Analiza cauzelor-radacina (ACR) sau cei cinci „de ce?”

0
flip-chart2Deseori, ce doar pare sa fie „problema” este, de fapt, un simptom al unei probleme mai grave. Managerii de proiect tind sa traga concluzii din primele analize, inainte sa gaseasca radacina problemei. Vindecarea unui simptom se comporta ca un „plasture” aplicat pe proiect si nu rezolva problema reala.

Managerii care doresc sa gaseasca solutii pentru problema trebuie sa efectueze o analiza a cauzei-radacina (ACR) pentru a se asigura ca au identificat cauzele reale.

Potrivit PMBoK, versiunea nr. 4, ACR este o tehnica folosita pentru a identifica o problema, a-i descoperi cauzele si pentru a dezvolta actiuni preventive.

Cum se poate folosi:

  1. Defineste problema sau descrie faptele. Include caracteristicile cantitative si calitative ale rezultatelor afectate. Acest lucru inseamna specificarea natura, magnitudinea, locatia si timpul problemei.
  2. Scrie denumirea problemei pe un flip-chart.
  3. Intreaba: „De ce crezi ca se intampla acest lucru?” si raspunde sub aceasta intrebare.
  4. Intreaba din nou: „De ce?” si raspunde la aceasta intrebare sub primul raspuns de pe flip-chart. Acest „de ce?” inseamna „Care sunt factorii care au dus la aceasta problema?”. Totodata, ai putea intreba „De ce se intampla acest lucru?” sau „Ce cauzeaza acest lucru?”.
  5. Continua cu pasul 4 pana esti convins ca ai identificat cauza reala a problemei. Aceasta tehnica se mai numeste si  „cei cinci de ce?” nu pentru ca este nevoie sa pui aceasta intrebare doar de cinci ori pentru a determina cauza, ci doar ca in cele mai multe cazuri este nevoie doar de cinci „de ce?”. Asadar, simte-te liber sa pui mai multe intrebari in acest sens.
  6. Identifica actiuni care vor preveni ca problema sa apara pe viitor.

Pasii 3 si 4 sunt cei mai importanti in aceasta analiza. Acesti pasi ghideaza actiunile preventive catre radacina problemei.

Desi, cauza principala este o parte secundara in procesul de prevenire, dar fara a cunoaste cauza-radacina, nu putem determina actiunea care trebuie sa previna problema.

Tu de cate ori ai folosit aceasta metoda?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.