10 sfaturi utile atunci cand semnezi contractul de inchiriere al unui apartament

0

Atunci cand iti cauti un apartament de inchiriat si rasfoiesti site-urile de anunturi imobiliare, speri sa gasesti o locuinta care sa fie pe placul tau si in care sa te poti muta cat mai repede. Cand in sfarsit dai peste apartamentul care se apropie cel mai mult de idealurile tale in ceea ce priveste locul pe care urmeaza sa il numesti „acasa”, esti nerabdator sa primesti cheia de la intrare ca sa iti poti aduce lucrurile si sa sa incepi noua etapa din viata ta.

E foarte important sa nu treci peste cea mai importanta etapa din procesul inchirierii unui apartament ca sa te bucuri de lucruri transparente, adica peste semnarea unui contract de inchiriere. Ce trebuie sa stii atunci cand semnezi un astfel de angajament?

  1. Verifica daca cel care iti inchiriaza apartamentul este cu adevarat proprietarul locuintei sau cineva legal imputernicit sa faca asta. Au existat situatii in care un prieten de-ai proprietarului sau chiar fostul chirias ori cineva care vrea sa subinchirieze apartamentul a semnat contractul de inchiriere, iar mai apoi au aparut probleme cand a aparut proprietarul adevarat.
  2. Daca proprietarul este casatorit, ar trebui incheiat un contract unde sunt trecuti ambii soti, ca in cazul unui divort si, implicit, al unui partaj, sa fii protejat din pozitia de chirias.
  3. Fii atent si citeste toate paragrafele contractului pentru ca nu cumva acesta sa aiba stipulate penalizari pentru neplata chiriei la termen. De obicei, acestea pornesc de la 0,1% si pot ajunge pana la 3%, procent care, in cazul unei chirii mai mari, ar reprezenta o suma considerabila.
  4. Nu rata alineatul care vorbeste despre garantia pe care o dai la inceputul perioadei de sedere in apartamentul pe care il inchiriezi.
  5. Fii sigur ca aceasta iti va fi restituita, cu exceptia situatiei in care distrugi vreun bun din interiorul locuintei. Tot la acest capitol, vezi daca e prevazut un preaviz, pentru ca, daca este scris in contract iar tu nu anunti proprietarul macar cu o luna inainte sa pleci din casa, in care el isi poate cauta alti chiriasi, e posibil sa fie stipulat faptul ca garantia ramane la el.
  6. Afla daca ai voie sa faci modificari in interiorul apartamentului, cum ar fi o zugravire a peretilor cu alte culori decat cele existente in momentul mutarii tale acolo, o modificare a pozitiei mobilierului sau gaurile din perete. Sunt multi proprietari care nu sunt de acord cu schimbarile, deci ti-ai putea crea probleme daca nu le respecti decizia.
  7. Daca vrei sa inchiriezi un apartament pentru un scop comercial, adica pentru a deschide un magazin de cartier, un cabinet medical sau un sediu de firma, trebuie sa ceri un extras din cartea funciara care sa demonstreze ca destinatia imobilului a fost schimbata. Altfel, te poti trezi cu costuri suplimentare deloc de neglijat pe care trebuie sa le suporti personal si cu mult timp pierdut pe la ghisee pentru schimbarea destinatiei din imobil de locuit in spatiu comercial. Cere istoricul platii utilitatilor. Datoriile la asociatia de proprietari iti vor crea mari probleme daca scara blocului in care se afla imobilul este rau platnica. Nu vrei sa ramai fara anumite utilitati strict necesare cum ar fi gazul, apa curenta sau agentul termic.
  8. Afla care sunt conditiile de prelungire a contractului. Daca proprietarul va vrea sa scoata la vanzare apartamentul imediat ce contractul pe care il semnati va expira, s-ar putea sa iti creeze un disconfort.
  9. Stabileste daca pretul chiriei va scadea in conditiile in care te vei oferi sa faci mici reparatii in apartamentul inchiriat.
  10. Hotaraste inainte sa semnezi contractul daca vei putea beneficia de prima luna gratuita in cazul in care folosesti spatiul in scop comercial, pentru ca aceasta este o practica des intalnita. Acest timp va fi suficient pentru a putea rezolva totul pe partea birocratica pentru firma.
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.