Aspecte cheie in managementul riscului

0
riscCercetarile arata ca riscul are cel mai mic rating de maturitate din toata aria de cunostinte a managementului proiectelor. Motivul cheie pentru aceste date statistice se regaseste in complexitatea conceptului de risc: riscul presupune nesiguranta, poate fi pozitiv sau negativ, cu potentiale recompense foarte mari, exista cauze si consecinte pentru un proiect daca riscul este prost gestionat, variaza continuu de la cunoscut la necunoscut. Nu e de mirare ca managerii de proiect isi concentreaza atentia din ce in ce mai mult pe identificarea si managementul riscului pentru a preveni esecul proiectului.

O contributie la gestionarea eficienta a riscurilor pe proiecte este data de identificarea problemelor de risc, probleme care vor deveni importante in viitorul apropiat. Acestea sunt definite ca probleme cheie, care necesita o atentie speciala in urmatorii trei pana la cinci ani. Trebuie acordata o atentie deosebita din cauza ca:

  • problema este destul de importanta pentru succesul proiectului;
  • natura problemei nu e inteleasa pe deplin din cauza complexitatii sale;
  • sunt intampinate dificultati in gestionarea problemei;
  • exista posibilitatea aparitiei schimbarilor in natura problemei.

Autorul a intreprins o cercetare cu scopul de a oferi indrumare pentru managerii de proiect, arantandu-le pe ce anume sa isi concentreze atentia si / sau resursele in viitorul apropiat, astfel incat riscurile proiectului sa fie gestionate cat mai eficient posibil.

In prima faza a studiului, 29 de itemi au fost identificati, facand o analiza a literaturii de specialitate. Problemele au fost amestecate si prezentate managerilor de proiect, cerandu-le acestora sa le clasifice in ordinea importantei, ca un elemente-cheie pentru urmatorii trei pana la cinci ani.

Managerilor de proiect li s-a cerut, in cea de-a doua faza, sa faca un top al celor 10 probleme identificate anterior. Cei 10 itemi au fost clasificati in urmatoarea ordine:

1. Intelegerea conceptului de risc
2. Punerea de comun acord asupra definitiei riscului intr-un proiect
3. Recunoasterea evenimentelor riscante
4. Dezvoltarea unei abordari privind managementul riscurilor
5. Determinarea tolerantei la risc
6. Pregatirea unui plan al managementului riscului
7. Dezvoltarea unor procese organizationale privind riscurile
8. Estimarea severitatii riscurilor
9. Pregatirea unei structuri defalcate a riscului
10. Crearea si actualizarea registrului riscurilor.

Itemii care au atras cel mai mult atentia vizeaza natura riscurilor dintr-un proiect. Feedback-ul a fost obtinut de la manageri de proiect cu experienta (50% dintre ei au 10-20 de ani experienta si 30% dintre ei au mai mult de 20 de ani lucrati in domeniu), majoritatea avand si multe cunostinte de gestionare a riscurilor in proiecte.

Itemii clasificati mai sus printre primii trei reflecta un mix de probleme ce tin de planificare (dezvoltarea unei abordari privind managementul riscurilor si existenta unui plan), organizare (determinarea tolerantei la risc si procese) si analiza riscurilor (estimarea gravitatii riscurilor, pregatirea unei structuri si inregistrarea riscurilor).

Cercetarile de pana acum ar trebui sa ii ajute pe managerii de proiect sa acorde atentie problemelor care au fost identificate ca si vitale pentru urmatorii 3-5 ani. Astfel de cunostinte provenind dintr-o zona critica de management de proiect pot imbunatati perspectivele pentru finalizarea cu succes a proiectelor.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.