Antreprenoriatul – intra cine vrea, ramane cine poate

0

„Antreprenoriatul nu este arta de a castiga noi clienti sau noi bani. Este arta de a-ti place ceva, de a face acel ceva, iar clientii si banii o sa vina de la sine” – Richard Branson

„Antreprenor” este din ce in ce mai des raspunsul la celebra intrebare ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Motivatiile sunt diferite de la om la om, unii doresc sa fie proprii sefi, altii sa isi faca singuri programul si visatorii sa faca primul million cat mai repede. Pe langa faptul ca toate astea sunt dorinte nu tocmai realiste, a deveni antreprenor nu este ceva ce se intampla peste noapte.

Esecul pandeste la fiecare colt, obstacole se pot ascunde in spatele fiecarei oportunitati si un plan de afaceri bun alaturi de o analiza SWOT si obiective SMART nu sunt de ajuns pentru a garanta succesul. Exista insa anumite puncte de verificare, puncte care atinse creeaza un traseu mai sigur. Pregatirea unor momente de evaluare si testare pe parcurs ajuta la eliminarea pericolelor. Insa e nevoie in continuare de atentie, caderea va fi fatala indiferent cat de solid e podul.

Care ar fi acele elemente care o data verificate dau soliditate mai mare drumului spre antreprenoriat?

1. Ideea. Se spune ca oportunitatile nu dispar, doar le valorifica altcineva. Idei de afaceri apar din pasiunile noastre, din experiente personale, educatie sau situatii care apar la locul de munca. Nu confundati un vis sau o dorinta cu o idee de afaceri. O idee de afacere trebuie validata in piata sau cu un mentor.

2. Informatii. E nevoie de informatii corecte si solide pentru a implementa. Cunostinte despre domeniul in care veti incepe afacerea, cunostinte despre client, piata si concurenta. Daca nu aveti toate informatiile, vestea buna este ca puteti sa le obtineti. Faceti temele corespunzator si fiti pregatiti cand se va da startul.

3. Resursele. Lupta pentru resursa ce mai importanta se da intre financiare si umane. Resursa financiara va permite sa achizitionati resursele concrete pentru a incepe. Resursa umana va transforma idea in afacere impreuna cu voi. Gasiti echilibrul pentru a acoperi toate unghiurile.

4. Motivatia. Paradoxul este ca motivatia poate fi cel mai usor sau cel mai greu de gasit. Neincrederea, esecurile celor din jur, comoditatea si sentimentul de loc caldut in zona de comfort vor diminua motivatia pentru a incepe, insa cand motivatia este gasita tabloul devine complet.

5. Planul. Toate elementele de mai sus vor fi folosite pentru a construi planul care iti va face viata mai usoara pentru urmatorii ani. Descriere pe scurt a ideii, obiective SMART, analiza interna si externa. Si o analiza financiara cat mai corecta. Planul va mentine afacerea voastra pe drumul corect, nu il priviti doar ca ceva informativ ci asumarea faptului ca veti si realiza ce v-ati propus.

Schimbarile de mentalitate, oportunitati din ce in ce mai clare si investitori pregatiti sa ajute la construirea noii generatii de antreprenori, toate astea au dus la un numar din ce in ce mai mare de tineri care isi doresc sa fie cei care decid drumul de urmat. Capcana pentru multi dintre ei este ca din exterior totul suna bine si pare simplu. De cele mai multe ori entuziasmul de la inceput duce la omiterea unor pasi necesari.

Asociatia „Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor” EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), in parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) si Blocul National Sindical (BNS), implementeaza in perioada 4 ianuarie 2018 – 3 ianuarie 2021 proiectul Antreprenor 2020, cod Mysmis 105025.

Proiectul Antreprenor 2020 este finantat in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020, apelul Romania Start Up Plus si are drept obiectiv incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil nonagricol in zona urbana din regiunea Sud Vest  a Romaniei.

Fii antreprenor! Alatura-te si tu echipei „Antreprenor 2020”

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.