Soldul afacerilor pornind de la zero, companiile de tip SRL-D, a depasit 14.200 de firme, fapt care reprezinta ca tinerii antreprenori au reusit sa creeze in decursul ulimilor patru ani nu mai putin de 28.500 de locuri de munca.
In randul tinerilor fara multa experienta profesioanala, apetitul pentru antreprenoriat a crescut semnificativ. Numarul de afaceri debutante (SRD-D-uri) fiind cu peste 30% mai mare in primul trimestru al anului, in comparatie cu aceeasi perioada a lui 2013, conform datelor furnizate de Registrul Comertului (ONRC).
Mai mult de 6.500 de romani si-au gasit un loc de munca in primele sase luni ale acestui an, dupa ce aproximativ 3.200 de tineri si-au facut curaj sa isi infiinteze primul business.
Cum bugetul de 5 milioane de euro al programului dedicat SRL-D-urilor se epuizeaza in doar trei sau patru luni de la deschiderea listelor de inscriere, iar cei mai multi tineri opteaza pentru plafonul maxim de 10.000 de euro nerambursabili, numai aproximativ 500 de afaceri mici se infiinteaza anual cu bani de la stat. Restul aleg statutul de SRL-D pentru facilitatile oferite in cadrul programului – scutirea de la plata taxei pentru infiintarea firmei sau scutirea de la plata contributiilor sociale pentru antreprenorii care angajeaza cel putin patru persoane.
Valul cel mai mare de infiintare a SRL-D-urilor a venit insa in luna martie, cand s-a dat drumul la depunerea dosarelor pentru obtinerea fondurilor nerambursabile si s-au deschis peste 950 de astfel de firme.
sursa: Ziarul Financiar