4 pasi simpli si eficienti in a-ti planifica afacerea

0

declaratieMajoritatea antreprenorilor si managerilor, atunci cand se confrunta cu un plan de afacere isi imagineaza ca acesta ar fi un document complicat caruia i s-a alocat mult timp. Acest timp, in opinia lor ar fi putut fi folosit mlt mai efecient si ar fi putut avea rezultate mult mai concrete.

Aceasta este una din cele mai gresite prejudecati pe care le au companiile. Adesea acestea pierd din vedere faptul ca un plan de afacere nu are nici pe departe rolul de a impresiona pe ceilalti ci de a ajuta antreprenorul sa gestionezemai bine businessul sau si de asemenea sa ii ofere o privire de ansamblu asupra acestuia.

Pentru a simplifica si clarifica lucrurile, am intocmit o lista cu patru din cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii ai in vedere atunci cand intentionezi sa iti scrii planul de afacere:

In primul rand, stabileste-ti o strategie!

Identifica ceea ce planul tau face mai concret cum si cu cine. Adapteaza-ti produsele si/sau serviciile in functie de punctele tale forte si slabiciunile tale, de diferitele oportunitati care ar putea sa apara dar si de amenintarile existente, Concentreaza-te pe piata tinta si pe oferirea unui produs sau serviciu specific si foarte bine definit.

Pentru aceasta trebuie sa gandesti si sa concepi un plan consistent pe care sa il prezinti chiar si potentialilor investitori.

Daca nu intentionezi sa faci acest lucru, asigura-te totusi ca ai avut in vedere aspectele cheie ale business-ului. Ele isi vor dovesi utilitatea in timp. Tentatia oricarui incepator este sa diversifice activitatile indepartandu-se de obiectivele sale initiate. Asadar, prin urmare, cel mai important in acest stadiu este sa te concentrezi peceea ce ai intr-adevar de facut.

Nu porni insa de la premisa ca ceea ce este stabilit initial este batut in cuie. Unul din paradoxurile strategiilor este ca, pe de o parte, trebuie sa fie aplica o lunga perioada de timp pentru a se vedea rezultatele iar, pe de alta parte mentinerea unei strategii care se dovedeste inadecvata va aduce mai mult rau decat bine afacerii tale. Asadar, adoptarea unei strategii flexibile si adaptarea la cerintele pietii este combinatia perfecta pentru rezultatele dorite.

Citeste continuarea acestui articol (in limba engleza) pe Entreprenoria.com

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.