii, s-a descoperit ca doar 32% din proiecte au avut succes in termeni de buget, calitate, incadrare in timp. Rata mare de esec demonstreaza importanta constituirii unui PM Office in companie. Acest PM Office urmareste introducerea unui set de bune practici in termeni de excelenta, realizari, leadership.
Management de proiect in termeni simpli
1. Cunoaste nevoile companiei tale si stabileste obiective clare
Orice organizatie care isi doreste schimbarea culturii sau imbunatatirea procesului de prioritizare, va avea de castigat de pe urma unui PM Office. Oricum ar fi, totul trebuie sa fie clar specificat. Care sunt previziunile afacerii pentru urmatorii cinci – zece ani?
De asemenea, trebuie sa ai in minte ca un PM Office va fi o investitie de timp si de bani. Va putea bugetul tau sa suporte acest lucru? Vei avea sprijinul managementului pe termen lung?
2. Alegerea softului potrivit de management de proiect
Acest pas are o mare legatura cu precedentul. Cunoasterea nevoilor organizationale este primordiala in scopul alegerii unui soft care va sprijini cerintele afacerii tale. Solutiile de tip web-based ofera multe avantaje fata de cele traditionale, precum usurinta folosirii simultan de catre mai multi angajati si oferirea de baze de date centralizate.
Cel mai bun soft de management de proiect iti va oferi o solutie integrala pentru nevoile tale curente si viitoare.
3. Implementarea primei etape
Precum orice schimbare organizationala, implementarea unui PM Office se realizeaza in cateva etape. E posibil ca rezultatele sa se vada dupa primele sase luni, dar intreaga dezvoltare a unui PM Office ia de obicei intre 3 si 5 ani.
In timpul primei etape, ar trebui sa iti dezvolti strategia, sa iti construiesti echipa si sa iti antrenezi personalul pe procesele de implementare de baza si pe mecanismele de raportare. Tot in acest punct ar trebui fixate standardele pentru a se asigura calitatea. In plus, este necesar sa fie stabiliti indicatorii pentru ca beneficiile si rezultatele sa fie masurate obiectiv.
4. Cea de-a doua etapa
Echipei i se poate face acum un training privind tehnicile si procesele mai complexe. De asemenea, trebuie sa evaluezi impactul PMO asupra intregii organizatii. S-au schimbat nevoile organizatiei tale? Este schimbarea evidenta in feedback-ul primit de la clienti? Dau rezultate vizibile strategiile si metodologiile alese? Evalueaza, re-evalueaza si schimba atunci cand e necesar.
Inscrie-te ACUM la conferinta Finantare.ro pentru a-i intalni pe urmatorii specialisti in domeniu:
-
Stefan Bargaoanu (Agile Coach) care ne va vorbi la conferinta de PM Office – Alternative de implementare in organizatii de mici dimensiuni si
-
Tudor Pitulac (Conferentiar Universitar dr., PMP), care ne va prezenta Cum implementam un proiect strategic in absenta PM Office.